Breaking Bad seizoen 1 – 5 (a) Blu-Ray review

Breaking bad 1-5 BOX_BXSTV371_3DBreaking Bad ****1/2

Showrunner: Vince Gilligan

Met: Bryan Cranston, Aaron Paul, Anna Gunn, Dean Norris, RJ Mitte

Speelduur: 54 afleveringen van ca. 45 minuten

Haal deze blu-ray boxset in huis als je één van de beste reeksen van de voorbije jaren wil (her)ontdekken in optimale kwaliteit, en met een vrachtlading aan extra’s.

Het verhaal: In de met zes Emmy Awards bekroonde populaire TV-serie Breaking Bad zien we Walter White transformeren van brave scheikundeleraar in een gewetensloze drugsbaron. Als Walter te horen krijg dat hij ongeneeslijk ziek is verzint hij een plan om zijn gezin goed verzorgd achter te laten na zijn dood. Hij besluit samen met Jesse Pinkman (een oud-leerling van hem) een drugshandel van crystal meth op te zetten. Ondanks dat dit ambitieuze plan het duo een fortuin oplevert, is de prijs van het succes hoog en krijgen de compagnons Walt en Jesse steeds meer te maken met de extremen van de drugshandel.

Aaron Paul en Bryan Cranston in Breaking Bad

Ons verdict: Sinds de eeuwwisseling kennen we een weelde aan razend knappe Amerikaanse dramareeksen die het gros van de bioscoopreleases ver achter zich laten qua intrinsieke kwaliteit. Denk maar aan The Sopranos, The Wire, The Shield, 24 of recenter Game of Thrones, Mad Men, Sons of Anarchy en Homeland. Aan dit lijstje mag je gerust Breaking Bad toevoegen. Bij de start afgedaan als een doorslagje van Weeds maar de voorbije 5 jaar uitgegroeid tot één van de meest gelauwerde reeksen tenmidden van bijzonder sterke voornoemde concurrentie. Breaking Bad werd -althans over de grote plas- zelfs een kijkcijferkanon voor de relatief kleine kabelzender AMC die ook grote ogen gooit met onder meer Mad Men en The Walking Dead.

Wat meteen opvalt is dat Breaking Bad in tegenstelling tot de meer mainstream hype-series (denk aan Prison Break of Lost, red.) duchtig z’n tijd neemt om op gang te komen. Vooral het eerste seizoen lijdt aan een zekere inertie wat de ongeduldige kijker op de proef stelt. Daarna maakt Breaking Bad van deze traag uitgewerkte karaktertekening echter z’n sterkte. Ze zijn zeldzaam de tv-reeksen die seizoen per seizoen straffer worden (denk maar aan Dexter dat na een paar sublieme seizoenen verschrompelde tot een schim van eerdere glorie, red.).

De grootste troef van Breaking Bad is hoofdacteur Bryan Craston die van de eerste tot de laatste seconde overtuigt tijdens zijn transformatie van suffe chemie-leraar tot drugkoning. Z’n Walter White mag zonder blozen naast andere klassieke tv-personages als Tony Soprano, Don Draper, Al Swearengen, Vic Mackey of Stringer Bell gaan staan. Cranston wordt bovendien omringd door sterke karakteracteurs als Dean Norris en de voordien totaal onbekende Aaron Paul als Jesse Pinkman (de ‘Robin’ bij White’s ‘Batman’ zo je wil ,red.). Een andere troef van Breaking Bad is de gitzwarte humor waarmee het an sich bloedserieus onderwerp overgoten wordt. Voeg hierbij talloze WTF momenten en heerlijk geschreven dialogen, en je krijgt een reeks om duimen en vingers van af te likken.

De Blu-ray box biedt naast alle afleveringen (uitgezonderd de laatste acht, red.) ook een vrachtlading aan interessante extra’s zoals mini-making ofs van zowat iedere aflevering, en massa’s interviews, documentaire en featurettes. Dit is wellicht de meest verzorgde en complete uitgave van een tv reeks sinds de Seinfeld DVD box set. Breaking Bad seizoen 1 – 5 (a) is nu overal te koop op Blu-ray en DVD. Voor meer informatie over de nieuwe releases van Sony Pictures Home Entertainment Benelux, kan je terecht op hun Facebook pagina.

Bekijk alvast een trailer voor Breaking Bad.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter