Black Out DVD review

Black Out****

Regie: Arne Toonen

Met: Raymond Thiry, Alex van Warmerdam, Birgit Schuurman, Katja Schuurman, Kim van Kooten, Ursul de Geer

Speelduur: 89′

Flitsende Nederlandse gangsterkomedie in de stijl van Tarantino en consoorten!

Het verhaal: Ex-crimineel Jos Vreeswijk wordt op de dag voor zijn huwelijk wakker met een pistool in zijn hand naast een onherkenbaar lijk. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur om alles op te lossen. Bijkomend probleem is echter dat hij een black out heeft. Lukt het Jos om te voldoen aan het ultimatum en op tijd zijn voor zijn eigen huwelijk?

Ons verdict: Het is grappig hoe diverse zogenaamde kenners (mensen uit de industrie, pers of media) nog steeds verkondigen dat het publiek Vlaamse genrefilms (U weet wel; actie, horror, fantasy, red.) nooit zal aanvaarden, terwijl de weinige probeersels die soms dan is opduiken steevast wel lijken aan te slaan (we denken dan aan Alias, Dossier K, Loft en zelfs Vermist, red.). Het resultaat tegenwoordig is een ruim aanbod, maar dat door weinig echte diversiteit stilaan een beetje zoutloos begint te worden, zeker als je vergelijkt tegenover onze Noorderburen. Daar worden al sinds de jaren tachtig films gemaakt en uitgebracht die gerust kunnen bestempeld worden als ‘internationaal ogend’. Dit geldt ook weer voor Black Out, een Tarantino/Ritchie-achtige gangsterkomedie, barstensvol scherpe doch hilarische dialogen, geweld, van de pot gerukte plotverwikkelingen en flitsende opmaak (camera/montage). De cast bestaat uit een resem bekende Nederlanders die stuk voor stuk goed op dreef zijn in deze ongetwijfeld once in a lifetime over-the-top rollen. Maar het zijn vooral Raymond Thiry (Oorlogswinter) en de Schuurman zusjes die met de meeste pluimen gaan lopen. Kortom, Black Out is ambitieuze, internationaal ogende Nederlands gesproken cinema die boeit van begin tot eind. Vlaamse filmmakers take notice!

De DVD: Het anamorfische 1.78:1-beeld is scherp, met een prima contrast en schaduwdetail. De kleuren ogen warm en natuurlijk, met over het algemeen solide zwarte tinten. Het geheel is verder vrij van printbeschadigingen, overdadige filmgrain en compressiefouten. De Nederlandse Dolby Digital 5.1-track bevat genoeg bass, spreiding en dynamiek en de dialogen zijn over de hele lijn goed te verstaan. Ruis is niet aan de orde. Naast de hoofdfilm bevat het schijfje nog enkele leuke extra’s, zoals: audio commentaar, een kortfilm, bloopers en een handjevol trailers. Warm aanbevolen voor de liefhebbers van snedige gangsterkomedies zoals die normaal in GB en USA gemaakt worden!

Bekijk hier zeker eens de originele bioscooptrailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter