The Death of Stalin recensie

The Death of Stalin ***1/2

Regie: Armando Iannucci (Veep)

Met: Steve Buscemi, Paddy Considine, Jason Isaacs, Michael Pali, Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko

Speelduur: 107′

The Death of Stalin is een aanrader voor iedereen die gitzwarte politieke humor kan smaken.

Het verhaal: Na het overlijden van Sovjet-dictator Stalin gaat de politieke poppenkast aan het dansen, en vechten zijn meest nauwe getrouwen om dit machtvacuüm op te vullen … .

Ons verdict: Wie een beetje vertrouwt is met eerder werk van Armando Iannucci weet wat te verwachten van The Death of Stalin, een gitzwarte politieke satire die zich niet in London (The Thick of It) of Washington (Veep) afspeelt, maar wel in het Moskou van de jaren ’50 in de nog prille Koude Oorlog. Je krijgt opnieuw messcherpe dialogen, en nietsontziende scheldtirades ten berde gebracht door een stel karakteracteurs op het top van hun kunnen, vaak met hilarisch resultaat tot gevolg, doch zonder ooit de broek af te steken.

Verwacht evenwel géén Engelse en Amerikaanse acteurs met vuistdikke Russische accenten. Zowat de gehele cast mag zijn tekst debiteren in zijn eigen dialect, wat het spelplezier ten goede komt, maar er evenwel voor zorgt dat het even duurt vooraleer je in het ritme van de film komt, en er tevens toe bijdraagt dat je The Death of Stalin ook nergens echt serieus kan nemen. Wat natuurlijk ook de bedoeling was van de makers.

The Death of Stalin mag dan dezer dagen verboden zijn in Rusland, ook bij ons komt zijn release op 18 april rijkelijk laat. In de meeste ons omringende landen is de film al lang en breed uit op DVD, Blu-Ray en stream (Amazon o.a.). Doe je er voordeel mee, want deze interessante en oprecht grappige ‘praatfilm’ zonder grootse ‘cinematografische’ kwaliteiten komt nog het meest tot zijn recht in je donkere huiskamer in plaats van op het witte doek.

Bekijk alvast de trailer van The Death of Stalin.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter