Jurassic World – DVD recensie

JURASSIC WORLD – ***1/2

Regie: Colin Trevorrow

Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins

Speeltijd : 2u04min

 

Ga kijken als je hield van de Jurassic Park-films

Verhaal: Meer dan 20 jaar na de rampzalige gebeurtenissen op Isla Nublar, waar het oorspronkelijke Jurassic Park lag, probeert een nieuwe generatie John Hammonds droom van een attractiepark met levende dinosaurussen terug tot leven te wekken. Letterlijk dan. En wat een succes! Het nieuwe Jurassic World bewijst groter, beter en veiliger te zijn dan zijn voorganger, waar de attracties de bezoekers te veel als maaltijd aanzagen. Alleen, de enigste dino-zoo in de wereld is slachtoffer van zijn eigen succes: prehistorische reuzereptielen zijn te alledaags geworden en het publiek vraagt om iets nieuws en spannends. En dus kwam de Indominus Rex, een roofdier die zijn weerga niet kent en waarvan de genetische blauwdruk ook strikt geheim blijft. U hoort het al, hier begint het avontuur van deze film, want ieder wetenschappelijk experiment met roofdieren (prehistorisch dan nog!) loopt verkeerd af.

 

Verdict: Veertien jaar geleden zagen we het laatste luik van de Jurassic-serie, Jurassic Park III. Toen zat ouwe veteraan Sam Neill nog in de huid van archeoloog dr. Alan Grant en werd hij samen met een bezorgde familie gedropt in de rimboe van Isla Solar (jawel, een tweede dino-eiland) op zoek naar de vermiste zoon van de familie in kwestie. De voorganger en tweede film in de serie, The Lost World had al een gelijkaardig verhaal aan het publiek getoond, maar kon net als nummer drie amper aan de enkels van het originele Jurassic Park rijken. Tijd voor wat nieuws dacht het Spielbergteam en dat deden ze ook letterlijk: nieuwe regisseur, ditmaal Colin Trevorrow, een nieuw park, nieuwe personages en zelfs een nieuwe dino! De jongste kijkers in het publiek zullen deze wereld wel degelijk gaarne smaken, maar ook voor de ouders zitten er leuke verwijzingen naar de vorige films en een pracht van een cameo door de T-Rex himself.

 

Aan de box office heeft Jurassic World zich alleszins bewezen: ze staat als derde gerangschikt als meest opbrengende film. Geen slechte prestatie, zeker als je erbij rekent dat dit Trevorrow zijn debuutfilm is. En hij lijkt ook geen fouten te hebben gemaakt. De basis van de film draait rond familie, maar er zijn ook subplots die we herkennen uit de eerste klassieker: corrupte zielen die een eigen gedacht hebben over het gebruik van genetische dino’s. Maar is ook plaats voor vernieuwing. Zo heeft dinotrainer Owen (Chris Pratt) een relatie opgebouwd met de nieuwe raptors, zodanig dat ze hem zien als het alfamannetje. Een nieuwe wending die verder voortbouwt op een idee dat al rondhangt sinds de eerste film.

 

Besluit:

Jurassic World is als een doos vol vuurwerk: het knettert en je kan je ogen niet van het spektakel houden. Net als vuurwerk wil je dat het blijft doorduren, maar jammer genoeg komt het ooit tot zijn einde en wat je hebt is een lege doos. De doos interesseert je niet, je gooit gewoon weg. Ook dat is Jurassic World, het is geen instant klassieker zoals het origineel, maar belooft wel even spetterende actie als zijn drie voorgangers samen.

 

 

 


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “Jurassic World – DVD recensie”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter