10 politieke films en series om de verkiezingen te overleven

kevin spacey in house of cards

Voor wie net als ondergetekende de overdaad aan politieke debatten in de aanloop naar de nakende verkiezingen meer dan beu is, hebben wij een lijstje aan politieke topfilms en series opgesteld. Zeker indien de weergoden ons slecht gezind zijn, kan dit een fijne oplossing zijn om de diarree aan gedeeltelijke uitslagen te overleven die ons morgen weer gaat overspoelen. Alhoewel deze vooral de Amerikaanse politiek onder de loep nemen, zijn de thema’s zo universeel dat ze ook van toepassing zijn op onze vaderlandse politiek. Veel kijkplezier!

All The President’s Men: Onverslijtbare klassieker met onder meer Robert Redford en Dustin Hoffman waarin het onderzoek naar de Watergate affaire die leidde tot het aftreden van President Nixon magistraal in beeld werd gezet. Jaren ’70 Hollywoodcinema op zijn best.

The Candidate: Opnieuw de jaren ’70, opnieuw Robert Redford. Zelden werd duidelijker gemaakt hoezeer het politieke spel idealisme bevuilt.

Wag The Dog: Bijtende satire op de ‘showbiz’ achter de politiek en hoe makkelijk het grote publiek op het verkeerde been kan gezet worden. Met onder meer Robert De Niro en Dustin Hoffman.

Bullworth: Opnieuw een satirische kijk op de politiek waarin een oude rot in het vak in volle verkiezingsstrijd compleet loos gaat en zich afzet tegen alles wat er mis is aan het politieke systeem. De laatste grote rol van Warren Beatty en tegelijkertijd de eerste grote rol van Halle Berry.

The Manchurian Candidate: Zowel het origineel uit 1962 (met Frank Sinatra en Janet Leigh) als de remake uit 2004 (met Denzel Washington, Lieve Schreiber en Meryl Streep) zijn schoolvoorbeelden van hoe een politieke boodschap te verpakken in een razend spannende thriller.

The Contender: Onderschatte thriller waarin duidelijk wordt hoever er wordt gegaan om een politieke tegenstander in diskrediet te brengen. Met Oscarwaardige acteerprestaties van onder meer Joan Allen, Jeff Bridges, Gary Oldman en Philip Baker Hall.

The West Wing: Waarschijnlijk beste reeks ooit vertoond op de doorgaans nogal brave network tv. Geniaal geschreven door Aaron Sorking en meesterlijk vertolkt door onder meer Martin Sheen, John Spencer, Allison Janney, Richar Schiff en Bradley Whitford.

House of Cards: Machtige serie die Netflix op de kaart zette als stevige concurrent voor HBO inzake dramaseries. De medewerking van David Fincher en Kevin Spacey bewijst eens te meer dat televisie qua kwaliteit al lang niet meer moet onderdoen voor cinema.

Borgen: Deens topserie over een vrouwelijke premier. Waarschijnlijk de reeks die het meest aansluit bij ons eigen politieke systeem.

Game of Thrones: Jazeker deze HBO kaskraker staat met één voet in onze middeleeuwen en de andere in een fantasy-land vol draken en tovenaars. Maar de thema’s rond de nietsontziende drang naar het verwerven van macht en invloed zijn zo universeel dat ze perfect zijn toe te passen op de hedendaagse politiek.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter