BIFFF 2010: Deliver Us from Evil review

Deliver Us from Evil*****

Regie: Ole Bornedal

Met: Lasse Rimmer, Lene Nystrøm, Fanny Bornedal, Jens Andersen, Bojan Navojec, Morgen Pedersen

Speelduur: 100′

Een mokerslag van een film!

Het verhaal: Johannes (Lasse Rimmer) en Pernille (Lene Nystrøm) zijn een gelukkig en succesvol gezin, maar besluiten uit de grote stad weg te trekken en zich terug te settelen in het kleine dorpje waar ze afkomstig zijn. Het is een kleine conservatieve gemeenschap waar iedereen elkaar kent, maar waar de meeste mensen wat zijn blijven trappelen en weinig, tot niets van hun leven gemaakt hebben. Wanneer Lars (Jens Andersen), de marginale broer van Johannes, de partner van Ingvar (Morgen Pedersen) – een ex-militair en één van de pilaren van het dorpje – overhoop rijdt met zijn vrachtwagen is het gedaan met de rust in het dorpje. Alle eerste bewijzen leiden naar Alain (Bojan Navojex) – een simpele, doch sympathieke oorlogsvluchteling uit de Balkan – die werkt voor Johannes. Een bloeddorstige meute trekt naar het huis van Johannes om orde op zaken te stellen, maar Johannes is niet van plan om Alain zomaar uit te leveren…

Ons verdict: Met Deliver Us from Evil levert de Deense cineast Ole Bornedal zijn zoveelste ijzersterke filmische staalkaart af. Deze naam zal bij de gemiddelde filmkijker niet direct een belletje doen rinkelen, maar toch was de man verantwoordelijk voor internationale prijsbeesten als Nattevagten (dat hij jaren later nog eens lichtjes mocht overdoen in de States met de remake Nightwatch), I Am Dina ( nog steeds één van de duurste films in de Deense geschiedenis), Vikaren en Just Another Love Story. Ook zijn nieuwste zal weinig mensen onberoerd laten, maar dit keer waarschijnlijk op een heel andere manier. Deliver Us from Evil is namelijk geen film voor doetjes! Het is een prent die ons zonder blikken of blozen een spiegel voorhoudt. Die dieper ingaat op allerhande sociale problemen die de dag van vandaag nog steeds leven, maar waar in deze politiek correcte tijden niet meer echt over gesproken wordt. Echt origineel is de opzet van Deliver Us from Evil misschien niet (daarvoor zijn de parallellen met het gelijkaardige Straw Dogs toch wel best groot), maar de uitwerking is zo typisch Bornedal (zoals onder ander zijn unieke sfeer- en spanningsopbouw, bloedmooie cinematografie en eigenzinnige zwarte humor) dat je hier niet lang zal van wakker liggen. Integendeel, de meeste mensen zullen ongetwijfeld meer moeite hebben om te slapen door de behoorlijk harde gewelduitbarstingen! Maar hoe donker, gemeen en controversieel de film ook is, al het geweld past in het verhaal en komt nergens gratuit over. Sommige scène zijn overigens moeilijk te slikken zonder dat er echt iets te zien is!

Het acteerwerk is dan ook uitstekend, met een briljante vertolking van Lasse Rimmer. De man is in thuisland Denemarken bekend van een komische televisieshow en zijn metamorfose van brave huisvader tot een in het nauw gedreven ‘beest’ is een feest om te zien. De ‘against type’-casting is een lijn die regisseur Bornedal voor heel de film heeft doorgetrokken en een gok die geweldig goed is uitgedraait. Zo herken je in de rol van “Pernille” niemand minder dan Lene Nystrøm, beter bekend als de zangeres van het bubblegum-popgroepje Aqua! En debuut of niet, de voormalige actrice laat letterlijk en figuurlijk zien dat ze heel wat meer in huis heeft dan hersenloze popdeuntjes. Ze levert een doorleefde en oprechte vertolking af, dat vooral naar het einde toe best wat respect verdient. Ook erg goed zijn Jens Andersen en Bojan Navojec, terwijl de gelijkenissen met Morgen Pedersen en Dick Cheney geen toeval zijn! Regisseur Bornedal steekt zijn politieke afkeer naar bekrompen heerschappen als Bush en consoorten dan ook niet onder stoelen of banken en Deliver Us from Evil zit vol met subtiele (en minder subtiele) kritiek naar de staat van de wereld waarin we vandaag leven. Het meest angstaanjagende aan de film is dan ook dat dit soort geweld overal kan gebeuren… ook in jouw straat!

klik hier voor de bioscooptrailer:

Lees zeker ook ons diepgravende interview met regisseur Ole Bornedal!

Voor meer info: www.bifff.net

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter