A Dangerous Method review

A Dangerous Method teaser posterA Dangerous Method ***

Regie: David Cronenberg (A History of Violence , Eastern Promises)

Met Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen en Vincent Cassel.

Speeltijd: 99′

Ga kijken als je hield van Creation en A Beautiful Mind.

Het verhaal: Duik in de academische wereld van Carl Gustav Jung, Sigmund Freud en Sabina Spielrein, de tijd waarin de wondere wereld der psychologie ontwaakte, psychoanalyse zijn opkomst kende en bedrog & verregaande seksspelletjes nog taboe waren…

Viggo Mortensen als Sigmund Freud, Keira Knightley als Sabina Spielrein en Michael Fassbender als Carl Gustav Jung in A Dangerous MethodOns verdict: Het repertoire van regisseur David Cronenberg valt niet op één lijn te plaatsen met films zoals The Fly, A History of Violence en Eastern Promises, maar in het algemeen valt wel op te merken dat de regisseur houdt van uitdagingen en probeert elk genre tot leven te brengen in zijn carrière.

Met A Dangerous Method gaat Cronenberg op zoek naar meerwaarde en neemt het onderwerp ‘psychoanalyse’ onder de loepe. Alhoewel? De focus van A Dangerous Method is niet zo zeer om de leer en de tijdsgeest van het ontstaan van deze psychologische methode in kaart te brengen. Het gaat eerder om de persoonlijke relaties en controverse tussen de 3 sleutelpersonen van de psychoanalyse Jung, Freud en Spielrein. Spijtig, want de film blijft daardoor een beetje aan de oppervlakte. Wat mag je dan wel verwachten van A Dangerous Method? Veel gepraat over seks (hoe kan het anders met Freud?) en hoe het gevoelig onderwerp net voor WOI zijn taboes nog kende in de preutse Victoriaanse tijd.

Het opmerkelijkste van A Dangerous Method zijn de prachtige acteerprestaties van de hoofdcast: Michael Fassbender legt de prestatie van zijn leven neer, terwijl Keira Knightley en Viggo Mortensen eveneens het witte doek vol met talent besmeuren. De wisselwerking tussen de 3 is gewoonweg om van te smullen en ik verwacht dat minstens 1 van deze acteurs met een Golden Globe of Oscar gaat lopen dit jaar.

Kortom, als je in de sfeer van de Oscars en Golden Globes wil komen, aarzel dan niet om deze film te bekijken in de cinema. Geniet onderaan van de clips Take Initiative, Work Rejected en Undisputed Crown Prince:

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter