The Social Network review

The Social Network ****

Regie: David Fincher (Se7en)

Scenario: Aaron Sorkin (The West Wing)

Met: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Speelduur: 120′

Ga kijken als je houdt van goed geschreven drama’s en geïnteresseerd bent in Social Media in het algemeen.

Het verhaal: In 2003 neemt Harvard-student en programmeergenie Mark Zuckerberg plaats aan zijn computer en begint hij naarstig een nieuw idee uit te werken. Dankzij een enorm blog- en programmeeroffensief wordt de creatie in zijn kamer al snel een wereldwijd sociaal netwerk dat voor een ware communicatierevolutie zorgt. Amper 6 jaar en 500 miljoen vrienden later is Mark Zuckerberg de jongste miljardair ooit … Maar de succesvolle ondernemer krijgt al snel met persoonlijke en juridische complicaties af te rekenen.

Ons verdict: Toen ons enkele jaren terug het nieuws bereikte dat er een film zou gemaakt worden over internetfenomeen, Facebook, waren wij toch enigszins sceptisch. Want hoe kan je boeiende cinema puren uit een stelletje geeks die zitten te programmeren in het donker? Maar de makers zijn met vlag en wimpel geslaagd, The Social Network is een oerdegelijk drama dat bulkt van eeuwenoude thema’s zoals verraad, broedermoord, hebzucht en jaloezie, en tegelijkertijd meer inzicht schenkt in Facebook, en z’n controversiële oprichters. De meeste eer gaat naar scenarist Aaron Sorkin die een welhaast perfect neerpende, dat vibreert van het leven dankzij flitsende en bijwijlen geniale dialogen. Hulde ook aan regisseur David Fincher die begreep dat een karaktergedreven acteursfilms zoals The Social Network geen nood heeft aan visuele hoogstandjes, maar wel aan een sobere en trefzekere regie. Hoedje af tevens voor de casting director: relatieve nieuwkomers zoals Jesse Eisenberg (Zombieland), en Andrew Garfield (Spider-Man in de aanstormende reboot) staan werkelijk op de toppen van hun tenen te acteren, en zorgen dat je twee uur lang meeleeft met hun vrij onsympathieke personages. Net als Justin Timberlake trouwens, die vriend en vijand verbaast met zijn vertolking als Napster-uitvinder, Sean Parker. Als de The Social Network één mankementje heeft is dat het weinig tot niets te zeggen heeft over de sociaal-maatschappelijke gevolgen van Facebook an sich. Maar goed, daarover is er vast al een sterke documentaire in de maak. The Social Network is misschien geen absoluut verplichte kost op het witte doek -daarvoor ‘gebeurt’ er net iets te weinig- maar het is inhoudelijk wel één van de sterkste films van 2010, en in die zin wel een prent die je moet gezien hebben.

Bekijk alvast een interview met scriptschrijver Aaron Sorkin over The Social Network.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

3 gedachten op “The Social Network review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter