L.A. Noire PS3 game review

L.A. Noire ****1/2

Ontwikkelaar: Rockstar (GTA IV)

Regie: Brendan McNamara

Met (de stemmen van): Aaron Stanton, Michael McGrady, Adam Harrington en de halve cast van Mad Men.

Haal deze topper in huis als je houdt van een mix tussen GTA en Heavy Rain tegen de achtergrond van films als L.A. Confidential en The Black Dahlia.

Het verhaal: Cole Phelps is een WOII veteraan die het aan maken is binnen de LAPD. Maar wanneer hij op een complot stuit, wordt hij tegengewerkt door z’n oversten, de mafia en een seriemoordenaar … .

Ons verdict: Bij de succesvolle game-ontwikkelaar, Rockstar, zitten filmliefhebbers het roer. Zoveel is duidelijk. Nadat ze al eerder het Miami van jaren ’80 uit Scarface en Miami (GTA: Vice City), en het L.A. van de vroege jaren ’90 uit Boyz n The Hood en Menace 2 Society (GTA: San Andreas) op fabelachtige wijze terug tot leven brachten in interactieve vorm, richtten ze nu hun pijlen op het naoorloogse Los Angeles, het decor van vele film noir klassiekers en meer recente kleppers als L.A. Confidential en The Black Dahlia.

L.A. Noire had een productiebudget van $ 50 miljoen en dat is er aan te zien. De stad en de personages ogen fantastisch, zowel in de magistrale tussenfilmpjes als wanneer je zelf aan het spelen bent. Ook aan het indrukwekkende verhaal werd jaren keihard geschreven. Rockstar verwerkte tal van historische feiten ( zoals de Black Dahlia seriemoorden, de terugkeer van de soldaten na WOII, en de opkomst van maffiaso als Mickey Cohen) tot één fantastisch geheel waarvan de puzzelstukken wonderwel in elkaar passen. De gameplay doet denken aan GTA, maar -met dank aan motion capture technologie- verwerkten ze naast het gebruikelijk rij- en schietwerk, ook echte emoties. Een groot deel van het spel zal je dan ook doorbrengen met het analyseren van de antwoorden -en gelaatsuitdrukkingen- van verdachten op basis van verzameld bewijsmateriaal om te ontdekken of ze de waarheid spreken. Dat maakt van L.A. Noire wel een game dat minder geschikt is voor actiejunkies. Meer zelfs, je zal bijna evenveel naar dit prachtgame zitten te ‘kijken’ dan ermee te ‘spelen’. Verwacht dan ook geen spectaculiere shoot outs om de 5 minuten (al zitten die er wel in (!)), maar dompel je onder in het Hollywood van de late jaren ’40.

L.A. Noire is niet 100% perfect. Zo wordt de verhaallijn rond de The Black Dahlia iets te veel uitgerokken. Ook zorgt de verhaalstructuur en het brave hoofdpersonage ervoor dat je nergens echt de neiging hebt om zomaar wat rond te rijden in het fantastisch geanimeerde L.A.. En ook voetgangers van de baan knallen en ander zinloos geweld wordt zonder meer afgestraft. Je bent tenslotte een onkreukbare agent, en geen gangster zoals in bv. de GTA games. Maar desalniettemin biedt je L.A. Noire je minstens 20 uur (netjes opgedeeld in evenveel hoofdstukken) entertainment van de bovenste plank, en het ultieme bewijs dat games geen ‘spelletjes’ meer hoeven te zijn voor kinderen en puistenkoppen. L.A. Noire is nu overal te koop voor Playstation 3 en XBox 360.

Bekijk alvast de razend knappe trailer van L.A. Noire.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.