Het grote Moviepulp filmjaaroverzicht 2013

Django Unchainedgravityhet vonnisprisoners

De kerstballen hangen in de boom en iedereen maakt zich op voor een paar dagen vakantie. Dat betekent maar één ding op de MoviePulp-redactie, lijstjestijd! Filmjaar 2013 was bijzonder eclectisch met toppers en flops in zowat alle genres. Onderstaand het individuele verdict van de MP redactieleden, maar eerst de officiële samengetelde top 3 van filmjaar 2013: 1 Django Unchained, 2 Gravity, 3 Prisoners. Elysium, Star Trek: Into Darkness en Het Vonnis staan op een gedeelde vierde plaats. Geniet van de feestdagen en alvast het beste voor 2014 met hopelijk minstens evenveel fijne films als in 2013.

KENNETH

TOP 10

Met het ‘schaamrood’ op de wangen wel nog even bekennen dat ik sommige kleppers zoals The Hobbit: The Desolation of Smaug, Gravity, The Counselor, Rush, The Hunger Games: Catching Fire en eum, F.C. De Kampioenen op moment van schrijven nog niet gezien heb.

1 Zero Dark Thirty: Kathryn Bigelow bevestigt eens te meer haar reputatie als de beste vrouwelijke regisseur van deze planeet met deze magistrale verfilming van de 10 jaar lange jacht op Osama Bin Laden, die bovendien de controverse niet schuwt.

2 Django Unchained: Schaamteloos entertainende western vol geniale Tarantino-dialogen en heerlijke opstoten van geweld.

3 Trance: De criminineel onderschatte mindfuck van het jaar van Danny Boyle die zoveel meer is dan de full frontal van Rosario Dawson.

4 Prisoners: Meesterlijke thriller voor en door volwassenen met Oscarwaardige glansprestaties van ondermeer Jake Gyllenhaal en Hugh Jackman die bewijst dat hij véél meer kan dan vervaarlijk grommen en klauwen als Wolverine.

5 Elysium: Krachtige SciFi vol branie en brein. Neil Blomkamp kondigt zich na District 9 eens te meer aan als de nieuwe James Cameron.

6 Olympus Has Fallen / White House Down: Twee keer Die-Hard-in-het-Witte-Huis. De ene rauw en bloederig, de andere groots en spectaculair. Beiden zijn onversneden porties schuldig vertier.

7 Het Vonnis: Uitstekend geschreven en nog beter geacteerde topper van eigen bodem die zowat alle andere ‘Vlaamse filmpkes’ ver achter zich laat.

8 Star Trek: Into Darkness: Quasi perfect escapistisch entertainment van J.J. Abrams die hiermee een heerlijk visitekaartje aflevert voor zijn nakende versie van die andere legendarische SciFi-franchise, Star Wars.

9 Gangster Squad: No-nonsense actiefilm met een uitmuntende sterrencast die zich afspeelt in het filmisch altijd interessant na-oorlogse Los Angeles.

10 Captain Philips: Imposant waargebeurd drama, indrukkendwekkend in beeld gebracht door Paul Greengrass, met Tom Hanks in zijn -voorlopig- strafste rol van de 21ste eeuw.

Ook zéér genoten van (in willekeurige volgorde): Arbitrage, Parker, Kick-Ass 2, Flight, Escape Plan, Fast and Furious 6, The Last Stand, Dead Man Down, Stand Up Guys, The Heat, 2 Guns en Crimi-Clowns.

 

FLOP 5

Ook hier moet ik bekennen dat ik notoire stinkers als After Earth, R.I.P.D., Movie 43 en The Starving Games wijselijk aan mij heb laten voorbij gaan. Onderstaande zijn dan ook eerder de meest tegenvallende films van 2013 dan de objectief slechtste.

1 A Good Day To Die Hard: Nog gedacht dat ik dit zo schrijven maar wat ze hier hebben aangevangen met mijn favoriete filmpersonage aller tijden, John McClane, is onvergeeflijk. Hopelijk wordt alles enigzins rechtgezet met de aangekondigde back-to-basics Die Hard 6?

2 Man of Steel: Visueel bijwijlen verbluffend maar met zoveel talent voor en achter de schermen én een monsterbudget véél meer van verwacht. Ondergetekende viel letterlijk in slaap bij de ellelange dodelijk saaie CGI finale.

3 The Great Gatsby: Een holle blinkende doos die misschien werkt als videoclip / trailer van 5 minuten maar niet als een 2,5 uur lang migraine verwekkende film.

4 Machete Kills: Hilarisch als fake trailer in 2007, weinig overtuigend als film in 2010 en gewoonweg beschamend debiel als overbodige sequel in 2013.

5 The Hangover Part 3: In tegenstelling tot deel 2 géén kopie van het nog altijd heerlijke origineel, maar jammer ook bijzonder onevenwichtig, en -redelijk essentiëel voor een komedie- op een handvol geslaagde grappen na, ook nergens grappig.

Vielen ook tegen: Oblivion, Pacific Rim, Red 2, The Lone Ranger en Cloud Atlas.

 

STEVE

Wel helaas nog niet gezien: Carrie, Escape Plan, Thor: The Dark World, The Hobbit: The Desolation of Smaug, Blood Ties, Rush, Out of The Furnace, The Hunger Games: Catching Fire en The Fifth Estate. Sommige hiervan zie ik de komende dagen, maar ik neem aan dat de echte top niet echt zal veranderen…

TOP 10

1 Django Unchained: Heerlijke western van Quentin Tarantino, die een nagenoeg perfect evenwicht weet voor te schotelen tussen bloederig geweld en briljante humor. De topcast is perfect, de dialogen spitsvondig en de kers op de taart is een stevige knipoog naar de originele Django.

2 Gravity: James Cameron noemde de prent al “the best space film ever made” en hoewel ik persoonlijk zelf niet zo ver zou gaan, is Gravity van Alfonso Cuaron een technisch hoogstandje om U tegen te zeggen. Ijzingwekkend spannend, ijzersterk geacteerd en met waanzinnige speciale effecten.

3 Evil Dead 2013: Remakes zijn meestal halfzachte afkooksels. Maar niet onder de leiding van DIY-filmmaker Fede Alverez! De man maakte een weliswaar gladde, maar intense en vooral über gore update die dagen nadien nog nazindert. Jane Levy is perfect gecast en creëert een iconische heldin die gerust naast de onsterfelijke “Ash” (Bruce Campbell, nvdr.) mag gaan staan.

4 Star Trek Into Darkness: De langverwachte sequel op de inmens succesvolle Star Trek-reboot gaat netjes verder op even hoog niveau. Spanning en humor wisselen elkaar mooi af, de heerlijke cast is geweldig op dreef en Benedict Komkommerbatch is een onvergetelijke slechterik. Graag meer van dit JJ!

5 Het Vonnis: De Vlaamse film doet het beter als ooit tevoren. Terwijl nieuw talent de kans krijgt om zich te ontplooien, levert oudgediende Jan Verheyen zijn beste en meest persoonlijke film tot nu toe af. Een razend actuele kaakslag, met een Koen De Bouw die de pannen van het dak speelt.

6 Prisoners: Al bijna even krachting en minstens even actueel is Villenéuve’s filmische vraagstuk over wraak. En zijn antwoord is geen mooi zicht! Een fenomenale cast levert prijswaardig spel af, het sfeertje is ongemakkelijk en de spanning is bijwijlen ondraaglijk.

7 All Is Lost: Een briljante one-manshow van Robert Redford. Van begin tot eind ontroerend én spannend. Onvergetelijke cinema met de hoofdletter C, en dit zonder superhelden in spandex of een spervuur aan peperdure computereffecten.

8 Warm Bodies: Geweldig originele remix van het euh… ‘halfdood’ geslagen zombiegenre, door de onderschatte cineast Jonathan Levine. Warm Bodies is emotioneel onderbouwde horror – die gelukkig mijlenver weg blijft van de pompeuze atmosfeer uit de zeikfranchise bekend als Twilight. Een potpourri van angst, humor en stijl, mooi op smaak gebracht door een prima cast.

9 The Conjuring: Wat dit klassieke spookhuisavontuur van genre-specialist James Wan (Saw, Insidious) mist in originaliteit, past het veelvuldig bij in behoorlijk geniale sfeerschepping, straffe spanningsopbouw en geslaagde acteerprestaties.

10 Furious 6: Met het spectaculaire 6de deel in één van de meest succesvolle actiefranchises aller tijden, bouwt de talentvolle Justin Lin de mythologie op verrassend inventieve wijze verder uit. De spektakelsequenties zijn hier en daar iets te over-the-top, maar dat kan – dankzij de mooi op elkaar ingespeelde cast – de pret nergens drukken. Jammer dat de reeks dit jaar een donker randje kreeg, met het onverwachte overlijden van Paul Walker.

Ook ontegensprekelijk genoten van (in willekeurige volgorde): Trance, Zero Dark Thirty, Elysium, Pacific Rim, The Wolverine, Captain Phillips, Snitch, Empire State, Pain & Gain, Texas Chainsaw 3D, Curse of Chucky, Lovelace, Only God Forgives, The Heat, Identity Thief, The Last Stand, The Family, The Purge, World War Z, Jack The Giant Slayer, At The World’s End, This is the End, Olympus Has Fallen, Monsters University en We’re The Millers.

FLOP 10 (what can I say, het was een ‘rijk’ filmjaar 2013 qua filmische miskleunen en tegenvallers)

1 Grown Ups 2: De eerste film was platvloers en op zijn zachtst gezegd geen grote kunst. Het geheel bevatte echter toch een handvol grappige momenten. Adam Sandler en co keren in deze overbodige sequel terug, maar van Rob Schneider is vreemd genoeg geen enkel spoor te bekennen. Hetzelfde geldt overigens ook voor de humor en iets wat lijkt op een deftig verhaal. Een beschamende vertoning is de optelsom.

2 Scary Movie 5 & The Starving Games*: Op gelijke hoogte staan opnieuw twee zogenaamde ‘komedies’. Beide films zijn zo flauw en hallucinant slecht gemaakt zijn, waardoor de voorgangers ineens best bekijkbaar lijken te zijn. Zucht, neen toch niet…

3 After Earth: Pompeus en opgeblazen ijdelheidsproject van de Smith-familie. De technische uitwerking is ondermaats, het verhaal is van begin tot eind hemeltergend saai, terwijl de bordkartonnen personages lijken weggeplukt uit een derderangse telenovelle.

4 G.I. Joe: Retaliation: Hoe entertainend de eerste ook was, deze sequel is – ongeacht de toevoeging van Bruce Willis en Dwayne “The Rock” Johnson – een flitsend rommeltje, dat even amusant is als het luidop lezen van een gele gids.

5 R.I.P.D.: Ryan Reynolds en Jeff Bridges doen hun uiterste best, maar het geheel voelt aan als een afgekeurde Men In Black-sequel. De humor werkt zelden, de speciale effecten zijn doorzichtig en het scenario is voorspelbaar.

6 Bullet to the Head: Walter Hill en Sylvester Stallone. Deze twee namen alleen al geven rillingen van plezier bij de gemiddelde old-school actiefanaat. Helaas is het eindresultaat een pijnlijk oninteressante miskleun, boordevol karikaturen.

7 Hansel & Gretel: Witch Hunters: Dit oogde ongetwijfeld geweldig op papier: ‘bloedige horror in een flitsend en stijlvol actiejasje, onder de regie van de visionaire Noor Tommy Wirkola (Dead Snow 1 & 2)’. Helaas is het eindresultaat een geforceerde horror-fantasy, tot de nok volgepropt met ondermaatse computereffecten, flauwe moppen en twee geweldig oncharismatische hoofdrolspelers.

8 The Last Exorcism Part II: De schokkende climax van The Last Exorcism wordt volledig teniet gedaan, in deze luie en ronduit vervelende kopie van de veel betere voorganger. Riep bij mij traumatische flashbacks op van Book of Shadows: Blair Witch 2 en dat kon nooit de bedoeling zijn, toch?

9 A Good Day to Die Hard: Die Hard en de iconische John McClane zijn dan toch niet zo moeilijk om zeep te krijgen zoals de titel wil doen geloven. Na vier over het algemeen erg genietbare actiefilms, is het vijfde deel een spuuglelijk ogende warboel van chaotische actiescènes, onnozele bijrollen en een pijnlijk miscaste Jai Courtney. Zelfs Bruce Willis lijkt er geen zin in te hebben…

10 The Hangover Part III: Wat een epische conclusie diende te worden van één van de meest succesrijke komediereeksen uit de filmgeschiedenis, is helaas een zoutloze farcé zonder enige humoristische inspiratie geworden. Het enige enthousiasme is op te merken bij de hoofdrolspelers, die haast niet kunnen wachten om hun vette cheque te gaan innen.

*The Starving Games is van de hand van het olijke duo Jason Friedberg en Aaron Seltzer, die ons ook al in de gordijnen wisten te jagen met achtereenvolgens: Date Movie, Epic Movie, Disaster Movie, Meet The Spartans en Vampires Suck.

Andere films die de hooggespannen verwachtingen van ondergetekende helaas niet wisten in the lossen (wederom in willekeurige volgorde): Kick Ass 2, White House Down, Machete Kills, Hatchet III, The Lone Ranger, Red 2, Man of Steel, Frankenstein’s Army, Riddick en Parker.

 

DAX

Top 10

1. Man of Steel: Zonder twijfel de film van het jaar, meesterlijk op alle vlakken gaande van karaktertekening, verhaal tot en met cinematografie en muziek.
2. The Great Gatsby: De meest stijlvolle film van het jaar met een uitstekende Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan.
3. Django Unchained: Controversiële dialogen in een sociaal aanvaardbare westernfilm. Cult to the bone!
4. Cloud Atlas: Inspirerend, origineel en doordacht ingenieus van de Wachowskis.
5. Gravity: De grootste verrassing van het jaar met een straffe Bullock en Clooney.
6. Oblivion: Een sterke Tom Cruise in een nieuwe science fiction flick met smaak.
7. Elysium: Regisseur Neill Blomkamp geeft zijn eigen touche aan een uitstekende Matt Damon.
8. Frozen: Een hedendaagse animatiefilm die eindelijk eens origineel uit de hoek kan komen.
9. The Hunger Games: Catching Fire: Jennifer Lawrence ontgroeit de tienerhype en brengt een voortreffelijk uitgewerkt verhaal.
10. Side Effects: Een intelligente en ingenieuze thriller van de hand van Steven Soderbergh.

Flop 5

1. The Lone Ranger: Misschien Tarantino’s favoriet, maar voor mij te speels en kinderachtig.
2. The Counselor: Ridley Scott’s compleet foute manier om een drugsfilm tot een hoger niveau trachten te tillen.
3. Thor: The Dark World: Een arrogante Marvel maakt er een rommeltje van in deze onnodig complexe stripverfilming.
4. Despicable Me 2: Levend bewijs dat ook animatiefilms uitgemolken worden.
5. A Good Day to Die Hard: Een magere Die Hard 5 film met een misplaatste Jai Courtney.

 

 

2 thoughts on “Het grote Moviepulp filmjaaroverzicht 2013”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.