Halfweg DVD review

halfweg DVD coverHalfweg Film ***1/2 / Extra’s ***

Regie: Geoffrey Enthoven (Hasta La Vista)

Met: Koen De Graeve, Jurgen Delnaet, Evelien Bosmans, Ella Leyers, Veerle Baetens

Speelduur: 116′

De originele en amusante tragikomedie Halfweg is nu overal verkrijgbaar op DVD.

Het verhaal: Stef zit midden in een scheiding en verhuist naar een prachtig huis dat hij flink onder de prijs heeft kunnen kopen. daar wil hij in alle rust de dingen op een rij zetten, maar die rust wordt al snel verstoord. de vreemde Theo, die als een natte zwerver te pas en te onpas in het huis opduikt, beweert de ware eigenaar te zijn. Stef wil niet wijken en de pesterijen tussen de twee mannen lopen compleet uit de hand. Tot Stef ontdekt dat Theo inderdaad de vorige eigenaar is en twee jaar geleden is overleden. Maar dan staat er plots een jong meisje aan de deur en keert de rust weer, of toch niet helemaal … . Meer informatie op de Facebook pagina van SPHE.

© 2014 Fobic Films. All Rights Reserved.

ella leyers in lingerie in halfweg

Ons verdict: Dat het de laatste jaren uitstekend gaat met de Vlaamse film kan niemand ontkennen. Zo goed zelfs, dat een meer bescheiden release als deze Halfweg afgelopen winter tijdens de bioscooprelease vrijwel aan onze aandacht ontsnapt is, tussen kleppers als Het Vonnis, Marina, De Behandeling en eum F.C. De Kampioenen. Maar op DVD ontdekten wij een kleine doch fijne film die ondanks dat hij even pretentieloos is als een genreprent, evenwel moeilijk in een genre te vatten is. Halfweg kan nog het meest accuraat omschreven worden als een romantische (zwarte) komedie met zowel fantasy als tragische elementen. Hoewel het scenario de clichés niet helemaal schuwt , weet Halfweg toch bijna de hele -iets te lange- speelduur door te verrassen met vinnige humor en een einde dat ontroert zonder echt klef te worden. Een single-location productie als deze staat en valt echter met de (location) casting, en het regie- en camerawerk. Over het laatste niets dan lof, hoewel nooit de directe omgeving van één enkel -perfect gekozen- huis verlaten wordt, voelt dit nergens aan als verfilmd toneel. Het meeste eer moet toch gaan naar de acteurs, met op kop Koen De Graeve die quasi in iedere frame zit. Doodzonde dat zo’n klasbak dezer dagen het grootste deel van zijn tijd zit te verdoen met een gitaartje en een microfoon in plaats op een set te staan, waar hij resoluut thuishoort. Ook Jurgen ‘Marsman’ Delnaest is perfect gecast als gevoelige weirdo. De rest van de acteurs hun screen-time is beperkt, maar ook hier overtuigen Ella Leyers als bitchige babe, Veerle Baetens als bedrogen echtgenote en Evelien Huismans als het volbloed schatje dat ze is. Halfweg is wellicht iets te lichtvoetig om echt potten te breken op de (internationale) filmfestivals à la Hasta La Vista (de vorige van regisseur Van Enthoven, red.). Maar wie op zoek is naar een kleine 2 uur entertainment van eigen bodem, kan zich hier niet aan miskopen.

Halfweg kreeg naar Vlaamse normen een vrij verzorgde uitgave. Op de DVD staan naast de film nog een paar trailers, en vooral een puike making-of van een klein half uur.

Bekijk alvast de trailer van Halfweg.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter