Crimi Clowns seizoen 3 Telenet Play recensie

Crimi Clowns seizoen 3 ****

Regie: Luk Wyns

Met: Luk Wyns, Manou Kersting, Silke Becu, Veerle De Jonghe, Hilder Uitterlinden, Chris Willemsen, Frank Aendenboom

Speelduur: 14 afleveringen van ongeveer 25 minuten.

Seizoen 3 is nu te bekijken voor Telenet Play abonnees. In het najaar te zien op Caz. De ingekorte bioscoopversie Crimi Clowns 2: Uitschot verschijnt 17 maart op DVD.

Het verhaal: Ronny, Rachel, Wesley en Lou zijn opgepakt op verdenking van verschillende zware misdrijven en worden in voorlopige hechtenis geplaatst. Ronny ‘s ex-vriendin, de koopzieke Nederlandse Katja Mermowitz vindt het geld van de roofmoord op de De Jonghs. Amber Tersago besluit het werk van haar criminele familie verder te zetten … .

Ons verdict: Een tijdje geleden kreeg ondergetekende 2 maanden Play gratis van Telenet aangeboden. Eerlijk gezegd, veel plezier had ik er tot voor kort niet aan beleefd. Zéér schamel -en oudbakken- film en serie aanbod; de beeldkwaliteit is optimistisch te vergelijken met een DVD (4K is nog een verre droom, red.); en weinig exclusieve content te bespeuren (Chaussée D’Amour is al enige tijd ook gewoon op Vier te volgen, red.). Net voor m’n proefperiode was afgelopen week, dropten ze echter vorige week -vrij geruisloos- het derde seizoen van de Crime Clowns.

In hoeverre de serie een langere variant van de bioscoopfilm Crimi Clowns 2: Uitschot is (net zoals de eerste film een amalgaam was van de eerste twee tv-seizoenen én daarbij het kijkplezier half vergalde, red.) kan ik niet niet beoordelen wegens de film -nog- niet gezien. Wij focussen ons hier louter op de merites van seizoen 3 van de Crimi Clowns. En dat is een bom!

Let wel: wie enkele jaren terug nergens kon genieten van de zwartkomische avonturen van Clown Norry en co, loopt hier nu best ook in verre boog omheen. Maar voor alle liefhebbers is het meer dan ooit smullen. De eerste Crimi Clowns reeks was vooral een welgemeende fuck you van de ooit zo verguisde Luk Wyns aan het cultureel correcte firmament. Hij wou bewijzen dat hij meer was dan de stem achter de Gamma spotjes en de VTM serie De Familie Backeljau (een onderschatte reeks die ondanks alle foute ’90s trekjes overigens intussen een cultstatus kreeg, red.).

Die stürm und drang is wat gaan liggen na het bescheiden succes van de eerste seizoenen, en de belofte van een Amerikaanse remake. Het experimentele is er enigszins vanaf in dit derde seizoen. Maar je krijgt nog steeds diezelfde gortdroge, gitzwarte humor, hilarische dia- en monologen (“Wette wa gast? Schijt omhoeg en kopt em!” ,red), nietsontziend geweld, schaamteloze seks , en dit allemaal in een originele setting, en neergezet door g-e-w-e-l-d-i-g-e acteurs. En bovenal een veel strakkere verhaallijn dan voorheen waarbij de vele nevenplots op ingenieuze wijze verweven zijn met de rise (and fall) van Don Tersago en zijn criminele familie.

Wyns steekt zijn voorbeelden nergens weg. Sommige verwijzingen naar The Sopranos, Tarantino, Scorsese en De Palma liggen er zelfs vingerdik op. Maar het sappig Vlaamse en Antwerpse sausje dat ook al kleur gaf aan pakweg Matroesjka’s maakt dat het altijd als meer aanvoelt dan knip- en plakwerk. Crimi Clowns seizoen 3 is een eersteklas aanrader en is nu integraal te bekijken voor abonnees van Telenet Play.

Bekijk alvast de trailer van filmversie Crimi Clowns 2: Uitschot. Geen trailer beschikbaar van seizoen 3 op dit moment.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter