Wild Card recensie

wild-card-statham-posterWild Card ***1/2

Regie: Simon West (The Mechanic)

Met: Jason Statham, Michael Angarano, Dominik García-Lorido, Milo Ventimiglia, Stanley Tucci, Sofia Vergara, Jason Alexander, Anne Heche

Speelduur: 90′

Ga kijken naar een -grotendeels- verrassend ingetogen Jason Statham in deze hybride van een jaren ’90 misdaadfilm en een jaren ’80 knokprent.

Het verhaal: Nick Wild is een boydguard voor toeristen die komen gokken in Las Vegas, die zelf te kampen heeft met een knoert van een gokverslaving. Wanneer hij wraak neemt voor een bevriend hoertje dat werd misbruikt, komt hij in het vizier van de georganiseerde misdaad … .

jason statham in wild card

Ons verdict: Nu hij stilaan de 50 nadert wordt het duidelijk dat Jason Statham niet wil eindigen als -pakweg onze eigenste Jean-Claude Van Damme-, een uitgebluste, has-been, B-actieheld op leeftijd. Zo siert het hem dat hij de -ongetwijfeld lucratieve- kelk van de Transporter-franchise aan zich voorbij liet gaan. Jazeker, dit jaar zien we hem nog aan het werk als slechterik in Fast & Furious 7 en The Mechanic 2. Maar het valt toch op dat zijn palmares meer en meer gevuld geraakt met kleinere karaktergedreven producties zoals Hummingbird of Parker, waarin hij mag tonen dat hij meer kan dan zijn spieren tonen. Okay, een Pacino of Nicholson zal de kortgestuikte Brit nooit worden, maar The Stath heeft duidelijk meer acteertalent dan pakweg Steven Seagal of Dolph Lundgren. Zoveel was al duidelijk in eerder werk als The Bank Job of Snatch.

Deze Wild Card past perfect in dat eerder vernoemde rijtje. Jazeker Statham vergeet zijn fans niet en toont vooral naar het einde toe zijn fysieke kunnen in een aantal staalharde actietaferelen, alweer efficiënt in beeld gebracht door genre-specialist Simon West (Con-Air, Expendables 2, red.). Maar bovenal is dit een aangenaam wegkijkend misdaadverhaal over een man die tegen wil en dank verstrikt geraakt in de onderwereld van de City of Sin. Bovendien klinken de dialogen echt verbazend diep voor in wezen een B-film, met dank aan de roemruchte Oscarwinnaar William Goldman (All The President’s Men, Butch Cassidy and the Sundance Kid, red.), die zowel het boek waarop de film is gebaseerd, als het scenario neerpende. En tot slot krijgt Statham deze keer weerwerk van prima karakteracteurs met op kop Stanley Tucci die werkelijk op geniale wijze de mafiabaas van dienst neerzet.

Wild Card is géén grootste cinema, maar is zeker het bekijken waard, zelfs voor wie géén die hard-fanaat is van het oeuvre van The Stath. Alleen maakt het in deze weinig uit of dat kijken plaatsvindt voor het witte doek of voor je flatscreen.

Bekijk alvast de trailer van Wild Card.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter