Blood Diamond DVD review

Blood Diamond posterBlood Diamond****

Regie: Edward Zwick (The Last Samurai***)

Met: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Arnold Vosloo

Speelduur: 135′

Een aanrader als je houdt van avontuurlijke actiefilms met een waardevolle boodschap over het onrecht in het aards voorgeborgte van de hel, aka Afrika.

Vergelijk prijzen van Blood Diamond online op Kelkoo!

Het verhaal: Sierra Leone, 1999: Tenmidden van een door burgeroorlog verscheurd land gaan een cynische wapensmokkelaar, een radeloze visser en een ambitieuze journaliste op zoek naar een waardevolle diamant, vermiste familieleden, vrijheid en zichzelf … .

Leonardo DiCaprio en Djimon Hounsou in Blood Diamond

Ons verdict: Leonardo DiCaprio heeft de voorbije tien jaar een hele evolutie doorgemaakt: Van irritante melkmuil, die bijna eigenhandig Titanic** de dieperik in duwde, tot één van de meest gerespecteerde en gewilde acteurs in Hollywood, weinigen deden het hem voor. Ondertussen heeft hij samengewerkt, of staan er plannen op stapel, met onder andere Steven Spielberg, Sam Mendes, Ridley Scott, Michael Mann en natuurlijk Martin Scorsese. Voor Blood Diamond sloeg hij de handen in elkaar met Edward Zwick, een beduidend ‘mindere’ god dan voorgaande klinkende namen, die vooral bekend is van degelijke maar melige epi als The Last Samurai en Glory***.

Met Blood Diamond weet Zwick de meligheid tot een minimum te beperken. In tegendeel hij levert een zwierige actiefilm af die zowel weet te entertainen, als te ontroeren en doet nadenken. Naast prachtige natuurfotografie en enkele intense actiescènes geeft Blood Diamond bovendien nog een waardevolle boodschap mee over de schrijnende toestanden in Afrika. Van conflictdiamanten over de manipulatie van het nieuws tot kindsoldaten, het komt allemaal aan bod.

DiCaprio excelleert opnieuw als de langzaam, tot inkeer komende, huurling Danny Archer. Let vooral op zijn geweldige Zuid-Afrikaanse accent: “Jaa, jaa!”. Maar het is toch Djimon Hounsou die de strafste vertolking neerzet. Hij is subliem als de felgeplaagde visserman die tenmidden van de verschrikkelijkste tegenslagen en vernederingen, zijn moed en eer weet hoog te houden. Jennifer Connelly loopt er daarentegen wat verloren bij en acteert op autopiloot.

De politiek correcte goegemeente kan fulmineren tegen het nut van dit soort peperdure blockbusters met een boodschap. Men zou de tientallen miljoenen dollars die deze film koste inderdaad kunnen besteden in Afrika. Maar weet dat het onder de massale aandacht bregen van de problematiek op de lange termijn honderd keer meer waard is. Een DiCaprio-film bereikt nu éénmaal exponentiëel meer publiek dan de gemiddelde documentaire. Blood Diamond is absoluut geslaagd, als film, en als boodschap.

Bekijk alvast een interview met Leonardo DiCaprio over deze waardevolle film.


Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345

3 gedachten op “Blood Diamond DVD review”

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter