Movies To Die For 3: Cabin Fever 1 & 2 Blu-ray reviews

Cabin Fever***1/2 / Cabin Fever 2: Spring Fever***

Regie: Eli Roth / Ti West

Met: Rider Strong, Jordan Ladd, James DeBello, Cerina Vincent, Joey Kern / Michael Bowen, Noah Segan, Rider Strong

Speelduur: 92′ / 86′

De twee niet al te hoog vliegende, doch geweldig leuke Cabin Fever-films zijn nu samen verkrijgbaar op Blu-ray en DVD!

Cabin Fever: Wanneer vijf geile tieners – zijnde Paul (Rider Strong), Karen (Jordan Ladd), Bert (James DeBello), Marcy (Cerina Vincent) en Jeff (Joey Kern) – een uitstapje maken naar een afgelegen blokhut (hoe kan het ook anders?), ergens in een bos in het zuiden van Amerika, beseffen ze niet dat er in de buurt een extreem dodelijk vleesetend virus rondwaart…

Ons verdict: Iedere filmliefhebber die zelfs maar een béétje affiniteit heeft met het horrorgenre zal ondertussen wel al gehoord hebben van Cabin Fever, een goedkope horrorfilm uit 2002 die hoge ogen gooide op diverse prestigieuze filmfestivals en die door bekende liefhebbers annex kenners van het genre als Peter Jackson, David Lynch en Quentin Tarantino in de hemel werd geprezen. Al deze lofbetuigingen hebben de film uiteraard geen windeieren gelegd. Zo besloot de onafhankelijke studio Lions Gate Films de film een zo wijd mogelijke release te geven. En dat Lions Gate echt geloofde in Eli Roth’s prent mag duidelijk wezen aan het 12 miljoen dollar budget dat uitgetrokken werd om de film nog extra te promoten – in hoeverre dit nog nodig was aangezien de enorme hype die destijds al rond de horrorprent hing. In dit bedrag geraakt acht keer (!) het totale productiebudget van Cabin Fever. Op 12 september 2003 ging de lowbudget horrorfilm in première, op maar liefst 2105 prints. Niet verwonderlijk werd de film een enorme hit en bracht wereldwijd bijna 30 miljoen dollar op. Een sequel was uiteraard onvermijdelijk, maardaarover dadelijk meer. Maar is Cabin Fever nu een goede film? Tough question… Roth kent duidelijk zijn klassiekers en Cabin Fever werkt tot op een bepaalde hoogte als hommage aan films als The Evil Dead, The Hills Have Eyes, Night of the Living Dead enDeliverance, maar schiet uiteindelijk tekort als volwassen, op zichzelf staande horrorfilm. Daarvoor mist de prent de benodigde hoeveelheid spanning en angstaanjagende sfeer. Uiteraard lopen niet alle hedendaagse horrorfilms over van de spanning of sfeer en dit wordt dan ook geregeld opgevangen met een gulle portie ‘blood and guts’. Maar ook op het gebied van sappige toestanden zijn we wat op onze honger blijven zitten. Een beetje vreemd als je weet dat Cabin Fever mede door zijn ‘gore status’ lof toegewaaid kreeg van overtuigde gore-hounds als Tarantino en Jackson. Pas op, de niet altijd even subtiele effecten zijn overtuigend gedaan – dankzij de experts bij K.N.B. Effects group -, maar de hype beloofde ons een ultrabloederig spektakel en dat was het dus niet. Verwacht dus géén Bad Taste of Braindead. Toch bevat Cabin Fever enkele waarlijk briljante sequenties, welke we hier niet uit de doeken gaan doen, maar die je zelf mag ontdekken…

Cabin Fever 2 – Spring Fever: Dagen nadat een vleesetend virus zijn vrienden verslonden heeft, wil Paul (de laatste overlevende uit het eerste deel) zijn omgeving waarschuwen. Maar dan is het al te laat: een plaatselijke fabriek waar flessen gevuld worden heeft geïnfecteerd bronwater gebruikt. Op deze manier weet het virus op een middelbare school uit te breken en dan ook nog tijdens het jaarlijkse schoolbal… Tientallen jongens en meisjes bereiden zich voor op een feest, niet beseffende dat het virus er een bloedbad van zal maken.

Ons verdict: Zoals boven beschreven kon een sequel niet uitblijven en aangezien Eli Roth de kans zag om over te schakelen naar grotere studio producties zoals de Hostel-franchise en The Inglourious Basterds van Tarantino, kwam men terecht bij Ti West. West – een beloftevolle horrorcineast die zich in de onsterfelijkheid werkte met onafhankelijke meesterwerkjes zoals The House of the Devil en recent nog The Innkeepers – heeft overduidelijk een andere visie dan Roth en zodoende krijgen we een compleet andere film qua inhoud, stijl, tempo, sfeer en zelfs bijna genre. Hoewel, de geruchten dat West zichzelf volledig van de film distantieert nadat de producenten de film opnieuw richting montage stuurde en volpropte met nieuwe beelden spreken ook boekdelen natuurlijk. Hoe het ook zij, het uiteindelijk resultaat mag er zeker zijn. Zoals gezegd Cabin Fever 2: Spring Fever is een ander beest dan zijn voorganger, maar dat mag ook wel is een keertje. De humor is al even onnozel als in de eerste, maar werkt dit keer veel beter nu alles in een (disco!) schoolomgeving afspeelt. Hoe verder de film vordert hoe meer het een volbloeds komedie begint te worden. Bovendien is de sequel volgepropt met bekende genrekoppen die stuk voor stuk met overduidelijk plezier hun spel afleveren en wordt er lustig rondgezwierd met nepbloed en andere vettigheid. Spannend is het nergens, maar entertainend des te meer! Moest u nadien nog geen genoeg krijgen van het über-gezellige vleesetende virus, zet u dan schrap voor de nog te verschijnen Cabin Fever: Patient Zero (2013) en Cabin Fever: Outbreak (2014). Daar krijgt een mens honger van!

De Blu-rays: Cabin Fever staat netjes in zijn originele 2.35:1-formaat op dit blauwe schijfje (uiteraard 1080p Full HD) en is gerust bevredigend te noemen. De kleuren ogen warm en natuurlijk, met een prima diepte en detail. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een helder geluidsspoor, met netjes verstaanbare dialogen. De subwoofer zorgt op zijn beurt voor een goede ondersteuning. De aanwezige dialogen klinken helder en zijn steeds prima te verstaan. De DTS is al even vermist als de extra features. Hoe staat het met Cabin Fever 2? Het widescreen 2.35:1-beeld (1080p Full HD) is niet overal haarscherp, maar voldoet voor dergelijke productie. De Engelse DTS MA 5.1-track is levendig, met een vol geluidsbeeld en een warme weergave van de hilarische disco-nummers. Ruis of andere oneffenheden hebben we niet direct waargenomen. Ook hier zijn geen extra’s te rapen. Jammer! Hoe dan ook een fraaie boxset voor de liefhebbers.

Bekijk hieronder snel de originele trailers:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter