Iron Sky DVD review

iron sky coverIron Sky***1/2

Regie: Timo Vuorensola

Met: Julia Dietze, Götz Otto, Udo Kier, Christopher Kirby

Speelduur: 90′

Deze volbloeds instant-cultfilm is al een tijdje verkrijgbaar op DVD en Blu-ray!

 

Het verhaal: Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog slagen de nazi’s erin om met behulp van reusachtige UFO’s, de zogeheten “Reichsflugscheiben”, de donkere kant van de maan te koloniseren. Als hun geheime basis per ongeluk wordt ontdekt tijdens een Amerikaanse maanmissie in 2018 zien de nazi’s in dat hun tijd is gekomen om terug naar de aarde te keren en daar de wereldheerschappij te heroveren. Vanaf dan rust het lot van de mensheid op de schouders van Renate Richter (Julie Dietze), een zelfverzekerde nazi-ideologie lerares met een “Gretchen” kapsel. Als de nazi’s eenmaal op de aarde zijn geland, wordt het haar al snel duidelijk dat haar hele leven op de maan een leugen was. Zal ze erin slagen om haar, met macht geobsedeerde, verloofde Klaus Adler (Götz Otto) te stoppen en de vrede terug te brengen op aarde?

Iron-sky-still

Ons verdict: Iron Sky is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het rondkrijgen van de financiering heeft heel wat voeten in de aarde gehad en het is ironisch genoeg gelukt via fan-participatie en crowd-funding partners. Wie zei er ook alweer dat de fans uiteindelijk weinig in de pap te brokken hebben? De film kende een gezonde tour langs diverse internationaal erkende festivals zoals onder meer het Brussels International Festival of the Fantastic Film en uiteraard het Cannes Film Festival. En afleidende uit de recensies van de meer serieuze filmpers kunnen we toch stellen dat Iron Sky meer een festival film is, die beter lijkt te werken met een enthousiast publiek, feestelijke sfeer en noem maar op. Hiermee willen we niet zeggen dat de film thuis niet werkt… integendeel zelfs. Iron Sky is duidelijk gemaakt met het hart op de juiste plaats en met overloos enthousiame, en vooral ambitie. Niet alle acteerprestaties zijn geweldig en sommige speciale effecten zijn een beetje doorzichtig, maar dat kan de pret van Maan-nazi’s niet drukken. Het briljante concept is zo leuk uitgewerkt, dat we zelfs na een tigste bekijkbeurt nog steeds met een brede grijs op ons gezicht zaten. De art-direction en het productie-design zijn erg fraai, zeker gezien het relatief lage budget. Doe daarbij heerlijke optredens van cultfavorieten zoals Udo Kier of aantrekkelijk meubilair als Julia Dietze en je zal kunnen begrijpen waarom deze Iron Sky onmiddellijk uitgroeide tot een rechtgeaarde cultfilm.


De DVD: Uitgevoerd in een luxe gelimiteerde steelbook is dit een release die in geen enkele collectie mag ontbreken. Het anamorfisch uitgevoerde 2.40:1-beeld oogt scherp, met een prima diepte en detail. Kleuren ogen op de juiste momenten warm, of waar nodig staalachtig. Grain en beeldruis is gelukkig niet aan de orde. Op het gebied van geluid heb je een goed klinkende Engels/Duitse Dolby Digital 5.1-track, met heldere en verstaanbare dialogen, alsook een zuivere weergave van muziek en geluidseffecten. Storingen zijn niet aanwezig. Extra features bestaan uit diverse interviews, featurettes, een resem trailers en een leuke Berlinale special. Top!

Bekijk hieronder wat promotiemateriaal:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter