Mad Max: Fury Road recensie

Mad Max Fury Road posterMad Max: Fury Road *****

Regie: George Miller (Mad Max)

Met: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Rosie Huntington-Whitely

Speelduur: 120′

Voorlopig de strafste klepper van 2015 én hoe dan ook verplicht kijkvoer voor actiefanaten.

Het verhaal: In een postapocalyptische wereld vechten een zwijgzame ‘road warrior’ en een rebellenleidster terug tegen een nietsontziende tiran die de schaarse overblijvende levensmiddelen voor zichzelf claimt … .

charlize theron als furiosa in mad max fury road

Ons verdict: Stellen dat de Mad Max films een even grote plaats innemen in ons filmhart dan andere actiesaga’s die zijn van start gegaan in de jaren ’70 of ’80 -zoals pakweg Terminator, Die Hard of Indiana Jones- zou schromelijk overdreven zijn. Ondergetekende dateert van 1983, en de laatste -en zwakste- Mad Max verscheen al in 1985, dus we waren er niet ‘echt’ bij toen deze postapocalyptische franchise Mel Gibson naar het supersterrendom katapulteerde. Meer zelfs, voor ons zal Mad Mel altijd eerder -Lethal Weapon- Martin Riggs blijven, dan Max Rockatansky.

Dat gezegd zijnde, toen ondergetekende -ergens medio jaren ’90- op Mad Max 2: The Road Warrior stootte op tv, bleven we wel hangen en met open mond staren naar het eindspektakel. De laatste 25 minuten van deel 2 is en blijft één van de allerstrafte carchases (bij gebrek aan een meer sluitende omschrijving, red.) ooit op pellicule vastgelegd. Als je beseft dat dit reeds in 1982 (lang voor enige CGI, red.) werd klaargespeeld met een bescheiden budget, in een grotendeels Australische productie, wordt het allemaal nog veel straffer.

Maar terug naar 2015, en de reboot Mad Max: Fury Road waar regisseur George Miller al zo lang mee bezig is dat de Twin Towers nog rechtstonden toen de eerste pre-productiemeeting plaatsvond. Hét goeie nieuws is dat deze actieknaller het wachten meer dan waard was. In een jaar vol tentpoles (F&F, Avengers, Bond, Jurassic, Star Wars, …) zou dit vierde deel van een doodgewaande franchise wel eens de concurrentie naar huis kunnen blazen.
Mad Mad: Fury Road is een compromisloos onverschrokken visueel spektakel zonder weerga, met een minimum aan CGI, maar wel tjokvol ouderwets stuntwerk en tientallen échte autowrakken. In feite is de hele film één epische achtervolgingsscène tegen de wondermooie achtergrond van de Namibische woestijn. Méér zelfs, het duurt vlot drie kwartier voor je een zicht krijgt op een verhaal en de personages worden ontwikkeld, maar intussentijd zit je wel te kijken naar volbloed R-rated actie, en de ene na de andere postapocalyptisch freak.

In tegenstelling tot die andere recente furieuze box office kampioen vol autogeweld, krijgen de personages wel vlees en bloed aan hun botten in de tweede akt. Tom Hardy overtuigt als vervanger van Mel Gibson in de titelrol, de slechteriken van dienst zijn even grotesk als zwartkomisch, en de vijf bloedmooie ‘wives’ (bijna allemaal vertolkt door (ex-)modellen, red.) waarrond de plot zich grotendeels ontwikkelt krijgen zowaar karaktertekening mee. Maar het meeste lof gaat toch naar de kaalgeschoren éénarmige Charlize Theron als Furiosa, een vrouwelijke actieheldin die gerust naast legendes als Ellen Ripley en Sarah Connor geplaatst mag worden.

Mad Max: Fury Road krijgt zowat unamiem fabelachtige reviews over de hele wereld, en wij gaan daar volmondig in mee. Of deze gaat uitgroeien tot een onverslijdbare actieklassieker weten we pas binnen enkele jaren en de nodige kijkbeurten, maar dat dit meer dan verplichte kost is op het witte doek, en één van dé films van 2015, staat nu al vast. Ga dat zien!

Bekijk alvast de machtige trailer die beelden uit alle 4 Mad Max films toont en maak dat je in de dichtsbijzijnde bioscoop zit.Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

2 gedachten op “Mad Max: Fury Road recensie”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter