September 11th: Memorial Edition DVD review

September 11th: Memorial Edition*****

Regie: diversen

Met: nvt.

Speelduur: 810′

Enorm omvangrijke boxset met een dertiental documentaires, voor de mensen die ALLES willen weten van de zwarte dag die de wereld voor altijd veranderde.

Omschrijving: Deze omvangrijke dvd-box vol aangrijpende documentaires beschouwt de historische en tragische gebeurtenissen van 11 september 2001 vanuit verschillende perspectieven. Dit zijn de verhalen van de mensen in New York en in het Pentagon die betrokken raakten bij een lafhartige terreurdaad en die door geluk of doorzettingsvermogen aan de dood wisten te ontsnappen. We horen ongelofelijke persoonlijke verhalen over de moed van doodnormale mensen die sindsdien met de erfenis van die noodlottige dag moeten leven.

Toen Al Qaeda jonge studenten rekruteerde, met de belofte van martelaarschap, kon zelfs de terreurorganisatie niet voorzien dat hun acties wereldwijd zulke verstrekkende gevolgen zouden hebben. De grootste terroristische aanslag op Amerikaanse bodem veranderde de geschiedenis en de wereldorde terwijl de 21ste eeuw nog maar net was begonnen.

Vandaag wordt op de plek van Ground Zero keihard gewerkt aan een monument om de slachtoffers van die dag te herdenken. Het monument, ontworpen als een plek voor bespiegeling en herdenking, zal fungeren als een eerbetoon aan de slachtoffers en aan hen die het eigen leven in de waagschaal legden om te kunnen helpen. Het verhaal van 11 september duurt voort in inspirerende verhalen die we nooit zullen vergeten.

Disc 1: 102 Minutes that Changed America
Disc 2: 9/11 State of Emergency
Countown to Ground Zero
Disc 3: Trapped in the Towers: The elevators of 9/11
The Man who predicted 9/11
The day the Towers fell
Disc 4: I missed Flight 93
Grounded on 9/11
9/11 Toxic Dust
Disc 5: The 9/11 Conspiracies: Fact or Fiction
The 9/11 Hijackers: Inside the Hamburg Cell
Disc 6: Fireboats of 9/11
Hotel Ground Zero

Ons verdict: Wat op 11 september 2001 gebeurde is nog steeds moeilijk te bevatten. Als je die dag net als het grootste gedeelte van de wereldbevolking aan je televisiescherm gekluisterd zat, dan dacht je waarschijnlijk net als ons dat de derde wereldoorlog aan het uitbarsten was. Op die bewuste donkere dag veranderden enkele Al-Qaeda terroristen voor eeuwig de wereld. Ze slaagden er in om vier Amerikaanse lijnvliegtuigen te kapen en deze te gebruiken als een destructief wapen. Twee hiervan boorden zich voor het oog van de hele wereld in het World Trade Center. Het derde toestel wist een deel van het Pentagon te vernietigen, terwijl het vierde vliegtuig dankzij enkele dappere passagiers nooit zijn vooropgestelde doel in Washington wist te bereiken. Distributeur Eone entertainment bundelden maar liefst dertien History Channel documentaires die ons het gedetailleerde verhaal van de dramatische gebeurtenissen van die dag vertellen. Gaande van de Marine divisie met hun blusboten en de mensen die zich in het Marriot Hotel onder en tussen de Twin Towers gelegen is, tot verhalen en getuigenissen van de beruchte Hamburg Cell en mensen die vastzaten in de liften van de getroffen wolkenkrabbers of de luchthavens toen elke vlucht aan de grond gehouden werd. Uiteraard gaat men ook in op de gewoonlijke zaken zoals complottheoriën, komen er mensen aan bod die vlucht 93 net misten en gaat men uitgebreid in op de schadelijke gevolgen van het stof en de gevaarlijke verbrande stoffen op Ground Zero. Je kan het zo gek niet bedenken of deze boxset bevat er een diepgravende documentaire over. Niet alles is even boeiend of even objectief (uiteraard is er wel wat patriotisme hier en daar te bespeuren), maar minder bekende zaken zoals The Man who predicted 9/11 zijn uitermate informatief. De meest waardevolle docu in het geheel is zoals verwacht 102 Minutes that changed America. Aan de hand van exclusieve telefoongesprekken, geluidsopnames en allerhande vaak nooit geziene beelden proberen de documentairemakers ons een waarheidsgetrouw en perfect getimed beeld te schetsen van wat er zich die gedoemde dag allemaal afspeelde.

De DVD’s: Dat je hier geen beeld- en geluidskwaliteit krijgt zoals bij een dure topproductie is meer dan logisch. Maar gelukkig is het geleverde beeld- en geluid bij alle documentaires meestal van een voldoende kwaliteit. Zo zijn de dialogen die ‘on the scene’ zijn opgenomen meestal goed te verstaan en zijn de Engelse geluidstracks over het algemeen vrij van geluidsstoringen. De later opgenomen interviews zijn uiteraard van stukken betere kwaliteit. Extra’s zijn buiten een korte film (I-Witness to 9/11 – 18 minuten) op 102 Minutes the Changed America niet aanwezig, maar met maar liefst 810 minuten aan beeldmateriaal is dat ook niet echt nodig. Kortom, een prachtig uitgevoerde box voor de geschiedenisliefhebbers onder ons.

Bekijk hier een trailer voor de prijswinnende 102 Minutes that changed America:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.