Beau is Afraid recensie door Ari Aster

Beau is Afraid recensie door Ari AsterBeau is Afraid *** 1/2

Regie: Ari Aster (Hereditary, Midsommar)

Met Joaquin Phoenix basically, maar ook Amy Ryan, Michael Gandolfini, Nathan Lane, Denis Ménochet, Parker Posey, Armen Nahapetian, Kylie Rogers, Bill Hader, Richard Kind,…

Speeltijd: 179′

Ga kijken als je hield van White Noise & Horse Girl.

Het verhaal: Na de plotselinge dood van zijn moeder moet de zachtaardige maar paranoïde Beau zijn grootste angsten onder ogen komen wanneer hij aan een epische, Kafkaëske tocht begint om de begrafenis bij te kunnen wonen.

Joaquin Phoenix in Beau is Afraid recensie door Ari Aster

Ons verdict: MoviePulpers, de meestercineasten van deze wereld maken zich zorgen. Christopher Nolan kon de bioscoopervaring tijdens de COVID-crisis jammer genoeg niet redden met Tenet ondanks al zijn effort en content op streamingdiensten lijken meer & meer het nieuwe normaal in de jaren 2020. Onafhankelijke films vinden amper financiering en moeten zich met hun gelimiteerde budgetten meer & meer richten op home entertainment releases. Volgens Martin Scorsese wordt er bijgevolg dan nog maar weinig echte cinema gemaakt voor bioscopen vanwege de Marvelisatie van de filmindustrie in Hollywood. Bioscoopcomplexen worden pretparken met brood & spelen voor het volk.

Joaquin Phoenix in Beau is Afraid recensie door Ari Aster

Maar toch merkt de man af & toe goede dingen: in het euvre van Ari Aster ziet hij licht aan het einde van de tunnel. De jonge New Yorker zette zichzelf op de kaart met zijn horrordebuut Hereditary en galoppeerde met Midsommar op een alternatieve wijze doorheen het genre. Maar zijn kruistocht is er niet om het weinig gerespecteerde filmgenre een nieuwe invulling te geven. Hij ziet zijn toekomst in Hollywood anders met zijn nieuwe verfilming Beau is Afraid waarbij hij niemand minder dan Joaquin ‘Joker’ Phoenix wist te strikken om de hoofdrol te vertolken.

Joaquin Phoenix in Beau is Afraid recensie door Ari Aster

We hebben de filmcritici van grote mediabedrijven al heel wat zaken horen zeggen deze week. Er wordt geslingerd met ideologieën van Kafka, Freud, Nietzsche, Kierkegaard, Kubrick en zoveel meer. Maar eigenlijk is Beau is Afraid heel simpel samen te vatten: De maker probeert de kijker inzicht te geven in hoe mensen met een angststoornis door het leven gaan. Beau is Afraid is een metafoor voor de anxiety waarmee millenials & GenZ’ers in deze hedendaagse maatschappij worstelen en het sociologisch experiment van de cameraman doet voortreffelijk werk op dat vlak. Menig babyboomer of mensen van Generation X, die niet begrijpen met welke zogenaamde existentiële problemen deze nieuwe verwende jongelingen te kampen hebben, krijgt een snelcursus die aanvoelt als een trip eerder dan een lezing. Bijzonder straf vonden we dit, ondanks het feit dat de film met 3 uur speeltijd een stevige inspanning van ons vroeg en daarbij niet continu entertaint op de klassieke manier dat Amerikaanse films dit doordeweeks wel doen. Bovendien is Beau is Afraid een masterclass van het acteertalent dat Joaquin Phoenix doorheen de jaren heeft opgebouwd sinds Gladiator tot Joker en hij tilt het niveau van Beau is Afraid weer dat stukje hoger. Tot slot komt Beau is Afraid ook meermaals creatief uit de hoek met o.m. gesofisticeerde animatie & stopmotion om maar iets te noemen. Cinefielen, bereid je voor om de vingers af te likken van Beau is Afraid!

Kortom, Ari Aster is een straffe millenial die met zijn 3de langspeelfilm uit het horrorgenre breekt en zich daarbij stevig op de kaart van topregisseurs in Hollywood zet. Beau is Afraid toont dat Cinema met de grote C dankzij een beetje sociologie & filosofie zeker nog niet dood is!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter