DVD review: The Day the Earth Stood Still

dvd-cover the day the earth stood stillThe Day the Earth Stood Still*****

Regie: Robert Wise (West Side Story)

Met Michael Rennie, Patricia Neal (behaalde oscar voor beste actrice in 1963), Billy Gray,…

Ga zien als je houdt van een trage science fiction film met wat meer diepgang.

Vergelijk prijzen van The Day The Earth Stood Still online op Kelkoo!

Het verhaal: Een ruimteschip komt met een snelheid van 6000 km/u op aarde en landt op een basebalveld in het midden van Washington DC. De alien Klaatu en robot Gort komen met een boodschap die van belang is voor alle mensen op aarde. Tevergeefs proberen ze op een vreedzame manier contact met de aardbewoners te leggen, waardoor Klaatu al vlug wordt opgesloten in een ziekenhuis door het Amerikaans leger. Zonder hulp van de wereldleiders die gezien de Koude Oorlog geen wereldvergadering willen houden, beslist Klaatu om te ontspannen. Hij hoopt op een andere manier zijn boodschap te verspreiden door zich onder de mensen te begeven.

Robot Gort in The Day The Earth Stood STill

Ons verdict: Een wijze VUB-professor (Johan Swinnen) zei me ooit “Ken je klassiekers!”. Sindsdien heb ik de zwart-wit klassiekers een kans gegeven om mijn honger naar de ultieme filmervaring te stillen, maar buiten Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 zijn er maar weinig klassiekers waar ik echt respect voor heb (2001: a Space Odyssey*** en Citizen Kane** inspireerden mij niet). Sinds vandaag is daar de science fiction klassieker The Day the Earth Stood Still bijgekomen. Deze filmklassieker was één van de weinige science fiction films die destijds voor de jaren ’50 werd gemaakt. Hij bracht een ode aan het genre door er serieusheid aan toe te voegen.

Het sterk verhaal maakt een wonderbaarlijke link met de actualiteit door de sfeer van de Koude Oorlog en de ontdekkingen van zogezegde ruimteschepen op het witte doek te projecteren. Daarbij komt dat de film op een trage manier met de nieuwsgierigheid van het publiek speelt. In plaats van om de 15 minuten iets gruwelijk te laten gebeuren, bouwt deze film de spanning op door je als kijker altijd de vraag te stellen wanneer er iets gaat gebeuren. Prachtig gewoon! Het is tevens een zeer kritische film die wonder boven wonder niet op de beruchte Hollywood Blacklist kwam te staan. De boodschap van de film luidt “Geef diplomatie en wereldpolitiek (NAVO) een kans om het goede te doen”. Toegegeven vind ik het deus ex machina idee van een buitenaards wezen dat onze zorgen gaat oplossen belachelijk, maar de film ontsnapt hier strategisch aan door te vertellen dat je moet samenwerken om een globaal probleem op te lossen.

Kortom, dit is een filmklassieker die je onmogelijk niet gezien mag hebben. Iedere science fiction fan moet deze film een kans geven!!


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

4 gedachten op “DVD review: The Day the Earth Stood Still”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Eén van de weinige science fiction films uit de jaren ’50? Wat dan met Destination Moon, The Thing From Another World, The War Of The Worlds, Invasion Of The Body Snatchers, Them!, Forbidden Planet, Creature From The Black Lagoon, The Blob, Journey To The Center of The Earth, … . Door de nucleaire dreiging en de paranoia van de koude oorlog werden er juist meer science fiction films geproduceerd in de ’50s dan in andere decennia. Het is trouwens de scifi uit de jaren ’50 die de kleine George Lucas en Steven Spielberg inspireerde tot Star Wars en Close Encounters of The Third Kind.
  Door een sterke focus op plot en sfeerschepping ipv crappy special effects is The Day The Earth Stood Still wel één van de weinige science fiction films uit de ’50s die nog niets van z’n impact op de kijker heeft verloren.
  Voor informatie over ’50s-scifi raad ik de geweldige documentaire ‘Watch The Skies! Science Fiction, The 1950s and Us’ aan.

  Please wait...
 2. OK, akkoord Kenneth, maar deze film van 1951 heeft wel voor de grote golf van nieuwe science fiction films in de jaren ’50 gezorgd, alsook de inspiratie van verschillende klasseregisseurs. Daarvoor waren er buiten The War of the Worlds en Metropolis weinig professionele sci-fi films gemaakt waar de filmkritici oog voor hadden. Andere films waren in vele gevallen maar B-films met een groot monster die alles verwoeste. The Day The Earth Stood Still was ook een van de eerste (science fiction) films die een groot budget ter beschikking had (het merendeel ging naar het maken van het ruimteschip). Ik denk dat het concept van de film een dermate impact heeft gehad, waardoor het genre zo groot en professioneel is geworden zoals we het vandaag kennen.

  Please wait...
 3. Pingback: Ray Ban Sunglasses

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter