Gomorra Blu-ray review

Gomorra***1/2

Regie: Matteo Garrone

Met: Tony Servillo, Gianfelice Imperato, Gigio Mora, Marco Macor, Maria Nazionale

Speelduur: 130′

Documentaire-achtige gangsterprent die destijds met veel lof in de bioscopen gedropt werd. Nu uit op Blu-ray!

Het verhaal: In een armere wijk van de Italiaanse stad Napels zwaait de beruchte Camorra de plak. We volgen een aantal zeer uiteenlopende mensen die van zeer nabij geconfronteerd worden met de harde represailles van het gevaarlijke misdaadmilieutje…

Ons verdict: De Italiaanse gangsterfilm Gomorra is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. Deze onderzoeksjournalist maakte een zo realistisch verslag van de werkwijze van de beruchte “Camorra” (de maffia in en om Napels die een vinger in bijna elke pap heeft), dat de auteur diende onder te duiken en politiebescherming genoot. Matteo Garrone wilde dat realisme behouden en levert een maffiaprent af zonder de bekende romantiseringen zoals in o.m. The Godfather en Goodfellas. Gomorra is dan ook vaak hard, confronterend, gewelddadig en duwt de kijker met de neus op de verschrikkelijke feiten. Het gebruik van minder bekende acteurs, figuranten uit de buurt en authentieke locaties maakt de film er alleen meer realistischer op.

Gomorra werd internationaal op veel lof onthaald en menig filmjournalist prees Matteo Garrones blik in de keuken van de Napolitaanse maffia de hemel in. Het is een feit dat de realistische invalshoek origineel en verfrissend is en dat de bijna documentaire-achtige filmstijl van de regisseur vaak werkt. Bovendien is het acteerwerk prima. Maar toch werden we op het einde van de dag niet echt warm of koud van de verfilming van Gomorra. Daarvoor duurt de film iets te lang en slaagt de regisseur er nergens in om echt een connectie te maken met deze kijker. Nadat de hele mediastorm wat was gaan liggen, greep Gomorra naast de verwachte Oscar-nominatie en viste de Italiaanse gangsterfilm eveneens naast de Golden Globe. Hoe dan ook is Matteo Garrones film zeker de moeite om te bekijken, maar verwacht gewoon geen meesterwerk.

De Blu-ray: Het prima ogende Full HD 2.35:1-beeld heeft een voldoende detail en warme kleuren. De cineast probeerde zijn film een gevoel van realisme mee te geven, dus hier en daar duikt er behoorlijk wat filmgrain op. De Italiaans DTS-HD 5.1-track klinkt natuurlijk, met heldere en goed verstaanbare dialogen. Erg veel bombast of dynamiek is er niet waar te nemen, maar de geluidstrack is verder vrij van ruis en andere onvolmaaktheden. Extra features vormen helaas geen aanbevelingspunt.

De originele bioscooptrailer kan u hier ook even bekijken:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter