Blue Jasmine review

Blue Jasmine posterBlue Jasmine *** 1/2

Regie: Woody Allen (Match Point, Midnight in Paris, To Rome With Love)

Met Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Max Rutherford, Bobby Cannavale, Peter Sarsgaard,…

Speeltijd: 98′

Ga kijken als je hield van A Streetcar Named Desire en Melinda and Melinda.

Het verhaal: Blue Jasmine volgt het verhaal van Jeanette die gedwongen wordt om bij haar geadopteerde zus te wonen nadat haar rijke (ex-)man wordt gearresteerd wegens fraude. Jeanette, die haar naam veranderde naar Jasmine net voor het ontmoeten van Hal, komt terug onder de gewone mensen en kan zich moeilijk aanpassen na haar leventje vol luxe, glamour en rijkdom.

Cate Blanchett, Alec Baldwin, Andrew Dice Clay en Sally Hawkins in Blue Jasmine

Ons verdict: Het legendarische toneelstuk van Tennessee Williams, A Streetcar Named Desire, inspireerde kort na de Tweede Wereldoorlog een intelligente groep van linguïsten, germanisten en cultuurliefhebbers door zijn geniale representatie van een culturele botsing tussen de sociale handelingen van de rijke bourgeoisie klasse en de arme werkklasse. Sinds de verfilming van 1951 door Elia Kazan (met een geniaal jonge Marlon Brando en Kim Hunter) is geen enkele regisseur erin geslaagd om het verhaal van meester Williams terug succesvol op het witte doek te brengen. Tot Woody Allen zijn oog op het verhaal legde en heel arrogant maar dapper het verhaal herwerkte naar zijn originele filmwijze: neurotische dialogen, close-ups, passionele handelingen en een open einde. Plagiaat zegt u? Niet helemaal. Woody Allen zet met Blue Jasmine Tennessee Williams culturele botsing in een modern jasje waar rijke mannen niet meer handelen in landgoed, maar in financiën; waar rijke vrouwen niet meer shoppen om dure stoffen maar eerder rondlopen met Kelly bag van Hermes. Some will hate it, some will find it genious! Samen de heerlijke acteerprestaties van Cate Blanchett en Alec Baldwin (die in 1995 in een goedkope remake van A Streetcar Named Desire de rol vertolkte van Stanley Kowalski) is dit weer smullen geblazen van Woody Allen’s typische filmstijl.

Besluit: Woody Allen geeft met Blue Jasmine het publiek met zijn ‘originele’ interpretatie aan een vergeten schrijverslegende. Bekijk onderaan een aantal leuke stukken uit de film:


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Blue Jasmine review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter