The Abandoned DVD review

abandonedThe Abandoned****

Regie: Nacho Cerdà

Met: Anastasia Hille, Karel Roden, Valentin Ganev, Carlos Reig-Plaza

Speelduur: 95′

Een erg sfeervolle en behoorlijk grimmige horrorfilm uit 2006!

Het verhaal: Na de dood van een familielid reist de Amerikaanse filmproducente Marie (Anastasia Hille) terug naar haar vroegere vaderland Rusland. Ze heeft het (voor)ouderlijk huis geërfd, een afgelegen en inmiddels vervallen bouwwerk. Eenmaal daar aangekomen vinden er vreemde gebeurtenissen plaats. Ter plaatse duikt er een man op, die haar tweelingbroer Nicolai (Karel Roden) blijkt te zijn. Samen komen ze na meer dan veertig jaar mysterie oog in oog te staan met de spoken uit hun verleden…

abandoned-pic

Ons verdict: In 1994 werd de internationale horrorwereld compleet op zijn kop gezet door Aftermath, een kortfilm van de Spaanse cineast Nacho Cerdà. Ondanks dat de man nog bitter weinig gemaakt had, was de kortfilm filmisch technisch perfect in orde en was de cinematografie bloedmooi. Dit maakte het shockerende onderwerp van de kortfilm voor de meeste kijkers nog moeilijker te slikken! Aftermath handelde namelijk over een werknemer in een mortuarium, die na een gedetailleerde autopsie seks heeft met een lijk. Het compleet ontbreken van dialogen en de verbluffend realistische make-up effecten lieten werkelijk niemand onberoerd. De verhalen van nietsvermoedende kotsende kijkers op filmfestivals gingen het wereldje rond en Aftermath groeide al snel uit tot de heilige graal onder de horrorkortfilms. Ook de opvolger – het verbluffend mooie Genesis uit 1998 – was een schot in de roos en zwengelde de hoop dat Cerdà ooit een speelfilm zou inblikken enkel maar aan. In 2006 was het eindelijk zover en blikte de Spaanse filmmaker The Abandoned in. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, maar de prent wist jammer genoeg geen publiek te vinden en bracht wereldwijd iets meer dan 4 miljoen dollar op. En dat is toch een beetje jammer! Hoewel The Abandoned niet alle verwachtingen kan inlossen, is het zeker geen slechte film. De film barst van de sfeer en hier en daar pakt Cerdà uit met scènes waar je spontaan kippenvel van krijgt. De cineast neemt duidelijk de tijd om zijn verhaal te vertellen en door zijn iets tragere opbouw komen de goordere scènes twee keer zo hard aan. The Abandoned is weliswaar geen Saw of Hostel, maar toch zitten er enkele behoorlijk schokkende scènes in! Filmax – de Spaanse genrestudio die ook horrorfilms als Dagon, Beyond Re-Animator en The Nun – wilde een bekende Hollywoodster in de hoofdrol, maar Cerdà hield zijn been stijf en zodoende kreeg de minder bekende Anastasia Hille de rol. Wat een geluk, want de Britse actrice speelt de pannen van het dak en heft de film eigenhandig naar een hoger niveau. Ook Karel Roden – bekend uit onder andere Blade II, Hellboy en Running Scared – is prima op dreef. Het is door hun acteerwerk, dat je elke seconde meeleeft en jezelf regelmatig op het puntje van je stoel vind. De climax liet ons een beetje op onze honger, maar The Abandoned is hoe dan ook een meer dan behoorlijke horrorfilm geworden.

De DVD: Het anamorfische 2.35:1-beeld heeft een prima scherpte, met warm ogende kleuren en een bevredigend contrast. Het zwartniveau is solide en verder is het beeld vrij van vuiltjes en andere beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eveneens dik in orde, met een goede stereospreiding en puik geplaatste geluidseffecten. De filmmuziek klinkt prima en de heldere, steevast verstaanbare dialogen komen netjes uit de middenste luidspreker. Ruis of andere opvallende geluidstoringen hebben we gelukkig niet waargenomen. Extra’s zijn jammer genoeg beperkt tot de originele bioscooptrailer en drie cross-promotionele trailers.

Bekijk zeker eens de originele trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.