Disneynature’s Blue recensie

xxxDisneynature’s Blue ***

Regie: Keith Scholey & Alastair Fothergill (Bears, African Cats)

Met de Vlaamse stem van Charlotte Leysen.

Speeltijd: 75′

Ga kijken als je hield van Blue Planet II.

Het verhaal: BLUE is de nieuwste film van Disneynature die je onder dompelt in het hart van de oceaan. De oceaan is uniek! Onze wereldbol dankt zijn kleur en zijn bijnaam ‘de blauwe planeet’ aan het enorme wateroppervlak dat meer dan 70% van de aarde bedekt. In dat weelderig en kwetsbaar universum gidsen de dolfjnen ons doorheen de geschiedenis van de oceaan, die zowel ons verleden als onze toekomst bepaalt.

 

Ons verdict: Kinderfilms zijn big business geworden: iedere maand zijn er wel meerdere animatiefilms die de ouders naar de bioscoop sturen, maar ik heb andere tijden gekend. Tijden waarin je naar de IMAX werd gestuurd door de school om de wondere wereld van de natuur te leren kennen op een gigantisch scherm. En dat was tof. Zo tof dat ik me herinner voor de eerste keer in de Verenigde Staten te zijn en vroeg aan mijn moeder om naar een IMAX-film te kijken die hier over haaien ging.

Zelden worden zulke ervaringen nog in de grote bioscopen getoond, maar Disney maakt daar komaf mee. Met zijn label Disneynature door de Franse topman achter Disney krijgen we Blue of in het Amerikaans Dolphins over een dolfijn die zijn weg in het leven moet leren kennen. De tuimelaars zijn niet de enige prachtige dieren die op het scherm flitsen, andere mythische wezens van de oceaan doen de revue zoals de bultrugwalvis, de tijgerhaai, de groene zeeschuldpad, de orka, bidsprinkhaankreeft, de sepia latimanus, de bultkoppapegaaivis, de koraalduivel & de rendierlipvis. En dat allemaal in de buurt van Great Barrier Reef die tegenwoodig op uitstreven bedreigd is. Blue had misschien een grotere ecologische boodschap kunnen brengen naar de zeeën die door overbevolking leiden aan vervuiling, maar op het vlak van beelden kan er niets aangemerkt worden. Sterker nog, de zachte stem van Charlotte Leysen brengt een zekere rust die Blue verdient, maar enkel vrezen we wel dat heel wat kinderen de aandacht zullen verliezen van het moment dat bidsprinkhaankreeft komt opdagen. Het traag tempo van het middenstuk van Blue is nl. een ander beestje dan de gemiddelde animatiefilm. Tot slot vinden we het ook spijtig dat er geen plaats zal zijn voor Blue in IMAX, gezien The Avengers: Infinity War de hele planning op zich zal eisen voor de enige IMAX-zaal in België.

Kortom, Blue betekent even wegdromen naar de Cocoseilanden, terwijl de kinderen iets bijleren over de oceaan. Het weekend kan er ook eens anders uit zien.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter