Straight Outta Compton review

Straight Outta Compton posterStraight Outta Compton *** 1/2

Regie: F. Gary Gray

Cast: O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell,…

Speeltijd : 147′

Ga kijken als je hield van 8 Mile, Boyz-n-the-Hood, Friday en Set it Off.

Het verhaal: Jonge inwoners van de L.A.-wijk Compton Ice Cube, Eazy E, Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella vinden een nieuwe uitlaatklep om hun frustraties – over het lokale en onterechte politiegeweld tegen Afro-Amerikanen – ten tonele te brengen met het nieuwe genre dat later bekend zou staan als gangsta rap. Of zoals ze zelf het product verkochten: reality rap. Niggas wit Attitudes (kortweg N.W.A.) kozen ze als naam en Straight Outta Compton de debuutplaat, paradepaardje van het genre en tevens de titel van deze biopic.

Cast van Straight Outta Compton

Ons verdict: De raplegendes Ice Cube en Dr. Dre namen zelf de producerrol voor zich en werden hierin bijgestaan door Eazy E-weduwe Tomica Woods-Wright. F. Gary Gray – die met Cube en Dre al samenwerkt in de cultklassiekers als Friday en Set it Off respectievelijk – nam als ervaren muziekvideomaker de regisseursstoel in. Wat we krijgen is geen accurate biodrama, maar een geromantiseerde versie van het N.W.A.-verhaal die op een vlot tempo het relaas vertelt van de gangsta rappers. Die hard-fans van MC Ren en DJ Yella zullen echter teleurgesteld zijn wanneer ze merken dat hun personages tot achtergrondfiguren zijn gereduceerd en de film zijn focus legt op de relaties tussen Ice Cube, Eazy E en Dr. Dre. Ook de vrouwelijke tegenhangers van N.W.A. zoals J.J. Fad, missen een stem in dit verhaal. Wat daarvoor niet wil zeggen dat deze prent u leugentjes op de borst spelt. Tegelijkertijd toont de film de inspiratiebron van de jonge rappers: rivaliteit van de Bloods- en Cripsbendes in Los Angeles en het repressieve, gewelddadige en racistische gedrag van de lokale politiedienst. Het hoogtepunt van deze subplot is de L.A.-straatgevechten van 1992.

Besluit: Straight Outta Compton is geschiedkundig misschien niet 100% correct, maar draagt wel dezelfde authenticiteit en heeft hetzelfde attitude als het album zelf – constante bedreigende aanwezigheid van de politie, provoceren van autoriteit, het streven naar geld en faam, etc. – en juist om die reden verdient het ook zijn titel. Geen hoogstaande dramatische cinema, maar zeker een interessante en entertainende kijk in de roots van gangsta rap voor zowel de fans als het bredere publiek.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Straight Outta Compton review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter