Harry Potter and The Deathly Hallows Part I Blu-ray review

Harry Potter and The Deathly Hallows part I****

Regie: David Yates

Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes, Bill Nighy

Speelduur: 146´

Het eerste deel van het begin van het einde van de Harry Potter reeks nu ook op Blu-ray!

Het verhaal: Harry, Ron en Hermelien beginnen aan hun meest riskante opdracht ooit. Na de dood van professor Perkamentus is het aan hen om Voldemort te stoppen, en dit zonder de steun van hun professoren uit Zweinstein. Ze moeten het geheim van zijn onsterfelijkheid vinden en vernietigen. Te midden van de oorlog in de tovenaarswereld kan de zoektocht naar de Gruzielementen beginnen… (Synopsis door Dorien)

Ons verdict: Harry Potter and The Deathly Hallows part I is deel één van wat de laatste Harry Potter-film moet worden. Een introductie tot het fenomeen Harry Potter is, tenzij je de laatste tien jaar onder een rots gewoond hebt, waarschijnlijk niet nodig. Na zeven über-succesvolle boeken, waarvan de laatste in 2007 verscheen, zijn we ook met de verfilmingen aan nummer zeven toe. Omdat dit laatste boek evenwel zo’n dikke klepper is, besloten de filmstudios de film in twee delen op te splitsen: part I en part II, dus. Part II doelt midden juli te verschijnen. Voor part I kan je nu naar de bioscoop snellen. Harry Potter and The Deathly Hallows part I vliegt er met de eerste beelden al direct goed in: het Ministerie van Toverkunst staat op red alert, Harry’s familie laat hem achter, Hermelien spreekt een vergeetspreuk uit over haar ouders zodat deze niet om haar vertrek zouden rouwen,… Kortom: we zijn vertrokken. Wat meteen opvalt, is de donkere sfeer – zowel letterlijk als figuurlijk – waarin de film baadt. Waar de eerste films nog kindvriendelijk waren, is dit laatste exemplaar dit nog amper. Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) bevinden zich immers letterlijk in een war zone en de weinige vrolijke momenten zijn steeds melancholisch van aard. Doordat dit slechts deel één is, volgt er eveneens geen opbeurende resolutie na afloop. Dit maakt Harry Potter and The Deathly Hallows part I een gloomy sfeerschets. Door de film in twee delen te splitsen kan regisseur David Yates dit zich evenwel veroorloven. Misschien had het verhaal korter verteld kunnen worden – ondanks de opsplitsing in twee delen, heeft de film nog een speelduur van 146 minuten – maar dit was tegen de toon van de film ingegaan. Hoewel ons oorspronkelijk een 3D-film beloofd was, is Harry Potter and The Deathly Hallows part I dit uiteindelijk niet geworden. De effecten waren nog niet klaar tegen de vooropgestelde releasedatum en er werd besloten de fans niet te laten wachten. Na het bekijken van de film, lijkt dit ons geen slechte zet. Harry Potter and The Deathly Hallows part I moet het verbazingwekkend genoeg immers eens niet hebben van zijn special effects – hoewel de afleidingsmanoeuvrescene met de meerdere Harry’s wel cool was – maar kan inhoudelijk ook zijn mannetje staan. Wel is rijkelijke voorkennis vereist. U bent gewaarschuwd! (tekst door Dorien)

De Blu-ray: Het 2.35:1 HD-beeld is verbluffend qua scherpte, met wederom een diepte en detail om de duimen en vingers bij af te likken. De kleuren zien er fraai uit, terwijl onvolmaaktheden zoals digitale compressiefouten, grain en dergelijke geen probleem vormen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goed gevoel van richting en een mooie onderlijning door de subwoofer waar nodig. De muziek klinkt prima en de goed verstaanbare dialogen verzuipen nergens in al het audiogeweld. Ruis is gelukkig niet aanwezig. Extra’s zijn zoals verwacht bij dergelijke grote release ruimschoots aanwezig. De aftrap wordt gegeven met een zestal featurettes op de eerste schijf die te vinden zijn onder de noemer “Focus Points”. Dit betreft achtereenvolgens: “The Last Days of Privet Drive”, “Hagrid’s Motorbike”, “Magical Tents!”, “Death Eaters Attack Café”, “Creating Dobby and Kreacher” en “The Return of Griphook”, en deze zijn overigens tijdens de film te bekijken. Vervolgens op naar disk twee, waar je maar liefst een vijftal documentaires kunt ontdekken, die “Behind the story” van de film kruipen. Zo heb je in volgorde: “The Seven Harrys”, “On the Green with Rupert, Ton, Oliver and James”, “Dan, Rupert and Emma’s Running Competition”, “Godric’s Hollow/The Harry and Nagini Battle” en “The Frozen Lake”. Deze zijn stuk voor stuk erg informatief en diepgravend en de fans zullen dan ook smullen! Ook erg leuk zijn maar liefst acht verwijderde scènes en de 4 minuten durende featurette “Behind the Soundtrack”. Last and eigenlijk ook een beetje ‘least’ is “The Wizarding World of Harry Potter”, een zes minuten durende promo over de nieuwe Harry Potter attractie van in Universal Studio pretpark in Orlando, Florida. Voor de liefhebbers zijn er ook nog enkele minieme BD Live-features te ontdekken.

Klik snel hieronder om de trailer nog eens te bekijken:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter