The Sandman recensie op Netflix Belgi

The Sandman recensie op Netflix België

The Sandman recensie op Netflix BelgiëThe Sandman *** 1/2

Bedenkers: David S. Goyer (Batman BeginsFoundation) & Neil Gaiman (American GodsGood Omens)

Met Tom SturridgeGwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Mark Hamill, Patton Oswalt, Vivienne Acheampong, Jenna Coleman, David Thewlis, Stephen Fry, Kirby Howell-Baptiste, Mason Alexander Park, Donna Preston, Vanesu Samunyai, John Cameron Mitchell, Asim Chaudhry, Sanjeev Bhaskar, Joely Richardson, Niamh Walsh, Sandra James-Young, Razane Jammal,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 45 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van American Gods.


Het verhaal: Wanneer The Sandman, alias Dream – het machtige kosmische wezen dat al onze dromen beheerst – onverwacht gevangen wordt genomen en pas ruim een eeuw later weer vrijkomt, moet hij door verschillende werelden en tijdlijnen reizen om de chaos die zijn afwezigheid heeft veroorzaakt te herstellen.

Ons verdict: Stripliefhebbers kwamen dit jaar weer stevig aan hun trekken op San Diego Comic-Con, MoviePulpers, maar er was toch wel teneur bij DC-fans die vonden dat de aankondigingen van Black Adam & Shazam (opnieuw) niet opkonden tegenover deze van de Marvel Cinematic Universe met zijn Multiverse Saga. Als je daar dan nog het annuleren van Batgirl bij neemt, dan verstaan we de fanbase wel. De fandom vergeet echter wel even The Sandman te vermelden, een zeer gerespecteerde stripreeks van DC Comics die met een budget van zo’n 165 miljoen dollar tot leven zal komen op de grootste streamingdienst van de wereld dankzij Warner Bros TV. Het nieuwe Sandman is met zijn 10 afleveringen eindelijk te zien op Netflix vanaf 5 augustus 2022 en wij kregen 6 afleveringen in primeur te zien dankzij onze vrienden bij Netflix.

The Sandman Netflix recensie

Het zal jullie niet verrassen als we zeggen dat The Sandman veel gelijkenissen toont met American Gods. Net zoals in de Starz-serie staat het ontdekken van figuren uit de geest van Neil Gaiman centraal en stripliefhebbers komen dan ook aan hun trekken met personages zoals Lucifer, The Corinthian, Johanna Constantine, Abel & Cain, Merv Pumpkinhead, Morpheus of lord Dream,… die allemaal verschijnen op het digitale doek. Fans van ander werk van de schrijver zullen ook terugkerende omgevingen en thema’s uit Good Omens & American Gods ontdekken zoals de conversaties in de bar, de symbiose tussen hemel & hel, de macht van mythische figuren uit onze geschiedenis & volksverhalen, etc. De production design wordt daarbij tot in de puntjes uitgewerkt om de comics alle eer aan te doen, maar verrassend genoeg hadden we misschien toch iets meer ambitie verwacht in de CGI van The Sandman door Netflix België voor een budget van 15 miljoen dollar per aflevering. De special effects blijven op het niveau van Good Omens en toch wel verre van weg van American Gods. Bepaalde shots vonden we zelfs storend met de parabool-perspectieven die aanvoelen als het kijken naar GoPro-filmpjes van vrienden & familie op social media.

The Sandman Netflix recensie

Tom Sturridge werd ideaal gecast als hoofdpersonage Dream en speelt de rol van zijn leven, maar heel wat van de supporting cast volgt hem niet echt mee met enkel David Thewlis, Gwendoline Christie, Stephen Fry & Boyd Holbrook die hem eer aan doen. The Sandman is dan ook een beetje een best hits van het schrijfwerk van Gaiman met de special effects die misschien wel iets braver zijn als verwacht, maar het verbaast ons vooral dat er zo weinig van bedenker David S. Goyer te zien is in The Sandman. OK, hoop, leugens, radeloosheid & dromen die zo’n centrale rol innemen bij de mensheid zijn echt wel van de hand van de man die Batman Begins neerpende, maar niets van Foundation zie je bvb. terug in Sandman. Hopelijk is dit geen voorbode voor veel conflict op de vloer van The Sandman, wat wel vaker voorkomt tussen een dominante schrijver/schrijfster & een gerespecteerde regisseur. Tot slot begint The Sandman niet goed, maar vanaf pakweg aflevering 4 trekt de serie je sluimerend naar je toe door zijn intrigerende mythologie en blijf dagen nadien stevig in het hoofd spoken. Zo kon ik tijdens mijn recente bezoek aan Tomorrowland 2022 alleen maar het volgende zeggen aan mijn vrienden: Welcome to my realm.

Kortom, je leest het, gemengde gevoelens over The Sandman, maar we zijn toch benieuwd naar meer. Er is nl. ruimte voor verbetering en meer dan genoeg mythologie op overschot. Nu nog de schrijvers, castleden & special effects-werkers op één lijn krijgen!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter