Shutter Island review

shutter-island-posterShutter Island*****

Regie: Martin Scorsese (The Departed*****)

Met: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max Von Sydow, Michelle Williams

Speelduur: 135′

Ga kijken als je houdt van cinema in zijn meest bombastische en puurste vorm, want voor dit soort intense filmervaringen is het witte doek bedoeld.

Het verhaal: Teddy Daniels en zijn partner Chuck zijn twee U.S. Marshals die uitgestuurd worden naar een eiland waar een berucht zwakzinnigengesticht huist, om de verdwijning van één de patiënten op te klaren. Het onderzoek loopt al gauw op een sisser uit. Een storm belet hen echter het eiland te verlaten. Kunnen zij de waarheid achterhalen tenmidden van de immense waanzin van Shutter Island … ?

shutter-island-dicaprio

Ons verdict: Toen Paramount de release van Shutter Island vorig najaar -uit commerciële overwegingen- verschoof naar dit voorjaar, begonnen wij heel even te vrezen voor één van die zeldzame Scorsese-flops. Maar niets is minder waar. Shutter Island is zelfs goed op weg om de financiëel meest succesvolle film uit de carrière van Scorsese te worden. Geen geringe prestatie gezien de donkere thematiek van deze ‘moeilijke’ psychologische thriller, en het ultieme bewijs van de box-office potentiëel van DiCaprio. Genoeg over centen geluld, de film zelf.

Shutter Island is namelijk niets minder dan een zoveelste Scorsese-meesterwerk (zie ook Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Casino en The Departed). Marty zet werkelijk alle registers open, en gebruikt zowat z’n hele trukkendoos om het gelijknamige boek van Dennis Lehane tot leven te wekken op het witte doek. Uit elke porie van Shutter Island gutst de onmetelijke liefde van Scorsese voor de zevende kunst, waarvan hij nog steeds dé grootmeester is. Hij liet zich ook omringen met toppers uit alle facetten van de cinema. Thelma Schoonmaker levert alweer een Oscarwaardige ‘cut’ af, het production design van de legendarische Dante Ferretti is zonder meer perfect, voormalige rocker Robbie Robertson stelde bovendien een magistrale soundtrack samen -uit oudere filmmuziek- die drijft op magische soundscapes en bombastische ouvertures die op wonderlijke wijze Shutter Island voortstuwen. Zoals bij elke Scorsese is ook de casting weer majestueus goed: DiCaprio -die bijna in iedere frame te zien is- geeft alweer een intense vertolking weer z’n status van superster waardig. Maar ook de acteurs die hem omringen zijn van topkwaliteit: van de subtiele Ruffalo, over de gluiperige Kingsley en de godsgruwelijke straffe Von Sydow, tot de kleinste bijrolletjes neergezet door klasbakken als Ted Levine, Patricia Clarkson en Jackie Earle Haley, allemaal acteren ze op de toppen van hun tenen.

Shutter Island is een intense, onvergetelijke filmervaring, die dagen na de hartverscheurende finale, nog steeds door je hoofd speelt. Ontdek het vooral zelf en maak dat je in je bioscoopstoeltje zit! Benieuwd of iets of iemand dit nog gaat overtreffen in 2010?

Bekijk alvast een kort interview met Leonardo DiCaprio en Ben Kingley.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

5 gedachten op “Shutter Island review”


 1. Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

  Groot gelijk, Kenneth, Shutter Island overtreft Sherlock Holmes als beste film van 2010 tot hiertoe!

  Spijtig van het mindere horrorgehalte in de film, maar het verhaal, de muziek, de acteerprestaties, de cinematografie, enscenering,… is prachtig. Martin geeft zo met Shutter Island een kleine ode aan het werk van een andere grootmeester: Alfred Hitchcock.

  Please wait...
 2. Thx Dax, maar ik ben toch ook overdonderd door het ‘horrorgehalte’. Uiteraard is dit geen ordinaire slasher- of griezelfilm. Maar ik kan de scènes in Gebouw C niet anders dan gruwelijk spannend omschrijven (“Laeddissss”).
  En het moet geleden zijn van Silence of the Lambs dat een film mij nog met zulk onbehaaglijk gevoel achterliet. Indrukwekkend!

  Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter