The Wild Bunch Director’s Cut DVD review

the-wild-bunch-poster.jpg

The Wild Bunch*****

Regie: Sam Peckinpah (The Getaway****)

Met: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan

Speelduur: 140′

Deze fantastische western is een absolute aanrader als je hield van: The Professionals***, The Magnificent Seven****, Unforgiven****, Deadwood*****

Vergelijk prijzen van The Wild Bunch online op Kelkoo!

Het verhaal: Na een mislukte bankoverval vlucht een bende overjaarse outlaws naar Mexico op zoek naar one last score. Al gauw worden ze achterna gezeten door bounty hunters, huurlingen en het gehele corrupte Mexicaanse leger … .

the-wild-bunch.jpg

Ons verdict: Over geweld in films en de vermeende nefaste maatschappelijke invloed zijn al hele tonnen papier in de vorm van thesissen, doctoraatstudies, wetenschappelijke artikels en boeken vol geschreven. Eén van de eerste films die zulke controverse uitlokte was The Wild Bunch. Het is geen toeval dat deze sublieme western tot stand kwam in 1969 bij het aanbreken van het New Hollywood-era. In The Wild Bunch brak regisseur Sam Peckinpah met het oude kindvriendelijke westerngeweld en injecteerde de Amerikaanse cinema met een dosis bloederig übergeweld dat de standaard zette voor alle actiefilms die volgden. Zonder The Wild Bunch zou er geen sprake zijn van De Palma, Scorsese, Tarantino, John Woo en honderden mindere goden die gretig de stijlkenmerken (die heerlijke slow-mo shootouts) van Peckinpah kopieerden en in het beste geval naar hun hand zetten. Wat The Graduate al eerder deed voor de seksuele moraal en Easy Rider voor de jeugdige tegencultuur, deed The Wild Bunch voor het filmgeweld, namelijk het ontvoogden van de Amerikaanse mainstreamcinema in een tijd van grote maatschappelijke crisissen.

Los van de filmhistorische resonantie en alle heisa over het hondsbrutale geweld is The Wild Bunch ook gewoon een ijzersterke film. Dankzij een simpel maar effectief verhaal, realistische dialogen, prachtige breedbeeldfotografie en een ongekende schare karakterkoppen creëerde Peckinpah wellicht de beste western aller tijden. En dit in een periode waarin het genre op sterven na dood was. Hulde, respect en (cowboy-)hoed af voor één van de weinige echte Hollywoodrebellen.

Op de DVD is met Legacy Of A Hollywood Renegade trouwens ook een geweldige documentaire over het leven en werk van Sam Peckinpah terug te vinden.

Geniet van de vintage trailer en die klassieke final shootout (spoiler alert!!!):


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Eén reactie op “The Wild Bunch Director’s Cut DVD review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter