Salvador DVD review

Salvador DVD coverSalvador*****

Regie: Oliver Stone (JFK*****)

Met: James Woods, James Belushi, John Savage

Speelduur: 120′

Een dikke aanrader als je houdt van gedurfde, politiek geladen oorlogsdrama’s als Platoon*****, The Killing Fields**** en Blood Diamond****.

Vergelijk prijzen van Salvador online op Kelkoo!

Het verhaal: Richard Boyle (Woods), een aan lager wal geraakte oorlogsjournalist, trekt met zijn beste vriend Dr.Rock (Belushi) naar El Salvador om zijn voorgaande glorie opnieuw in ere te herstellen. Ze komen er terecht in een, door burgeroorlog verscheurd, land waarin niemand te vertrouwen is … .

James Woods, James Belushi en John Savage in Salvador

Ons verdict: Enkele postjes geleden had ik het over de nieuwe film van Oliver Stone, Pinkville. Het leek me daarom geen slecht idee, één van Stone’s meest onderschatte meesterwerkjes nog eens onder de aandacht te brengen. Salvador kwam, net als Platoon, in 1986 in de zalen maar kreeg heel wat minder commerciële en artistieke aandacht. De Vietnamklassieker blijft Stone’s absolute meesterwerk maar dit gewaagde oorlogsdrama komt toch aardig in de buurt. Salvador belicht de bloederige burgeroorlog in El Salvador met alle durf en lef waar de cineast destijds voor bekend stond. Misplaatste Hollywoodheroïek komt er niet aan te pas. Richard Boyle, James Woods op zijn gluiperige best, komt tijdens de eerste helft zelfs opvallend antipathiek over. Verwacht je aan mokerslag van een film die alle geijkte zwart-wit schemata vermijdt, en je openlijk uitdaagt om standpunt te nemen tenmidden van een waargebeurd inferno. Ongelooflijk straf! Zeker als je in het achterhoofd houdt dat Stone dit klaarspeelde, medio jaren ’80, toen de gemiddelde Amerikaanse film stijf stond van het machismo, patriotisme en anti-communisme. Geniet van deze hartverscheurende brok cinema en hoop samen met mij dat Stone ooit dit niveau weet te evenaren!

Salvador is niet echt makkelijk te vinden op DVD. Wie zoekt, zal zich de moeite echter niet beklagen. Bekijk alvast de vintage trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.