Babylon Berlin seizoen 1 Telenet Play More recensie

Babylon Berlin S01 ****1/2

Van: Henk Handloegten, Tom Tykwer, Achim von Borries

Met: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth

Speelduur: 8 afleveringen van ca. 45 minuten

Babylon Berlin is een aanrader voor iedereen die houdt van Boardwalk Empire, rauwe policiers tout court en de boeken van de schiellijk overleden Philip Kerr.

Het verhaal: 1929, Inspecteur en WOI veteraan Gereon Rath wordt van Keulen naar de zedensectie van het zondige Berlijn van de Weimarrepubliek gestuurd. Daar komt hij terecht in een web van intriges en komt hij in conflict met de Russiche mafia, Sovjet terroristen en zijn eigen corrupte collega’s … .

Ons verdict: Duitse televisie? Eerlijk, tot voor kort stond dat bij ondergetekende synoniem voor de flarden die ik er in mijn kindertijd heb van meegekregen in de vorm van Derrick, foute televisieshows vol glitter en glamour en aftandse schlägerfestivals. Vreemd dat de grootste Europese markt internationaal minder indruk maakt met zijn fictie dan véél kleinere spelers als de Scandinavische landen en ons eigen Vlaanderen. Het groots opgezette Babylon Berlin moet daar verandering in brengen, en slaagt er ook wonderwel in.

Babylon Berlin is de duurste Europese reeks ooit (ca. 2,5 miljoen per aflevering) en dat is er aan te zien. Het opwindende Berlijn van de jaren ’20 wordt meticuleus in beeld gebracht. Cinematografisch staat dit op hetzelfde niveau als de HBO serie Boardwalk Empire. Er wordt ook verdomd goed geacteerd door de voor mij onbekende Teutoonse cast. Met op kop Liv Lisa Fries die als de bijdehante Charlotte met elke scène gaat lopen waarin ze voorkomt.

Net als Boardwalk Empire wisselt het niveau echter per aflevering. Sommigen zijn werkelijk magistraal (die shoot-out gemonteerd op een Great Gatsby-achtige dansscène, red.), anderen snel vergeten. Daardoor gaat de spanningsboog als pure policier wel eens verloren. Maar als tijdsdocument van de zondige en tumultueuze Weimarrepubliek die Duitsland kende tussen de nederlaag van WOI en de opkomst van het Nazisme is Babylon Berlin ongeëvenaard. Alles wordt rauw en onverbloemd in beeld gebracht: de ongeziene jacht op de communisten, de ongelijkheid tussen onvoorstelbare armoede en ontzettelijke rijkdom, de seksuele zeden die zelfs naar hedendaagse normen gewaagd zijn, en de gebroken Duitse ziel die de opkomst van Hitler slechts enkele jaren later mogelijk heeft gemaakt.

Het moge duidelijk zijn, Babylon Berlin is een aanrader van formaat. Het eerste seizoen is nu te bekijken voor Telenet Play More abonnees. Van het tweede seizoen (dat in Duitsland quasi gelijktijdig werd uitgezonden, red.) is er echter geen spoor te bekennen. Hopelijk komt daar snel verandering in. Wij kijken er alvast naar uit!

Bekijk de trailer van Babylon Berlin.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter