Velvet Buzzsaw recensie op Netflix België

Velvet Buzzsaw recensie op Netflix BelgiëVelvet Buzzsaw *** 1/2

Regie: Dan Gilroy (Nightcrawler, Roman J. Israel Esq.)

Met Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Toni Collette, Tom Sturridge, Natalia Dyer, Zawe Ashton, Daveed Diggs, John Malkovich, Billy Magnussen,…

Speeltijd: 112′

Ga kijken als je hield van Nightcrawler.

Het verhaal: Nadat een reeks schilderijen van de ongekende kunstenaar Vetril Dease toevallig gevonden worden, voert een bovennatuurlijke kracht wraak op diegenen in de kunstwereld die proberen te profiteren van zijn kunst zoals kunstcriticus Morf Vandewalt, kunstgallerij-uitbaters Rhodora Haze & Jon Dondon en tal van medewerkers.

Ons verdict: De reputatie van Dan Gilroy is tot op heden nog wat onduidelijk voor ons… Met Nightcrawler had hij een dikke hit te pakken, maar met Roman J. Israel Esq. ging hij de mist in ondanks een naam zoals Denzel Washington. Netflix wist de beloftevolle Amerikaanse schrijver & regisseur te strikken voor een nieuwe film die de kunstwereld in twijfel trekt en met een indrukwekkende cast Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Toni Colette, Tom Sturridge, Natalia Dyer & John Malkovich wisten ze tot hiertoe reeds Sundance op stelten te zetten.

Jake Gyllenhaal & Zawe Ashton in Velvet Buzzsaw recensie op Netflix België

Een ding is zeker: Visueel zit een Dan Gilroy-productie altijd in een strak jasje en dat is ook niet anders met Velvet Buzzsaw dat dankzij zijn verhaal barst van de symboliek. Bovendien heeft het plot dat in zekere zin een knipoog is naar Ghostbusters 2 ons vanaf de eerste minuten in een houdgreep en hield het ons een ruime tijd bezig, maar na de verschillende killings die elkaar een gegeven moment te snel opvolgen gaat het stilletjes aan bergaf met het einde van spijtig genoeg wat te wensen over laat. De acteerprestaties van Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Toni Collette & John Malkovich maken overigens het verschil in Velvet Buzzsaw en de talloze verwijzingen naar de kunstwereld met artisten zoals Jackson Pollock, Anish Kapoor & Damian Hirst zijn om van te smullen. Tot slot is de satire soms wat zoek, hoewel de gewikte dialogen wel heerlijk bijdragen tot het hele gebeuren.

Kortom, Velvet Buzzsaw is opnieuw een mooie release op Netflix. Hij had zelfs perfect in Belgische bioscopen gepast net zoals 22 July & Roma.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter