The Raid: Redemption review

The Raid: Redemption ****

Regie: Gareth Evans

Met: Iko Uwais, en honderden andere vervaarlijke spleetogen.

Speelduur: 100′

Ga kijken als je houdt van een hondsbrutale mix van Die Hard, Hard-Boiled en Ong-Bak.

Het verhaal: Een Indonesisch SWAT team moet zich al vechtend een weg banen doorheen 30 verdiepingen tuig om tot bij een nietsontziende misdaadkoning te geraken.

Ons verdict: Dat films en games sinds de late jaren ’90 naar elkaar toegroeien, ziet het kleinste kind. Waar peperdure blockbusters als Avatar en John Carter vooral de motion capture technieken van games als Uncharted en Heavy Rain overnemen, bewijst The Raid dat je ook op een andere manier schatplichtig kan zijn aan een ander -interactief- medium. The Raid werd gemaakt voor amper 1 miljoen $ (zelfs de meeste Vlaamse films kosten meer, red.) maar tovert meer inventief actiespektakel op het scherm dan eender welke andere film van de voorbije jaren. En daarvoor alleen al verdient regisseur Gareth Evans applaus. Wat ons naadloos bij de games-analogie brengt, zoveel schiet-, klop-, en stampwerk gaat ten koste van karaktertekening. Net als bij de gemiddelde actiegame zitten er wel degelijk cutscenes tussen de übergeweldadige taferelen die 80% van de speeltijd vervolledigen. Maar in essentie is The Raid niets meer dan wat de ‘tagline’ belooft “1 Ruthless Crime lord. 20 Elite Cops. 30 Floors of Chaos” Hoofdrolspeler, en Silat-wonder, Iko Uwais (zowat de enige die een beetje achtergrond meekrijgt, red.) voorspellen we een mooie toekomst als martial arts actieheld, die zo in de voetsporen van pakweg Jet Li kan treden. Samen met Evans mag Uwais binnenkort ook zijn stempel drukken als gevechtschoreograaf van de onvermijdelijke Amerikaanse remake. Daarna volgt nog een Indonesische sequel op het origineel. Wie compleet murw geslagen wil worden (en dat bedoelen we op de beste mogelijke manier, red) weet welk ticketje hij moet kopen bij de volgende trip naar de multiplex. The Raid: Redemption vormt trouwens ook een fantastisch double bill met Safe, die andere recente actieknaller die bewijst dat het genre nog lang niet dood is.

Bekijk alvast de trailer van The Raid.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “The Raid: Redemption review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter