The Prisoner DVD review

The Prisoner DVD boxThe Prisoner ****

Regie: diversen

Met: Patrick McGoohan, Leo McKern, George Markstein, Angelo Muscat, Peter Swanwick

Speelduur: bijna 14 uur!

Legendarische Britse televisieserie uit ’67 die terecht uitgroeide tot een culthit. Nu eindelijk op DVD!

Koop The Prisoner bij Free Record Shop!

Het verhaal: Een geheim agent neemt na jarenlange trouwe dienst plots ontslag. De volgende ochtend wordt hij echter wakker in een pittoresk klein dorpje, enkel bekend als “The Village”. Er is nergens een indicatie over de locatie van het dorpje en de inwoners hebben een nummer in plaats van een naam. Vanaf zijn aankomst is hij “Nummer 6” (Patrick McGoohan). Waar is hij precies? Wie heeft hem daar gebracht? En vooral het hoe en waarom? “Nummer 6” is vastbesloten om een antwoord te vinden op deze prangende vragen! Wanneer hij ontdekt dat het dorpje een soort van gevangenis is, probeert “Nummer 6” te ontsnappen…

De afleveringen:

 1. Arrival
 2. The Chimes of Ben
 3. A. B. and C.
 4. Free for All
 5. The Schizoid Man
 6. The General
 7. Many Happy Returns
 8. Dance of the Dead
 9. Checkmate
 10. Hammer Into Anvil
 11. It’s Your Funeral
 12. A Change of Mind
 13. Do Not Forsake Me, Oh My Darling
 14. Living In Harmony
 15. The Girl Who Was Death
 16. Once Upon a Time
 17. Fall Out

Ons verdict: Televisieseries zijn de laatste jaren enorm veranderd, indrukwekkende casts vol filmacteurs en peperdure effecten. Vroeger was dit niet het geval en toen moesten legendarische televisiefeuilletons als The Avengers (’61) en The Saint (’62) het vooral doen met een charismatische hoofdacteur, maar uiteraard ook met vernuftige scenario’s. Eén van de koplopers hierin was The Prisoner, een serie uit ’67 die ontsproten is uit het brein van befaamd acteur Patrick McGoohan (die u wel kent uit onder meer Braveheart en A Time to Kill). Hoewel de reeks maar één seizoen liep (of twee korte seizoenen zo u wil) ging de reeks de geschiedenis in als één van de beste Britse series aller tijden. En dit is niet meer dan terecht! Het uitgangspunt is briljant en de scenarios zijn uitstekend geschreven. Naar het einde toe verliezen de makers (waaronder McGoohan zelf, die overens ook vijf episodes regisseerde) een beetje de pedalen, maar dat is ze meer dan vergeven. Het acteerwerk is puik en McGoohan is geweldig als “Number six”. Ook het production design is dik in orde en ondanks de serie meer dan veertig jaar oud is, gaat alles best snedig vooruit. Er is na al die jaren nog steeds speculatie wie het personage van McGoohan nu écht is? Hoewel hijzelf het blijft ontkennen geloven velen dat “Number six” niemand minder is dan John Drake uit het al bijna even legendarische Danger Man (1960). Hoe het ook zij, The Prisoner is een aanrader. Verwacht echter wel geen snedige MTV-montage en gierende actie!

De DVD: De 17 afleveringen staan allemaal netjes in het originele 1.33:1-formaat op DVD en het beeld is voor een serie van meer dan veertig jaar oud verbluffend! De kleuren ogen warm en vol, met een goede scherpte en een prima contrast. Het beeld is overigens eveneens erg proper. De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt eveneens meer dan bevredigend, met een goede weergave van de muziek en heldere dialogen. Het siert distributeur DFW dat ze net als vanouds oude culthits compleet oppoetsen en ook op het gebied van verpakking en extra’s geen steken laten vallen. Zo huizen de vijf schijfjes in een erg fraaie digipack, die op zijn beeld zit in een stevige box. In de verpakking zit een informatief verzamelboekje met nuttige informatie, maar ook een replica van de befaamde landkaart van “The Village”. De rest van het bonusmateriaal zetten we even op een rijtje:

• Alternatieve eindes
• Pennyfarthing Commercial Bumpers
• Merchandise galerij
• Featurette over The Prisoner memorabilia
• Interviews met cast & crew
• Original Televisie Spot
• The Prisoner Trivia
• Originele fotogalerij
• The Prisoner Video Companion
• Unieke beelden van de originele opnamen, met commentaar van Bernie Williams
• Uniek beeldmateriaal Foreign File Cabinet en intro & outro

Bekijk hier alvast de klassieke opening:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter