The Monuments Men review

The Monuments Men poster geelThe Monuments Men ** 1/2

Regie: (The Ides of March)

Met , , , , , , ,…

Speeltijd: 118′

Ga kijken als je hield van Saving Private Ryan of Inglourious Basterds.

Het verhaal: Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt door de Amerikanen een team van ‘soldaten’ aangesteld om gestolen kunstwerken op het Europese continent terug te brengen naar de juiste plek en de Duitsers ervan te weerhouden om de kunstwerken te vernietigen of verkopen.

The Monuments Men waaronder George Clooney en Matt Damon in The Monuments Men

Ons verdict: George Clooney is gekend als een Amerikaan met een pro-Europese visie. In zijn carrière is dit te zien door o.m. zijn medewerking aan Europese producties zoals The American. In zijn persoonlijk leven heeft hij dit te danken aan zijn Bourgondische levensstijl in Italië. En Nespresso natuurlijk. What else? Clooney’s ambities liggen er dan ook in om met ‘Europese’ onderwerpen de meerwaardezoeker in de Verenigde Staten te bereiken, cfr. The Ides of March, een lichte kritiek op het Amerikaanse politieke systeem dat voor heel wat Europese hoogleraars niet tot de pure gedachte van democratie behoort.

Met The Monuments Men heeft de steracteur en -regisseur een pittig & nobel concept te pakken: De Amerikanen die Europa bevrijdden van de vreselijke Nazi’s, niet enkel op militair vlak maar ook cultureel vlak. Deze film toont maar eens hoe hoog de Verenigde Staten de culturen van Europa in het vaandel dragen en destijds terug wilden restaureren tot wat ze oorspronkelijk waren. Nu, Clooney blijft een acteur en dat zie je in de uitwerking van The Monuments Men. De film zit vol met fait divers, scènes die moeten bijdragen tot de sfeer van de film maar dat niet doen. Ik denk maar aan de scène waarin een soldaat morfine en een kapelaan krijgt van John Goodwill, de militaire training van The Monuments Men, de aankomst van het team op het lege strand in Normandië,… Bovendien zijn de toonaangevende scènes niet krachtig genoeg verfilmd: het moment waarop zijn leven laat in Brugge, de vondst van Michelangelo’s Madonna met kind en het Lam Gods in Linz (de essentie van het verhaal) of wat dacht je van de saaie tête-a-tête tussen Matt Damon en Cate Blanchett? De indrukwekkende namen , , & laat tot slot geen enkele noemenswaardige impressie achter.

Besluit: Het genre van oorlogsfilms is zo sterk (Steven Spielberg’s Saving Private Ryan met nota bene Matt Damon) en zo divers (Tarantino’s originele manier om naar WOII te kijken met Inglourious Basterds, Jarhead van Sam Mendes over de banaliteit van de Golfoorlog,…) dat je echt moet uitpakken met een stevige uitwerking om goed te scoren en The Monuments Men ontbreekt net dat beetje extra. Oordeel zelf door onderaan de clips German Cottage, This Mission was Never Designed to Succeed en Old Guys Training:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter