De arrogante Ridley Scott heeft vandaag zwaar in mijn ballen gestampt! Op FirstShowing.net kon ik een citaat lezen waarin de kutregisseur het genre ‘science fiction’ als dood verklaard. Zo zegt hij zelf (en ik citeer):
“There’s nothing original. We’ve seen it all before. Been there. Done it,” he said. Asked to pick out examples, he said: “All of them. Yes, all of them. There is an overreliance on special effects as well as weak storylines,” he said of modern sci-fi films.
Zelf noemt hij 2001*** van klasseregisseur Kubrick het science fiction meesterwerk van de eeuw en andere films hebben nooit aan het niveau kunnen evenaren (zelfs Alien en Blade Runner van Scott zelf niet). Dit vind ik persoonlijk de misvatting van het jaar, aangezien A Space Odyssey mij niet aansprak. Qua films en series in het science fiction genre mogen we dit jaar niet klagen. Sunshine was zeker en vast origineel in zijn opzet en ook de zalige NBC-hitserie Heroes veranderde het genre sci-fi grondig in de goede richting. En valt er dan niets te zeggen over de klassieker Twin Peaks, één van de beste sci-fi related series ooit? En wat met de beste (science fiction) films ooit gemaakt… De Matrix Triologie en Star Wars Episodes?
Anyway, science fiction is na Kubrick’s 2001 in de goede zin geëvolueerd. Het zal daarom altijd mijn favoriete filmgenre blijven en westerns zullen even dood blijven voor mij als nu. Ik twijfel om nog films van science fiction hater Ridley Scott te zien (hoe goed ze ook mogen zijn). Respect en eerbied voor iedereens lievelingsgenres moet er zijn in de filmwereld, meneer Scott!
Warning: Undefined array key -1 in /home/public/sites/www.moviepulp.be/wp-content/plugins/gd-rating-system/d4plib/core/d4p.wpdb.php on line 345
0p uwen teen getrapt jongen?
T is inderdaad nogal een straffe uitspraak maar ja dat is het voorrecht van straffe filmmmakers :-)!
Ja, ik ben op mijnen teen getrapt :-) Ik vond het misplaatst en onterecht. Mja, straffe filmmakers mogen dat, zeker?
Hehe! Misschien was die uitspraak misschien wel compleet uit de context gerukt. Ge weet hoe pers werkt.
Ben het zeker oneens met die uitspraak want ik kan zo tientallen sci-fi films opnoemen die a) een goed verhaal hebben en b) heel erg origineel zijn.
Mooi gezegd van hem vind ik.. Sci-fi is gewoon dood, telkens als ik een recente sci-fi film zie begin ik spontaan te geeuwen.. Wat hebben we nog NIET gezien??
Het einde is dan ook in de meeste gevallen OPEN, ofwel gewoon GEFAALD.
In de jaren 40 en 50 had je schrijvers zoals Isaac Asimov, Arthur C. Clarke en Heinlein. Later had je Larry Niven en Christopher Priest.Zij schreven echte SF die je weer kunt opdelen in subgenres. Eind jaren 50 had je SF serie Twilight Zone en later The Outer Limits.
Over de voorbeelden van Dax. Twin Peaks is geen SF, maar meer horror, mysterie en Fantasie. En ook Heroes neigt veel naar Fantasy. Star Wars is SF-Fantasy(meer SF). Mensen weten tegenwoordig niet wat echte SF is. Ik ken mensen die SF, Horror en Fantasy tot een genre beschouwen.
Nu is er niks tegen Fantasy. Ik kijk zelf ook Heroes en ben Star Wars fan geweest. Het heeft te maken met wat populair is. 90% van de mensen kopen boeken in de winkel. Denken dat ze SF kopen, terwijl ze shit kopen. Maar echte SF wordt simpelweg bijna niet meer gepubliceerd. In het nederlands althans. Er zijn heus wel echte SF schrijvers, maar die hebben geen bekendheid.
Neem nou Lord of the Rings en Harry Potter. Puur Fantasy. Alletwee bestsellers en kaskrakers, waarom? Omdat Fantasy in is. Dit zijn nou films die mij niet boeien en waarbij ik in slaap val. Ik kan me niet inleven, omdat het niks met ons universum te maken heeft. Dit heeft niks te maken met kwaliteit van de films, maar gewoon smaak.
Ridley Scott heeft gedeeltelijk gelijk. Maar er is heus nog wel SF. The Matrix is daar een van. Echt moderne SF. The Terminator is nog een voorbeeld. Of wat dacht je van The Prestige. Een meesterlijke SF. SF is dus nog niet helemaal dood Scott.
Ridley Scott wilde denk ik duidelijk maken dat er weinig echte SF films gemaakt worden en welke er gemaakt worden dus niet origineel zijn of niet SF is. Het is jammer dat Scott geen voorbeelden geeft van slechte SF en maar één voorbeeld van een oude echte SF. Er moet rekening gehouden met de interpretatie van zo’n uitspraak, omdat mensen de betekenis van SF niet altijd precies weten. SF staat misschien op een laag pitje, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.