Run All Night ****
Regie: Jaume Collet-Serra (Unknown)
Met: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnamen, Common, Vincent D’Onofrio, Bruce McGill
Speelduur: 114′
Typisch Liam Neeson actie-vehikel dat zich evenwel onderscheidt van de massa door de grimmige sfeer, het inventieve camera werk en bovenal een schare aan topacteurs op en naast de affiche.
Het verhaal: Jimmy Conlon is een voormalige huurdoder op de dool. Wanneer hij om zijn eigen zoon te beschermen, de zoon van zijn baas (en beste vriend) ombrengt, begint er een lange nacht waarin hij en zijn zoon worden opgejaagd door zowel de onderwereld als de NYPD …. .
Ons verdict: Wie nog niet is uitgekeken op Liam Neeson als actieheld op leeftijd, kan dezer dagen naar Run All Night. En het moet gezegd worden, deze derde samenwerking tussen Neeson en de Spaanse regisseur Jaume Collet-Sera (zie ook Unknown en Non-Stop) is misschien wel de beste sinds Taken de rijzige Ier omturnde van pure karakterspeler naar genre-klepper. Niet dat Run All Night ergens oprecht origineel is. Het wraakverhaaltje is in wezen al ontelbaar keer vertelt in lichtjes afwijkende versies (zie recent nog bv. John Wick). Het eerste half uur is een ode aan de ’70s grimmige misdaadthriller, het middenstuk een achtervolgingsfilm uit jaren ’80 en de climax een over-the-top geweldorgie uit de (late) jaren ’90. Maar wat Run All Night daadwerkelijk een flink stuk boven de middenmoot doet uitsteken zijn de fantastische acteurs die de prent bevolken. Met op kop Neeson die geheel anders dan in het mistroostige Taken 3 met volle overgave zijn kunnen etaleert, ook tussen de actietaferelen door. Het helpt daarbij dat hij weerwerk krijgt van de altijd geweldige Ed Harris (niemand kan een filmslechterik zoveel sympathie meegeven als hij, red.) en sterke karakterkoppen als D’Onofrio en McGill. De jonge Joel Kinnaman, zo vlak in de recente Robocop remake, verrast ook, en toont waarom hij -zeg maar- het Zweedse antwoord is op ‘onze’ Matthias Schoenaerts. De enige die verlopen loopt in de brij is rapper Common als het een huurmoordenaar die lijkt ontsnapt uit een andere veel ‘lichtere’ variant van dit soort film. Maar lang maal je daar niet om met dank aan de rotvaart, een aanhoudende suspense tot de laatste minuut en het meest inventieve camerawerk sinds -welja- John Wick. Wij hopen alvast van harte dat deze Run All Night overeind blijft tussen het blockbustergeweld van Furious 7 en The Avengers: Age of Ultron. Hij verdient het!
Bekijk alvast een korte featurette over Run All Night.