BIFFF 2010: Valhalla Rising review

Valhalla Rising***

Regie: Nicolas Winding Refn

Met: Mads Mikkelsen, Gary Lewis, Jamie Sives, Ewan Stewart, Callum Mitchell

Speelduur: 100′

Mikkelsen is bad-ass, maar verder verdwaalt deze nieuwste Nicolas Winding Refn een beetje in kunstzinnige nietszeggendheid!

Het verhaal: Het leven van de vikingen was blijkbaar niet altijd even spannend, want zo houdt men dodelijke vechtwedstrijden tussen slaven en gevangenen bij wijze van tijdverdrijf! “One Eye” (Mads Mikkelsen) is één van hen. Hij zegt geen woord, maar is uiterst gevaarlijk! Buiten de gevechten bestaat zijn leven eruit om vastgeketend te leven als een hond in een kooi. Op een dag breekt hij los en valt de hele stam aan hem ten prooi. Zo kruist “One Eye” het pad van een groep Christelijke vikings op weg naar het beloofde land en besluit hij mee te gaan…

Ons verdict: De Deense filmmaker Nicolas Winding Refn gooit al jaren hoge ogen bij de filmkenners en cinefielen met veelgeprezen producties als de Pusher-trilogie en uiteraard recent nog Bronson. We keken dan ook met enorm veel anticipatie uit naar Valhalla Rising, een eigenzinnige vikingfilm met Mads Mikkelsen (Casino Royale, Clash of the Titans) in de hoofdrol. De film schiet geweldig uit de startblokken met snoeiharde knokpartijen en ongezien veel geweld. Mikkelsen is ijzingwekkend goed als de zwijgzame slaaf annex vechtersbaas en ook de rest van de cast doen hun ding meer dan behoorlijk. Alleen is hun ‘ding’ vaak niet veel meer dan wat weinigzeggende dialogen en hoe verder de film vordert, hoe minder zinnigs er gezegd wordt. De knappe cinematografie en de feilloze montage maken echter veel goed en stillistisch is er dan ook helemaal niets op de film aan te merken. Maar Refn gaat jammer genoeg iets te extreem door in zijn ‘arty-farty’-visie en verliest hiermee het verhaal wat uit het oog. Valhalla Rising verliest zeker in de tweede helft veel van zijn vaart en ook wij – ondanks onze fascinatie voor de opmerkelijke verhaalopbouw, het sterke acteerwerk, het brutte geweld en de indrukwekkend desolate sfeer – betrapten onzelf erop dat we steeds minder geboeid aan het kijken waren. Valhalla Rising bevat concluderend enkele indrukwekkende scènes, het acteerwerk van Mikkelsen is uitstekend en we volgen tot op bepaalde hoogte de ideeën van regisseur Nicolas Winding Refn, helaas is de eindsom iets te opgeblazen kunstzinnig om zich te nestelen naast zijn andere toppers. Volgende keer beter Nicolas!

Hieronder kan u de trailer bekijken:

www.bifff.net

4 gedachten op “BIFFF 2010: Valhalla Rising review”

 1. Mooie beelden. Voor de rest barslechte film. De weinige gevechten compenseren gewoonweg niets. Conclusie: tijdverspilling!

  Please wait...
 2. Barslecht is veel gezegd, maar Refn heeft idd de bal een beetje misgeslagen met deze prent…

  Please wait...
 3. goed begin met de actie slecht einde door te weinig actie. ben al blij dat ik maar 3 euro heb betaalt om hem te kopen

  Please wait...
 4. Refn maakt dan ook ‘thinking man’-films en dit is/was ook niet bedoelt als een actiefilm…

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter