Tenet VOD recensie

Tenet VOD recensieTenet ****1/2

Regie: Christopher Nolan (Dunkirk, Interstellar, The Dark Knight)

Met John David Washington, Elizabeth Debicki, Robert Pattinson, Dimple Kapadi, Martin Donovan, Fiona Dourif, Yuri Kolokolnikov, Himesh Patel, Clémence Poésy, Aaron Taylor-Johnson, Michael Caine & Kenneth Branagh

Speeltijd: 150′

Ga kijken als je hield van Mission: Impossible – Fallout, Inception & Casino Royale.

Het verhaal: TENET vertelt het verhaal van een CIA-agent die in de openingsscène gered wordt door iets wat lijkt op een terugkerende kogel. De CIA-agent, wiens echte naam we niet te weten komen, blijkt voor een geheime organisatie te werken: TENET. Een wetenschapper van de geheime organisatie laat het hoofdpersonage kennis maken met de zogenaamde omgekeerde entropie, oftewel terug in de tijd gaan. Hierdoor zou de protagonist onder meer kogel kunnen opvangen in plaats van ze te schieten. De kogels zouden zijn gemaakt in de toekomst en zijn een mogelijke verwijzing naar een aankomende oorlog. Met de hulp van Neil gaat de protagonist op zoek naar de oorsprong van de kogels. Hun zoektocht leidt uiteindelijk tot bij oligarch Andrei Sator. Met wie het tweetal in een intense strijd verwikkeld geraakt in een poging Wereldoorlog III te vermijden.

Tenet VOD recensie Ons verdict: Het was al lang zeker dat de nieuwe film van Christopher Nolan een breinbreker zou zijn. Een rekenmachine en telraam zouden naast de popcorn en cola in de rekken van de cinema gaan liggen. Met andere woorden, de verwachtingen lagen opnieuw erg hoog. En of Nolan heeft gepresteerd. Het resultaat: een 2,5 uur durende thriller die je zintuigen prikkelt en je brein doet ontploffen. Je merkt dat we reeds over onze woorden struikelen bij het louter uitleggen van het plot. Zo wordt de complexiteit van het script andermaal duidelijk. Als je weet dat Christopher Nolan 5 jaar schreef aan het script is dit natuurlijk geen verassing. 

Tenet VOD recensie

Wat opvalt, zeker in het IMAX- theater, of met een goede projector of home cinema installatie thuis, is het geluid. Componist Ludwig Göransson (bekend van The Mandalorian & Venom) heeft wellicht zijn volumeknop ondanks zijn aanwezigheid van hond & kind in de opnamestudio een aantal streepjes te hoog gezet. Interstellar luidde al een discussie in en dat is met Tenet niet anders. Verder werkte Nolan met zijn nieuwe lichting crewleden voor cinematografie & editing: De Nederlandse Zweed Hoyte Van Hoytema is na Dunkirk een vaste kracht van Nolan en levert ook hier goed werk, terwijl de editing deze keer voorzien wordt door de nieuwkomer Jennifer Lame (Hereditary, Marriage Story) die vakkundig werk levert. Voor de duidelijkheid, de ogen van de kijker worden zelden verveeld.

De film zit gevuld met een bende jonge frisse acteurs. John David Washington (BlacKkKlansman) & Robert Pattinson (Twilight, The Batman) vormen een dynamisch, sterk en bij momenten zelfs komisch koppel. Aangevuld met Elizabeth Debicki (The Great Gatsby, Night Manager), die sterk acteert en het hierboven genoemde duo bijna altijd goed aanvoelt. De beste acteerprestatie is echter zonder twijfel die van Kenneth Branagh. De Noord-Ier speelt met een zwaar Russisch accent en een fantastische préséance iedereen van het toneel. Hopelijk krijgt deze man een Oscarnominatie (laatste in 2012). Tot slot vindt Christopher Nolan toch weer een manier om Michael Caine in zijn film te krijgen. Iedereen is natuurlijk blij dat hij erbij is maar de rol van Caine is verder absoluut overbodig.

Kortom, we kunnen kort samenvatten dat Tenet inspeelt op alle emoties, zintuigen en hersencellen die terug te vinden zijn in het menselijk lichaam. Als we de bombastische score van Ludwig Göransson buiten beschouwing laten, kunnen we spreken van een nieuw meesterwerk van Christopher Nolan. Ik zal ondertussen reeds starten met mijn ogen en oren te spoelen en mijn inleiding tot de fysica te herhalen voor de volgende film. Maar haal de film toch maar in huis voor de kerst.

Met dank aan Tibo

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter