The Long Kiss Goodnight Blu-Ray review

The Long Kiss Goodnight *****

Regie: Renny Harlin (Cliffhanger)

Met: Geena Davis, Samuel L. Jackson, Craig Bierko, Brian Cox, David Morse

Speelduur: 120′

Haal deze ’90s actieklassieker nu in huis op Blu-Ray als je houdt van Die Hard 2 en The Last Boyscout.

Het verhaal: Samantha Caine is een gelukkige getrouwde moeder. Eén probleem, verder dan 8 jaar terug reikt haar geheugen niet. Na een auto-ongeval keren haar herinneringen gedeeltelijk terug. Samen met een aan lager wal geraakte privé-detective gaat ze op onderzoek uit. Ze stuiten al snel op geweldadig verzet … .

Ons verdict: Op het gevaar af te klinken als een oude zak die zaagt dat alles vroeger beter was (hey, uw dienaar nadert ten slotte stilaan de 30, red.), maar schaamteloos entertainende actieknallers als deze The Long Kiss Goodnight worden er in de 21ste eeuw niet meer gemaakt. Meer nog, dit is het summum van de over-the-top jaren ’90 actiefilm. De ‘helden’ vloeken als een ketter, roken als een turk, zuipen als een tempelier, en spuien cynische one-liners terwijl ze de ene na de andere slechterik bloederig van het scherm knallen en schoppen. Anno 2011 is het bijna niet te geloven hoe heerlijk politiek incorrect mainstream bioscoopfilms in dit genre waren 15 à 20 jaar terug? Those were the days!

The Long Kiss Goodnight werd neergepend door Shane Black (zie ook het gelijkaardige The Last Boyscout) voor een astronomisch bedrag van 4 miljoen $ waar destijds schande werd over gesproken. Maar dit script was elke dollarcent waard. Black injecteerde een -au fond- vat vol clichés met een frisheid en rauwheid waar de meeste hedendaagse blockbusters alleen maar van kunnen dromen, en kruidde de dialogen met spitante scheldproza en memorabele one-liners.

Ook regisseur Renny Harlin bevond zich medio ’90s op het toppunt van zijn kunnen. Na succesfilms als Die Hard 2 en Cliffhanger liet hij zich volledig gaan (de laatste keer zou blijken getuige de instrieste staat van mans carrière amper enkele jaren later, red.) en toverde de ene na de andere keiharde actiescène op het witte doek, die aan intensiteit en spektakelwaarde nog maar amper hebben ingeboet. Harlin deed dit bovendien quasi zonder CGI (die computertechniek stond nog in de kinderschoenen in 1995, red.) en vertrouwde volledig op ouderwets stuntwerk, en old skool trukwerk als schaalmodellen en achtergrondprojecties.

Tot slot was ook de casting van The Long Kiss Goodnight een bloedrode schot in de roos. Geena Davis overtuigt van de eerste tot de laatste seconde als actieheldin van vlees en bloed, die thuishoort tussen klassiek geworden vrouwelijke action heroes als Ripley (uit de Alien films), The Bride (uit Kill Bill), en Sarah Connor (uit Terminator). Ja lieve kijkbuiskinderen, zo straf is Davis in deze film. Samuel L. Jackson zet bovendien misschien wel zijn beste prestatie neer uit zijn indrukwekkende carrière, als de onfortuinelijk privé-detective die wordt meegezeuld in de avonturen van zijn cliënte. Zelfs in piepkleine rolletjes schitteren klasbakken als David Morse en Brian Cox.

The Long Kiss Goodnight verdient een plaatsje in de collectie van iedere zichzelf respecterende (actie-)filmfanaat, en ziet er in deze geremasterde Blu-Ray versie beter uit dan ooit. Op de originele bioscooptrailer na ontbreken enige extra’s jammer genoeg. Maar deze actieklassieker van formaat ligt dan ook meteen relatief zacht geprijsd in de rekken. Kopen die handel!

Bekijk alvast de trailer van The Long Kiss Goodnight:

 

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter