Movies To Die For 4: Perfect Creature / Slither Blu-ray reviews

Perfect Creature*** / Slither****1/2

Regie: Glenn Standring / James Gunn

Met: Dougray Scott, Saffron Burrows, Leo Gregory / Nathan Fillion, Elizabeth Banks, Gregg Henry, Michael Rooker

Speelduur: 88′ / 96′

Twee erg uiteenlopende genre-producties mooi samen verpakt door Excesso Entertainment. Ook verkrijgbaar op DVD!

Perfect Creature speelt zich af in een wereld waarin vampiers en mensen vreedzaam naast elkaar leven. Het evenwicht dreigt verstoord te raken wanneer de menselijke bevolking geïnfecteerd wordt met een mysterieus virus. Tot overmaat van ramp begint één vampier zich op menselijke slachtoffers te storten, wat nog niet eerder is voorgekomen. Silas (Dougray Scott), zelf een vampier, wordt erop uitgestuurd om zijn moordende soortgenoot te stoppen. Samen met de menselijke politievrouw Lilly (Saffron Burrows) zet hij een klopjacht in, die uiteindelijk leidt tot een schokkende ontdekking…

Ons verdict: Als er één subgenre is dat volledig is platgereden met ontelbare gelijksoortige producties zonder al te nieuwe invalshoeken, dan is het wel het vampieren-subgenre (en vergeet even compleet de massahysterie Twilight). Dus het siert talentvolle duivel doet al Glenn Standring dat hij toch iets van originaliteit in zijn Perfect Creature kon injecteren. Helaas wordt er met de hele mythologie en het concept van mensen die in vrede leven met vampieren iets te weinig gedaan. Het bouwt allemaal geweldig op, om dan een beetje op een sisser uit te lopen. Verwacht dus geen epische actiescènes à la Underworld (zoals men de film wel een beetje probeert te verkopen). Perfect Creature ziet er overigens wel erg puik uit, met een prachtig productie-design dat diverse stijlen op een geslaagde wijze weet te combineren. De castleden, met op kop Dougray Scott (Mission: Impossible II, Dark Water) en Saffron Burrows (Deep Blue Sea, The Bank Job), zijn eveneens goed op dreef met geloofwaardige vertolkingen. Erg jammer dus dat men niet verder op de belofte bouwde met een sequel of spin-off.

Slither: Een meteoor slaat in op een klein rustig Amerikaans stadje. Wanneer Grant Grant (Michael Rooker) in aanraking komt met het ding, gaan de poppen aan het dansen! Hij verandert stilaan in een afzichtelijk monster en heeft een onstuitbare drang om vrouwen zwanger te maken van ‘zijn’ nakomelingen. Zijn vrouw, Starla Grant (Elizabeth Banks), heeft al vlug door dat er iets goed fout zit en roept de hulp in van sheriff Bill Pardy (Nathan Fillion). Het stadje lijkt al gauw onder invasie van verschillende bizarre creaturen, waaronder bloeddorstige zombies. Maar Starla, Bill en enkele overgebleven inwoners zijn vastbesloten om het slijmerige kwaad tegen te houden…


James Gunn werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn scenario’s van de onnozele Scooby Doo live-action films, maar bouwde erg veel krediet op door het script van de Dawn of the Dead remake (2004). Deze herwerking werd zowel aan de boxoffice als voor de critici een enorme hit. Gunn heeft een enorme affiniteit met het horrorgenre en dankzij zijn werk bij de Troma studio’s, waar hij diverse regisseurwerkjes mocht proberen, liet Universal hem toe om een nieuwe horrorprent te maken. Het resultaat is een erg vermakelijke terugkeer naar de slijmerige horror uit de jaren tachtig à la The Deadly Spawn (’83), Night Of The Creeps (’86), The Hidden (’87) en The Blob remake (’88). Gun brengt het er goed vanaf als regisseur en vind een gulden middenweg tussen humor en horror, zonder het een hysterische farcé te laten worden. Terwijl de slijmerige speciale effecten sommige kijkers zullen overdonderen (doch op elk moment weten te overtuigen dankzij het gebruik van klassieke make-up, nepbloed en veel rubber, met een tikkeltje CGI), is de droge humor van Fillion en Henry het perfecte tegengewicht. Horrorfans zullen er ongetwijfeld ook het nodige plezier in vinden om alle referenties naar andere horrorklassiekers te vangen, en let zeker op de cameo’s van Troma-opperhoofd Lloyd Kaufman! Slither werd ondanks de eerste positieve reacties van critici en liefhebbers wonderwel geen kassucces. Maar laat dit allemaal de pret niet drukken, want Slither is een erg leuke horrorkomedie met een sterke cast en geslaagde speciale effecten.

De Blu-rays: De specificaties van Perfect Creature stellen niet teleur, met een bevredigende beeldkwaliteit (2.35:1 Full HD / 1080p) en een prima soundtrack (Engels Dolby Digital 5.1 & DTS HD). Daarbovenop werd er nog een fraaie docu bijgevoegd (“The World of Perfect Creature”) en een handjevol cross-promotionele trailer. Samen goed voor ongeveer 85 minuten. Slither vergaat het op dat gebied iets minder goed, want van de speciale DVD editie is niet veel meer overgebleven, buiten puike beeld- (1.78:1 Full HD / 1080p) en geluidstransfers (Engels Dolby Digital 5.1 & DTS HD). Een beetje jammer, aangezien al het materiaal overduidelijk beschikbaar is. Hoe dan ook, en gezien de scherpe aankoopprijs een mooie toevoeging voor de genre-fanaten!

Trailertime:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter