Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2010

De nakende kerstperiode brengt naast sneeuwellende op de weg, cadeau stress, overdadig verbruik van bubbels en het vooruitzicht op een welverdiende vakantie, natuurlijk ook jaaroverzichten allerhande. Ook de kernredactie van MoviePulp deed een poging om de strafte en flauwste films van het mooie filmjaar 2010 op te lijsten. Opvallend, net als in 2009, geen eensgezindheid over dé film van het jaar. Al kreeg Christopher Nolan’s blockbuster met brains, Inception, wel drie eervolle vermeldingen. Ook Shutter Island, Kick-Ass, The Town en The Social Network kwamen in meer dan één lijstje voor. Bij de stinkers ‘wint’ Clash of the Titans met twee nominaties. In ieder geval, onderstaand filmjaaroverzicht geeft meer dan ooit aan, hoe persoonlijk en subjectief (film)smaak wel niet is. Geniet ervan, en laat ons zeker jouw top- en flopfilms van 2010 weten in de commentaar box, of op onze Facebook pagina. Prettige feesten iedereen!

KENNETH

Top 10 2010

1 Kick-Ass – Politieke incorrecte, 100% originele kijk op het stilaan uitgemolken superhelden genre vol spitante dialogen, gitzwarte humor en knalharde actie. Bevat met Hitgirl (een mix tussen Mathilde uit Leon en The Bride uit Kill Bill) bovendien het meest memorabele filmpersonage van 2010. Regisseur Matthew Vaugn wordt een hele grote!

2 Shutter Island – Na zéér lange tijd keert Martin Scorsese terug naar het horrorgenre, en levert een psychologisch complex meesterwerk af dat onder de huid kruipt, en je niet meer los laat.

3 The Town – Ben Affleck bewijst dat Gone Baby Gone geen gelukstreffer was met deze razend knappe actiethriller vol doorleefde acteerprestaties, en adrenalineopwekkende, ultrarealistische schietpartijen.

4 Inception – Na de gigantische box office recette van The Dark Knight kreeg Christopher Nolan carte blanche van Warner Bros: hét resultaat, een complexe mindfuck die meer vragen oproept dan ie beantwoordt, maar je ook omverblaast met ongezien spektakel.

5 Frits en Freddy – Met voorsprong dé beste Vlaamse film van het jaar, en de zeker ook de grappigste tout court. Een hilarische zwartkomische mix van Tarantino, Coen, Ritchie en Gaston & Leo. Met fantastisch acteerwerk van onder meer Peter Van den Begin en Tom Van Dyck, die de sappigste dialogen sinds Matroesjka’s ten berde mogen brengen.

6 Robin Hood – Ouderwets avonturen-epos van één de grootmeester van het genre, Ridley Scott, vol uitstekende acteurs en heerlijk middeleeuws -zij het iets te kindvriendelijk- wapengekletter.

7 Wall Street Money Never Sleeps – Meer dan geslaagde comeback van een legendarisch acteur en regisseur: Michael Douglas (als Gordon Gekko) en Oliver Stone zijn beiden voor het eerst in ongeveer 10 jaar opnieuw in grootse doen. Wel jammer van het kleffe einde van deze voor de rest uitmuntende sequel.

8 The Social Network – Regisseur David Fincher en scriptschrijver Aaron Sorkin wisten een fijngelaagd drama te puren uit het controversiële ontstaansverhaal van één van dé fenomenen van deze tijd, Facebook. Mijn kop eraf ook als Jesse Eisenberg niet minstens een Oscarnominatie krijgt voor zijn fantastische vertolking van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

9 Brooklyn’s Finest – Donkere en grauwe policier van Antoine Fuqua (Training Day) met een intense Richard Gere die zijn romantische imago voorgoed van zich afschudt, en Wesley Snipes in zijn beste rol sinds New Jack City.

10 Edge of Darkness – Op persoonlijk vlak verging het Mad Mel Gibson bijzonder slecht in 2010, maar in deze stevige wraakthriller van Martin Campbell bewijst hij toch opnieuw zijn klasse als old skool actieheld.

Ook buiten de bovenstaande top 10 viel er héél wat te beleven het voorbije jaar op het witte doek. Denk maar aan dé compleet geschifte vertolking van Nicolas Cage in Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, de animatieparel van het jaar Toy Story 3, en Monsters, dat bewees dat ook met een microbudget grootse cinema te maken valt. We zagen ook een aantal entertainende big budget actiethrillers de revue passeren zoals The A-Team, Salt, Green Zone en Unstoppable. 2010 was tot slot het jaar waarin dé macho actieknaller een felgesmaakte comeback maakte dankzij bloederige guilty pleasures als Piranha 3D, The Expendables, Machete, Predators, Centurion en From Paris With Love.

Qua TV series ook intens genoten (vaak zelfs nog meer dan in de bioscoop) van Boardwalk Empire, Dexter, Sons of Anarchy, Mad Men, The Walking Dead, The Pacific, Entourage, Curb Your Enthusiasm, The Big Bang Theory, en de Amerikaanse versie van The Office.

De films uit 2010 die ik het liefst zo snel mogelijk vergeet:

Clash of the Titans – ondanks een monsterbudget, en grote namen op de affiche kwam men niet verder dan een barslechte bedoening vol belachelijke dialogen en compleet fake ogende CGI.

Jonah Hex – op papier een übercoole comic book verfilming, op het witte doek een compleet fout gemonteerd excuus voor een western, die zelfs niet kan gered worden door Megan Fox in een sexy cowgirl outfit.

Sex and the City 2 – wat ooit een hippe HBO reeks was, is tot een hysterische reclame film verworden, waarvan zowel de actrices als de belegen humor de houdbaarheidsdatum al ver hebben overschreden.

Cop Out – Een lawaaierige, overbodige en nergens grappige variant op de buddy cop film waarin Bruce Willis loopt te acteren op automatische piloot onder invloed van valium.

Legion – De bedoeling was een B actieknaller met religieuze invloeden, het resultaat een stinker van formaat vol hoogdravende dialogen en lachwekkende actietaferelen.

STEVE

Top 10 2010

1 Kick-Ass – Pijnlijk over het hoofd gezien door het grote publiek, maar deze netjes afgewogen mix van uitzinnig geweld, dynamische actie, snedige humor en sterk acteerwerk maakt van de prent één van de beste stripverfilmingen van de laatste jaren!
2 Inception – Een absolute mindfuck van een film, met een briljant scenario en verbluffend spektakel, die voor één en altijd bevestigd dat Christopher Nolan in het rijtje van de beste regisseurs aller tijden past.
3 Harry Brown – Michael Caine speelt de pannen van het dak in een grimmige, bloederige en cynische Britse wraakfilm die wederom laat zien tot wat bruut geweld in een ontspoorde maatschappij kan leiden.
4 Frozen – Adam Green’s opvolger op de twee bloederige Hatchet-films is één van de spannendste en emotioneel krachtigste (horror)films van het afgelopen jaar. Het uitgangspunt is even simpel als briljant en zal met een beetje geluk zijn voor skiliften wat Jaws voor water betekende.
5 A Serbian Film – Dit is extreme cinema waar nog jaren over zal gesproken worden. Met stip de zwaarste, goorste, donkerste en meest grensoverschrijdende horrorfilm aller tijden! Deze nihilistische mix van (bijna letterlijk!) maagomkerende seks, wraak en geweld wist me van begin tot einde letterlijk op het puntje van mijn stoel te houden en dat is tegenwoordig bijzonder weinig films gegeven.
6 How to Train Your Dragon – Een charmante, hartverwarmende en snedige animatiefilm, met een geweldig leuk verhaal en prachtige animatie. Dreamworks begint terecht steeds meer pagina’s uit de handleiding van Pixar te gebruiken. En daar is niemand kwaad om!
7 Harry Potter and The Deathly Hallows part I – Het is frappant dat de zevende (!) aflevering in een filmfranchise zo consistent kan blijven qua kwaliteit. Het eerste deel van de epische finale van Harry Potter is echter de meest donkere en volwassen tot nu toe en weet te Beklijven van begin tot eind.
8 The Social Network – Niemand had het ooit kunnen voorspellen, maar de lang aangekondigde Facebook-film van David Fincher is uitermate geslaagd. Wat mij betreft is dit zelfs één van de betere films van 2010 en mijn Facebook-status bloklettert dan ook ‘Ga dat zien!’.
9 Scott Pilgrim Vs. The World – Deze ultieme ‘nerdfilm’, die helaas compleet genegeerd werd door het grote publiek, is een hilarische potpourri van actie, romantiek, humor, animatie, speciale effecten en allerhande geweldige nostalgische referenties.
10 Unstoppable, The Town & Green Zone – Op een gedeelde tiende plaats heb ik drie steengoede actiefilms, waar emoties, echte personages, een goed scenario, realistische actie en ijzingwekkende spanning belangrijker zijn dan opzichtige speciale effecten, veel lawaai, knappe koppen en opzichtige stijl.
Ook erg genoten van (in willekeurige volgorde): The A-Team, The Expendables, Predators, Iron Man 2, Red, The Book Of Eli, Repo Men, Date Night, Piranha 3D, The Crazies, Sint, Salt, Machete, Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole, Wall Street 2: Money Never Sleeps en op TV was het smullen van het sublieme The Walking Dead.

Flop 5 2010:
1 Vampires Suck – De makers van desastreuze aanvallen op het netvlies zoals Disaster Movie en Meet The Spartans strike again, met een prent die zijn naam volledig waarmaakt!
2 A Nightmare On Elm Street – Eén van de meest geanticipeerde horrorremakes sinds Dawn of the Dead (2004) was helaas niet meer dan een scheet in een fles!
3 Resident Evil: Afterlife – Regisseur Paul W.S. Anderson brengt de succesvolle mainstream horrorfranchise weer opnieuw op de dool met een stuurloze mix van stuitend slecht acteren en povere speciale effecten.
4 Clash of the Titans – Een geweldig coole bioscooptrailer leverde helaas alleen een behoorlijk onnozele film op! Deze moderne remake van de gelijknamige klassieker is niets meer dan een blinkende, maar erg lege doos!
5 Saw 3D: The Final Chapter – Veel (fake) bloed en ingewanden kunnen het zwakke en luie scenario niet redden. En dan hebben we het nog niet over het slechte acteerwerk! Eén van de meest iconische en succesrijke horrorreeksen allertijden eindigt helaas met een valse noot.
Andere missers en teleurstellingen (in willekeurige volgorde): Prince of Persia, Legion, Knight and Day, Skyline en uiteraard Jonah Hex.

DAX

Top 10 2010

1 Inception – zonder meer het origineelste script, met de meest creatieve beelden van alle films in 2010
2 Shutter Island – inspirerend donkere psycho-thriller met een ode aan Hitchcock.
3 Sherlock Holmes – licht verteerbaar verhaal met mooie enscenering van Londen
4 The Expendables – ode aan de ware actieklassiekers van de jaren ’80 & ’90
5 Unstoppable – spannende actiefilm met heroïsche momenten
6 Resident Evil: AfterLife – knalharde actie met uitstekende verwerking met de verhalen van de games
7 The A-Team – vernieuwende reboot van een legendarische serie die nooit mag eindigen
8 I Love You Philip Morris – meest hilarische oneliners van het jaar
9 Clash of the Titans – blockbuster met coole CGI, maar slechte inhoudelijke verwerking van de legende
10 From Paris With Love – staalharde actiefilm met een sublieme bad-ass John Travolta

Flop 5 2010:

1 The Killer Inside Me – slechtste seksscène ooit, need I say more?
2 Wolf – uiterst flauwe Vlaamse film
3 The Town – warrige hoop van beelden en verhaallijnen
4 Wall Street Money Never Sleeps – pover verhaal zonder goede verklaring van ‘de feiten’
5 Robin Hood – Mager afkooksel voor een Ridley Scott film (zie ook Kingdom of Heaven)Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

14 thoughts on “Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2010”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Holy crap Dax :p
  Met twee nr. 1 posities voor Kick Ass zitten we toch al meer op één lijn als vorig jaar hé Kenneth ;)

  Please wait...
 2. Holy crap Dax idd. RE 4 en Clash of the Titans id TOP en niet de flop lijst, welke pillekes neem jij? :)

  Please wait...
 3. Hahaha vandaar mijn ‘holy crap’ Kenneth :p

  Please wait...
 4. CGI rules, mannen :-)

  Please wait...
 5. Niks tegen CGI Dax, maar kies dan wel goeie CGI uit, en niet die bagger computereffecten uit Clash of the Titans die worden overtroffen door het gemiddelde computerspelletje.

  Please wait...
 6. Amaaai niet… De CGI in Skyline was dan beter en die koste bijna niets… En no offence, maar er gaat niets boven practical :) lol

  Please wait...
 7. en denk maar aan de CGI in Monsters – gemaakt op een computer id slaapkamer van de regisseur, en 1000x beter dan die in Titans en RE.

  En uiteraard is practical veel beter, CGI is een prachtige tool voor een filmmaker, maar als het voor de camera kan, doe het dan. Christopher Nolan weet hoe het moet … zie de Blu-Ray extra’s van Inception en de Batman films.

  Please wait...
 8. Is Sherlock Holmes trouwens niet van vorig jaar of vergis ik me nu?

  Please wait...
 9. En nu zie ik het ook nog: The Town in de flop lijst? Hebben we alledrie wel dezelfde film gezien? Sinds Heat niet meer zo aan scherm gekluisterd gezeten. Acteerwerk is briljant, actie piekfijn en realistisch, én scenario subliem (helemaal niet warrig). Inception was volgens mij ‘ingewikkelder’ :)

  Please wait...
 10. @Steve: dat Dax The Town tussen de flops plaatst, gaat mijn verstand ook te boven. Maar waarom zie ik deze geweldige film dan ook nergens tussen jouw toppers staan? Zelfs niet net buiten de top 10? The Town is toch 10x beter dan pakweg Scott Pilgrim … !!!

  Please wait...
 11. @Kenneth: Check again :) Ik heb de laatste dagen een inhaalbeweging gedaan qua gemiste ‘toppers to be’ en de grote meerderheid did not dissapoint to say the least. Dus er zijn a few kleine aanpassingskes gebeurd :)

  Please wait...
 12. Steve, ik zie het hier net :). Good stuff. Fijn nieuwjaar!

  Please wait...
 13. :-) lol en beste wensen!!

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.