The Polar Express 3-D Blu-ray review

Polar coverThe Polar Express ***

Regie: Robert Zemeckis

Cast: Tom Hanks, Nona Gaye, Eddie Deezen

Speelduur: 100 min.

Net op tijd voor Kerstmis komt The Polar Express weer aanzetten. En dit keer zelfs in 3-D!

Koop Polar Express 3D aan de beste online prijs bij Azur!

Het verhaal: Het is weer die tijd van het jaar. De versiering komt uit de kast en elk kind ter wereld kijkt uit naar welke fijne cadeau’s de olijke Kerstman dit jaar zal brengen. Toch blijkt niet élk kind te geloven in ‘The spirit of Christmas’. Op de vooravond van Kerstmis komt een immense stoomtrein al deze ongelovige kinderen oppikken en neemt ze mee voor een avontuurlijke en vooral onvergetelijke reis naar de Noordpool…

Ons verdict: The Polar Express is technisch sowieso een baanbrekende animatiefilm, die dankzij motion-capturing techniek de gezichtstrekken en realistische bewegingen van acteurs als Tom Hanks en Nona Gaye perfect weet over te brengen op de personages. Alles ziet er dan ook geweldig uit en het grenst regelmatig tegen live-action, toch is er ook een minpunt. Na al de vooruitgang in computertechniek blijven de uit de computer gerolde personages zo dood als een pier! Alles ziet er verbluffend echt uit, maar de ogen stralen zo een leegte uit dat het bijna angstaanjagend wordt en dat kan volgens mij de bedoeling toch niet zijn. Vandaar dat animatiefilms met cartooneske mensen en dieren/wezens veel beter werken. Ook het verhaal (of het ontbreken hiervan) is een enorm nadeel voor The Polar Express. Het scenario gebaseerd op het befaamd gelijknamige kinderboek kraakt langs alle kanten. Je kan je dus moeilijk inleven in de hoofdpersonages en bovendien zijn niet alle personages evengoed uitgewerkt, terwijl sommige ronduit irritant zijn. Toch zijn we geneigd voor een positieve eindafrekening, mede omdat de actie zo adembenemend is. Maar al wie een klassieker verwacht is er aan voor de moeite.

De Blu-Ray: Het 2.40:1 HD-beeld ziet er in één woord verbluffend uit! Kan perfectie gehaald worden? Deze titel bewijst het! Het beeld is haarscherp, met een uistekend contrast en schaduwdetail. De diepte van het beeld is prima en het zwartniveau is top. De kleuren zien er eveneens geweldig uit, met een goede weergave van de volle en warme kleuren. Vuiltjes zijn zoals te verwachten niet aan de orde en beschadigingen zijn eveneens niet aanwezig. De Engelse Dolby TrueHD 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten en de muziek zorgen voor het nodige leven in de brouwerij, terwijl ook de subwoofer zijn dienst uitmaakt met een prima onderlijning van de vele actierijke sequenties. Er zijn een hele resem extra’s aanwezig, maar dé attractie is uiteraard de mogelijk om de hoofdfilm nogmaals te ondergaan in 3D! En het moet gezegd dat het wel een belevenis is! Je verliest wel wat van de levendige en heldere kleuren van de 2D-versie, maar in ruil krijg je een levendige filmervaring en waan je jezelf regelmatig op een achtbaan. In de fraaie kartonnen verpakking met 3D-cover zijn overigens twee 3D-brilletjes te vinden en in de keepcase zitten enkele instructies om de ervaring ten volle ten benutten.

De overige extra’s bestaan uit beknopte ‘Making of’-featutettes die diverse kanten van de productie belichten. In “U ziet er bekend uit” (4 min.) ontdekt u hoe Tom Hanks gestalte gaf aan diverse personages uit de film. In “Een Heus Vervoerbewijs” (12 min.) wordt in vijf kleine onderdelen uit de doeken gedaan hoe men tot de personages kwam, maar ook het virtuele camerawerk, de kleding, het maken van ‘de Noordpool’ en uiteraard de soundtrack. “Waarachtige inspiratie” (5 min.) bevat meer informatie rond de auteur van het gelijknamige boek Chris Van Allsburg en in “Achter de schermen van Believe” (4 min.) ontdek je meer van het tot stand komen van het liedje “Believe”. “Wervelende Speciale Effecten” (8 min.) gaat dieper in op enkele motion-capture scènes en nadien kan u nog wat extra liedjes (7 min.) bekijken en nog eens nagenieten van het nummer “Believe” in het Greek Theater (5 min.) . In “Maak kennis met de sneeuwengelen” krijgt u enkele Kerstherinneringen van regisseur Zemeckis, maar ook van Tom Hanks en andere medewerkers. Een THQ Demo van het gelijknamige videogame en de prachtige orginele bioscooptrailer vormen de kers(t) op de taart. Ho-ho-ho!

Bekijk hier alvast de trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.