Trance review

Trance posterTrance ****1/2

Regie: Danny Boyle (Trainspotting)

Met: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassell

Speelduur: 100′

Ga kijken als je houdt van opwindende en originele cinema voor en door volwassenen. zoals Fight Club en Inception met een vleugje Basic Instinct.

Het verhaal: Een medewerker van een veilingshuis geraakt zowel zijn geheugen als een waardevol schilderij kwijt tijdens een brutale overval. Hij wordt door de overvallers onder druk gezegd om te proberen beiden terug te vinden door zich te laten hypnotiseren door een even sexy als briljante therapeute.

 

305-TRANCE-PS.tif

Ons verdict: Danny Boyle is en blijft een getalenteerde duizendpoot die resoluut zijn eigen ding blijft doen. Deze Trance is daar het zoveelste bewijs van. In plaats van zich te plooien naar de wetten en normen van de Hollywood-studio’s zocht hij zelf financiering voor één van de origineelste en strafste brokken cinema van het jaar. Met Trance vermengt Boyle recente mindfucks zoals Inception en Source Code met de ongecensureerde erotiek uit jaren ’90 thrillers als Basic Instinct. Hij deed bovendien beroep op een trio topacteurs op het hoogtepunt van hun kunnen. James McAvoy wordt meer en meer één van dé interessantste acteurs van zijn generatie. Vincent Cassell zet opnieuw een klootzak-you-love-to-hate neer zoals alleen hij dat kan. Maar het is Rosario die het meest in het oogt springt, én niet alleen door haar veelbesproken full frontal naaktscène (eat that Sharon Stone, red.). Dawson toont dat ze meer in haar mars heeft dat haar -toegegeven- indrukwekkend fraaie vormen en overtuigt in een uiterst complexe rol als zowel slachtoffer als femme fatale. Trance is ook nog eens prachtig in beeld gebracht met een aantal loeiharde opstoten van hondsbrutaal geweld, en een subliem einde dat weken later nog door je hoofd spookt. Trance manifesteert zich voorlopig (samen met Zero Dark Thirty en Django Unchained, red.) in mijn hoogstpersoonlijke top 3 van 2013. Ga dat zien (vanaf 24 juli)!

Bekijk alvast de trailer van Trance.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter