Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012: Een verslag

Ondanks dat kortfilms niet dezelfde afzetmarkt hebben als langspeelfilms, blijven ze het uitgelezen medium voor beginnende filmmakers om hun kunsten aan de wereld te laten zien. Als je als leek even je teen in het water wil steken wat er allemaal speelt in (kort)filmland is er geen betere plaats dan het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven, dat recent (van 1 tot 8 december) voor de 18de keer plaatsvond. Naast een gezellige sfeertje, een praatje slagen met een resem mensen uit de business, allerhande workshops en seminaries, krijg je een stevige selectie korte toppers voorgeschoteld van de grote filmmakers van morgen. Moviepulp was er dit jaar ook bij en onze man had het alvast geweldig naar zijn zin! Lees snel ons exclusief verslag.

Als eerste stond er voor uw dienaar de workshop “From script to screen” op het programma. In deze sessie kreeg het enthousiast opgekomen publiek gouden tips van talentrijk volk als Hans Van Nuffel (Adem), Erik Lamens (SM-Rechter), Kadir Balci (Turquaze), Bavo Defurne (Noordzee, Texas) en het duo Adil El Arbi en Billal Fallah (Broeders) over de dynamiek tussen het scenario en het eigenlijke verfilmen ervan. Dit werd mooi geïllustreerd met rauwe scenario-segmenten en clips uit allerhande films en videoclips. Kortom, erg boeiend en de perfecte plek voor aspirerende filmmakers om de essentie van het scenarioschrijven te leren. Een lijn die werd doorgetrokken bij de voorstelling van de pas op poten gezetten “Unie van regisseurs“, een gilde die in het leven geroepen werd door Michaël R. Roskam (Rundskop), Hans Herbots (Verlengd Weekend) en Hans Van Nuffel (Adem), om de belangen te verdedigen van zowel ervaren als startende regisseurs. Aangezien er zowel gesubsidïeerd, als onafhankelijk, enorm veel gedraaid wordt in ons Belgenlandje en er al een tijdje een revolutie aan de gang is in het medialandschap, komt dit initiatief net op tijd. Acteurs en scenaristen werden immers al een tijdje verdedigd door hun eigen gildes, gelukkig is dat nu ook het geval voor het gestaag groeiende aantal cineasten! Deze voorstelling werd ook bijgewoond door een resem gevestigde waarden zoals o.a. Stijn Coninx, Ilse Somers en Matthias Temmermans.

Naast seminaries, voorstellingen en workshops moesten er ook kortfilms bekeken worden. Zo kregen we de kans om Le Temps Deborde te ontdekken, één van de VAF Wildcards inzendingen van 2012 met o.a. Antje de Boeck (Daens) en Robbie Cleiren (Clan). Ondanks dat deze iets te kunstzinnige Sint-Lukas productie de aandacht van een bevriende collega niet lang kon vasthouden, bleef deze journalist zitten tot het letterlijk bittere einde. Mooi gefilmd, degelijk acteerwerk, maar verder een beetje te pompeus voor mijn smaak. Gelukkig was de volgende halte wederom boeiender, met de voorstelling van Dalton Distributie waar uit de doeken werd gedaan welke mogelijkheden deze distributietak in de nabije toekomst kan en zal proberen te benutten wat betreft kortfilms.

Nadien stond er opnieuw film op het programma met een heuse “Matthias Schoenaerts-special“. De plaatsen waren beperkt, de belangstelling enorm, maar wij konden op de laatste moment toch binnen om ons onder te dompelen in een reeks van zes kortfilms waar de populaire Schoenaerts steevast de hoofdrol vertolkte:

  • A Message from Outer Space (2004, 9′)
  • The One Thing to do (2005, 22′)
  • Het einde van de rit (2005, 22′)
  • Retour (2007, 17′)
  • Injury Time (2010, 14′)
  • Dood van een Schaduw (2012, 20′)


In A Message from Outer Space***1/2 (regie: Raf Reyntjens & Roel Mondelaers) krijgt Schoenaerts af te rekenen met een wel heel vreemde boodschap uit de ruimte. Ons verdict: Visueel sterk, met prima acteerwerk en op de juiste momenten gekruid met een dosis buitenaardse humor. Minder humoristisch, maar daarvoor niet minder sterk is The One Thing to do**** (regie: Michaël R. Roskam). Een stijlvolle en briljant geacteerde kortfilm die voor mij onmiddellijk herinneringen opriep aan de heerlijke gangsterfilms uit de seventies à la The French Connection. In deze stilistische prent speelt Matthias Schoenaerts de zwaar toegetakelde Edward Monskii, die samen met de vermoeide Botter Gaarman (Tibo Vandenborre) op een Corsicaans terras zitten te wachten op hun lang geplande missie. Wanneer een oudere man (met messcherpe perfectie geportretteerd door Serge-Henri Valcke) bij hen komt zitten, gaan de poppen aan het dansen. Van een heel ander allooi, maar emotioneel minstens even krachtig is Het Einde van de rit***1/2 (regie: Hans Van Nuffel), over het laatste weekend van de zieke Samuel (Schoenaerts). Tragisch, ontroerend en zo gegrond in de realiteit met dingen die we allemaal kennen (verloren liefdes, afscheid nemen) dat je van steen moet zijn om tegen het einde gaan traan weg te pinken. Retour**1/2 kon mij persoonlijk minder boeien. In deze ode aan de wielersport blijft Maxime (Matthias Schoenaerts) koste wat kost geloven in zijn eigen kansen en in die van zijn idool Frank Vandenbroucke. Prima geacteerd en ook op de mise-en-scène is weinig aan te merken. Toch werd ik er niet warm of koud van. Onbewogen bleef er niemand bij Injury Time**** (regie: Robin Pront), nog het best te omschrijven als een ‘toek oep a bakkes’ van een film! In deze duidelijk door Quentin Tarantino en Guy Ritchie geïnspireerde prent speelt Schoenaerts met verve het ongeleide projectiel Van Dessel, een agressieveling die kost wat kost een rekening wil vereffenen met enkele rivaliserende Waalse voetbalsupporters. Flitsende regie, scherpe dialogen en een stevige portie rauw geweld. Erg benieuwd wat Pront nog allemaal in petto heeft! Last but not least was het de beurt aan Tom Van Avermaet’s Dood van een Schaduw*****, een prachtig vormgegeven fantasie waarin Schoenaerts de hoofdrol vertolkt van Nathan Rijckx, een gesneuvelde soldaat die zweeft tussen de wereld van de levenden en de doden. Wanneer hij maar liefst 10.000 schaduwen van gestorven mensen verzameld heeft voor “the collector of shadows” (een geweldige Peter van den Eede!) mag hij terug even naar de wereld van de levenden… Het is niet verwonderlijk dat dit korte visuele meesterwerkje terecht is gekomen op de shortlist voor de Oscars. Het bulkt van een originele visie, met voor een Vlaamse film ongezien production design en daarbovenop ijzersterk acteerwerk. De hele redactie van Moviepulp duimt alvast voor een heuse Oscarnominatie!

Er werden uiteraard ook prijzen uitgereikt op Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2012 and the winners are:

VLAAMSE COMPETITIE VOOR KORTE FICTIEFILMS
Prijs van de Jury: “The Importance of Sweet and Salt” (Benoit De Clerck)**
Prijs van het Publiek: “Dood van een Scha duw” (Tom Van Avermaet)
Prijs voor het Beste Debuut: “Tweesprong” (Wouter Bouvijn)VLAAMSE COMPETITIE VOOR KORTE ANIMATIEFILMS
Prijs van het Publiek: “Natasha” (Roman Klochkov)VIDEOCLIPCOMPETITIE

Prijs van de Jury: Joe Vanhoutteghem (“The Frog”, muziek: The Hickey Underworld)

EUROPESE KORTFILMCOMPETITIE
Prijs van de Jury: “Premature” (Gunhild Enger, Noorwegen)
Prijs van het Publiek: “Zu Dir?” (Sylvia Borges, Duitsland)

KIDS COMPETITIE
Ketnet Prijs voor Beste Kortfilm: “Kiekje” (Arthur van Merwijk, Nederland) & “Snap” (Thomas Murphy & Hilere, UK-België)

TE GAST
HUMO AWARD: “Kus Me Zachtjes” (Anthony Schatteman)
ShortsTV Pitch AWARD (voor een nog te realiseren project: Emiel Sandtke

VAF WILDCARDS 2012
Wildcards Fictie: “Nigredo” (Michel van Ostande) en “Tjernobyl Hearts” (Emilie Verhamme)
Wildcards Animatie: “Little Ryan” (Aad Verstraete)
Wildcards Documentaire:”30M3″ (Jeroen Broeckx) en “Pater Familieas” (Bram Cartigni)
Wildcards Filmlab: “Maturing as a Tree” (Hans Galle)

Foto’s: ©Anne De Geyter (meer foto’s te ontdekken op de officiële Facebook van IKL, red.)
Meer info over deze bewuste winnaars, de prijzen en alles omtrent het kortfilmfestival ontdek je hier.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter