Escape Plan Blu-ray review

Escape Plan coverEscape Plan ***1/2

Regie: Mikael Håfström

Met: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Vinnie Jones, Amy Ryan, 50 Cent, Vincent D’Onofrio, Sam Neill

Speelduur: 110′

Geniet van deze heerlijke rechttoe-rechtaan actieknaller op Blu-ray!

Het verhaal: Beveiligsexpert Ray Breslin (Sylvester Stallone) wordt opgesloten in een high-tech gevangenis met een meedogenloze directeur aan het roer. Samen met een paar mede-gevangenen – waaronder Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) – plant hij een gewaagde ontsnapping…

escape-plan still

Ons verdict: (door Kenneth) Sylvester Stallone en Arnold Schwarzegger. Ondanks hun meer dan pensioensgerechtige leeftijd zijn het nog steeds namen die klinken als een klok, zeker bij actiefilm-fanaten. Afgezien van de cameo’s van Schwarzenegger in The Expendables (2) waren beide legendes echter nooit eerder samen te zien op het witte doek. Daar komt met deze Escape Plan verandering in. Hun allereerste echte samenwerking levert een vermakelijke zij het weinig memorabele actiethriller op.

Escape Plan vergt een serieus suspension of disbelief van de kijker door zowel ‘Rambo’, ‘The Terminator’ als rapper 50 Cent (!) neer te zetten als genieën met minstens evenveel brein als branie. Maar eens je daar voorbij bent, valt er een dik anderhalf uur te genieten van deze old skool actiethriller. Wat meteen opvalt is dat Escape Plan de tijd neemt om zowel het high-concept, als de karakters uit te zetten. Het is grotendeels wachten tot de derde act vooraleer de schietijzers en de vuisten worden bovengehaald. Maar intussentijd krijg je wel enkele ingenieuze ontsnappingspogingen (die alles uit pakweg Prison Break overklassen), over-the-top gaande smeerlappen in de vorm van Jim Caviezel en Vinnie Jones -als respectievelijk de gluiperige gevangenisdirecteur en de sadistische cipier-, en bovenal Arnie die – gedeeltelijk in het Duits- wellicht z’n meest dramatisch overtuigend scènes ooit neerzet.

Escape Plan ging net als die andere comeback-films van Sly en Ahnuld (Bullet to the Head en The Last Stand) redelijk hard op zijn bek aan de Amerikaanse box-office. Maar wetende wat er dan wel scoort dezer dagen over de grote plas (Jackass Presents: Bad Grandpa iemand, red.) is dit absoluut geen waardeoordeel. Iedereen die net als ondergetekende letterlijk opgroeide met het oeuvre van Stallone en Schwarzenegger dient dit in de kast te hebben staan. En ook alle andere liefhebbers van het genre zullen zich niet vervelen.

De Blu-ray: De in een glossy kartonnen sleeve huizende Blu-ray is eindelijk nog eens een release die de maximum uit het medium weet te halen. Escape Plan staat in het originele 2.40:1-formaat op deze Blu-ray, met een knappe scherptegraad en een hoog niveau van diepte, alsook detail. De kleuren spatten werkelijk van het scherm, met natuurlijke huidtinten en fraaie zwarte tinten. Het beeld is verder vrij van storende onvolmaaktheden zoals filmgrain, beschadigingen en moire. De Engelse 5.1 DTS-MA-track klinkt dan weer dynamisch, met duidelijke en zuivere dialogen en terwijl de achterste speakers netjes aangesproken worden voor aanwezige geluidseffecten. Het geheel wordt netjes onderstreept door een krachtige bass, terwijl het geheel gelukkige nergens overstuurd of geforceerd klinkt. Ruis of storingen zijn niet aanwezig in het geluid. Verder zijn er een behoorlijke schat aan extra features aanwezig. Naast de gewoonlijke cross-promotionele trailers is er met Executing the Plan: The Making of Escape Plan, een informatieve 23 minuten durende documentaire aanwezig. Hierin krijg je een boel behind-the-scenes beelden te zien, gekruid met een handjevol interviews met de belangrijkste cast- & crewleden. Maximum Security: The Real-life Tomb (20 min.) handelt dan weer over de bewakingssystemen uit de film, maar gaat ook wat dieper in op het design van de gevangenis die centraal staat in Escape Plan. Naast een stevige greep aan verwijderde sequenties wordt de toch afgesloten met Clash of the Titans, waarin Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone het hebben over deze langverwachte samenwerking.

Bekijk alvast de originele trailer van Escape Plan:


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter