The Bourne Ultimatum Blu-ray review

bourne-3The Bourne Ultimatum ****

Regie: Paul Greengrass

Met: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Joan Allen, Scott Glenn

Speelduur: ‘

Een meer dan waardige afsluiter van één van de sterkste actietrilogieën aller tijden! Vanaf 19 Maart te koop!

Het verhaal: Jason Bourne (Matt Damon) komt via de Britse journalist Simon Ross (Paddy Considine) op het spoor van “Operatie Blackbriar” en beseft dat hier de beginselen liggen van wie hij echt is. Wanneer de CIA het lek van de journalist ontdekt, is deze net als Bourne opgejaagd wild. Ross komt al snel om het leven, maar Bourne is meer dan ooit vastbesloten om de waarheid te achterhalen…

bourne-ultimatum-m14

Ons verdict: Toen Universal bij het aankondigen van de nieuwe The Bourne Identity (2002) vrijgaf dat hun keuze gevallen was op Matt Damon, hebben menig Robert Ludlum-fan stevig gefronst. Zou de melkmuil uit onder andere Good Will Hunting en The Talented Mr. Ripley de bikkelharde Jason Bourne kunnen vertolken? Indien u de afgelopen jaren onder een steen gewoond hebt, weet u ondertussen ook dat het antwoord op deze vraag een volmondige ‘JA!’ is. Niet alleen wist Damon op elk vlak te overtuigen in de film, de regie was vakmanschap en de actie was bovendien snoeihard en spectaculair, zonder al teveel CGI-effecten. The Bourne Identity was een dikke hit en bracht wereldwijd meer dan 214 miljoen dollar op. Twee jaar later nam Paul Greengrass de fakkel over van Doug Liman voor de zo mogelijk nog succesvollere sequel The Bourne Supremacy. Het schokkerige camerawerk zal niet naar ieders smaak geweest zijn, maar dankzij het ijzersterke scenario, het straffe acteerwerk en verbluffende actiescènes was het al snel zo klaar als een klontje dat er een derde deel zou komen. And they saved the best for last! Paul Greengrass houdt zich gelukkig in bedwang en levert met The Bourne Ultimatum de ‘ultieme’ sequel af. Het scenario is van het begin tot het einde meeslepend, nagelbijtend spannend en sluit naadloos aan op het vorige deel. Een topcast, met ronkende namen als David Strathairn, Joan Allen, Julia Stiles, Paddy Considine, Scott Glenn en Albert Finney, spelen stuk voor stuk de sterren van de hemel en Matt Damon is more bad-ass than ever als Jason Bourne. Over bad-ass gesproken: de vele aanwezige actiescènes zijn zelfs nog indrukwekkender dan de vorige twee delen samen en zijn werkelijk om de duimen en vingers van af te likken qua opzet en uitvoering! De gevechtens zijn intens, de achtervolgingen dynamisch en het mooie is dat alles werd bewerkstelligd door klassiek stuntwerk. Je krijgt op het einde bijna spijt dat Jason Bourne effectief ontdekt wie hij is, gewoon omdat je hem nog mensen wil zien aftroeven! Maar geen nood, want einde of niet van de Ludlum-romans – aangezien The Bourne Ultimatum wereldwijd 443 miljoen dollar wist binnen te rijven – waren Greengrass en Damon snel om een vierde film aan te kondigen. Wij zijn alvast razend benieuwd!!

De Blu-ray: Het 2.40:1 HD-beeld is scherp, met een goed contrast en een uitstekend detail. De aanwezige grain is artistiek toegevoegd en het beeld heeft hoe dan ook een prima diepte. Vuiltjes en beschadigingen zijn compleet afwezig. De Engelse DTS-HD Master Audio 5.1-track stelt eveneens op geen enkel gebied teleur, met een warm en dynamisch geluidsbeeld. De plaatsing van de geluidseffecten is uitstekend en de stereospreiding puik. De muziek klinkt lekker vol en de subwoofer gaat lekker door tijdens de lage tonen. De dialogen klinken helder en zijn steevast goed te verstaan. Ruis en andere oneffenheden zijn niet aanwezig. Op het gebied van extra’s is deze uitgave eveneens goed voorzien. Buiten de gewoonlijke interactieve zaken zoals BD Live en het kiezen van je favoriete scènes, kan je via Universal’s ‘U-control’ tijdens de film diverse weetjes en informatie bekijken. Ook kan je diverse picture-in-picture featurettes bekijken en een Jason Bourne-spel spelen zonder de film zelfs maar even te onderbreken! Nadien zijn er enkele weggeknipte scènes te ontdekken (12 min.) en kan je de film bekijken met een informatieve audiocommentaar ingesproken door regisseur Paul Greengrass. In “Man op de Vlucht: Jason Bourne” (25 min) kan u mee achter de schermen op de diverse van de exotische locaties die Bourne aandoet tijdens de derde film. Kort, maar eveneens erg boeiend zijn de twee featurettes die handelen over de spectaculaire achtervolging op het dak en de vechtscène die erop volgt. Gedurende zes én vijf minuten krijg je toch een idee hoe deze bewuste scènes tot stand zijn gekomen. In “Rijschool” (3,5 min.) zie je Matt Damon onder meer oefenen voor de waaghalzerij die in de film wordt uitgehaald met diverse blitse bolides. In het verlengde daarvan ligt “Achtervolging in New York”, die ons voor een dikke elf minuten mee achter de schermen neemt van de immens spectaculaire auto-achtervolging.

De trailer is helaas afwezig, maar bekijkt u deze hier:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter