Irrational Man op Sarajevo Film Festival review

Irrational Man posterIrrational Man ****

Regie: Woody Allen (Magic in the Moonlight, Match Point, Midnight in Paris)

Met Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Joe Stapleton, Jamie Blackley, Betsy Aidem, Ethan Phillips,…

Speeltijd: 95′

Ga kijken als je hield van de betere recente Woody Allen-adaptaties zoals To Rome with Love & Blue Jasmine.

Het verhaal: We volgen het verhaal van een nihilistische Amerikaanse professor filosofie Abe die een affaire begint met collega-professor Rita en een opmerkelijke vriendschap die smaakt naar meer met studente Jill…

Joaquin Phoenix & Parker Posey in Irrational Man

De setting: Sarajevo heeft al jaren een flinke reputatie als filmfestival: 21 edities zijn ze ver en zelfs een oorlog wist hen niet te stoppen om de liefde voor film te proclameren in de stad. De sfeer in de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina is dan ook te snijden: overal doen bars gouden zaken en de allure van de rode loper met dit jaar Benicio Del Toro als gast draagt enkel meer bij tot dit groot feest voor deze prachtige multiculturele stad. De hoofdfilm van het Sarajevo Film Festival Irrational Man speelde in openlucht voor 4 euro in het hartje van de stad bij een zalige 23 graden, een ervaring die je in België nooit zal terugvinden (laat staan minstens 500 man die naar een Woody Allen-film willen gaan zien).

Irrational Man op Sarajevo Film Festival 2015

Ons verdict: Het recept van een Woody Allen-film is al jaren hetzelfde: Een oppervlakkig liefdesverhaal met interessant castduo doordrongen met een spraakwaterval aan intelligente dialogen en grappige feel-good momenten. You either love it or hate it as they say. Maar de laatste jaren heeft Allen het moeilijk om funding te blijven vinden voor zijn repeterend repertoire. En hier komt Woody’s creatieve geest naar boven: in een tijdsgeest van comic book-verfilmingen zoals Marvel & DC Comics en thriller-series zoals CSI probeert hij ook zijn films aan de man te brengen door met deze concepten intelligent om te gaan. De laatste films van Woody Allen zijn dan ook een zoektocht voor de regisseur om de perfecte moord in scène te zetten (Match Point). Een obsessie eigenlijk, want bepaalde filmcritici kunnen het herhaaldelijk thema weer niet aan, zo blijkt. Maar het concept van een vigilante (Joaquin Phoenix‘ personage Abe probeert de perfecte moord te plegen om zo gerechtigheid te laten geschieden) zoals in deze Irrational Man is wel nieuw voor Woody Allen.

En de regisseur gaat verder: waarom neem ik geen ideeën, verhalen en andere gedachtegoeden uit filosofische werken zoals Kierkegaard, Heidegger, Kant, Satre en vooral Simone de Beauvoir en stoppen we deze in een film. Zo gaat hij de loodzware uitdaging aan om deze bijzonder moeilijke werken toegankelijk te maken voor een groot publiek. En dan is excellent! Irrational Man is zonder meer één van de betere films door Woody Allen omdat je er een sport kan van maken om te tellen hoeveel filosofische werken en concepten er voorkomen in de film. Een beetje zoals tellen hoeveel special effects-scènes de originele Matrix bevatte.

Wat kunnen we verder zeggen van de cast? Irrational Man telt de 2de keer dat Emma Stone een muze speelt voor de filmmaker en na haar mislukte poging in Magic in the Moonlight kunnen we stellen dat haar prestatie in Irrational Man een schot in de roos is. Een schot dat ze vooral te danken heeft aan het sterke werk van Joaquin Phoenix die schittert als verloren ziel. Phoenix, sinds The Gladiator ben je al schitterend en dat zet je steeds weer verder. Dank vanuit MoviePulp.be!

Kortom, Irrational Man is het perfecte voer voor iedere filosofische geest out there en in onze ogen een absolute aanrader. Geniet van de clips You’re Paranoid, Randomness and Chance & I’m Blocked uit Irrational Man:

Eén reactie op “Irrational Man op Sarajevo Film Festival review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter