Fido DVD review

Fido coverFido ****

Regie: Andrew Currie

Met: Dylan Baker, Carrie Anne Moss, Tim Blake Nelson, Billy Connolly, K’Sun Ray

Speelduur: 88 min.

Heerlijk originele zombiefilm die voorbestemd is om een cultklassieker te worden!

Koop de DVD van Fido bij Free Record Shop!

Het verhaal: Amerika, tijdens de jaren vijftig. Een mysterieuze wolk afkomstig uit de ruimte heeft de doden doen herleven in het idyllische Amerikaanse stadje Willard. Maar geen nood, want door handige elektronische halsband van de allesbepalende firma “ZomCon” heeft buiten een bloedige zombie-oorlog geen dramatische gevolgen gehad. De halsbanden houden de bloeddorstige zombies namelijk compleet onder controle, zodat je verrotte grootmoeder toch nog van pas kan komen als slaaf voor allerhande klusjes en huiselijke taken! Timmy Robinson (K’Sun Ray) denkt daar echter helemaal anders over. Wanneer Timmy’s moeder Helen Robinson (Carrie-Anne Moss) – geheel tegen de zin van vader Bill Robinson (Dylan Baker) – de zombie Fido (Billy Connolly) koopt als huishulpje, maar ook als statussymbool, is de jonge Timmy behoorlijk boos. Maar dan sluiten de twee uiteenlopende ‘personen’ een waardevolle vriendschap. Timmy’s droomwereld stort echter al snel in, wanneer er iets misgaat met Fido’s halsband en een oud vrouwtje in het park daar het slachtoffer van wordt. Als straf neemt “ZomCon” Fido gevangen, maar Timmy besluit het daar niet bij te laten. Hij krijgt plots hulp uit onverwachte hoek…

Ons verdict: Het horrorgenre staat de laatste jaren niet echt bekend voor de originaliteit. Als het geen remakes zijn of een eindeloze reeks sequels, dan zijn het wel herwerkingen van dezelfde thema’s, hommages of schaamteloze rip-offs. Als er dan toch eens een compleet originele productie wordt afgeleverd, gaat er onterecht geen hond kijken. Fido is zo een project. De prent had geen miljoenenbudget, flitsende promotiecampage en al helemaal geen grote opening in veel theaters. Maar toch is Andrew Curries horrorkomedie een erg geslaagde film geworden. Het scenario, het idee en de uitwerking zijn erg origineel. Zo is Fido een ontegensprekelijke zombiefilm! Er is bloed en ingewanden, maar er valt meer te glimlachen dan te griezelen en voor spanning ben je eveneens aan het verkeerde adres. In ruil krijg je wel een film die zo charmant is en goed geacteerd dat hij je lang zal bijblijven. Zo bewijst Carrie Anne Moss eens te meer dat ze meer is als Trinity uit de The Matrix trilogie, maar ook Billy Connolly en Tim Blake Nelson zijn echt uitstekend in hun respectievelijke rollen. K’Sun Ray is dan weer een jong talent om in het oog te houden. Op het gebied van humor is het niet de ‘in-your-face’ aanpak van pakweg Shaun Of The Dead, maar eerder een ingetogen vorm van satire en spot op de Amerikaanse moderne maatschappij. Kortom, een hoogst originele (horror)komedie, met een boeiend scenario en een uitstekende cast!

De DVD: Het anamorfische 2.35:1-beeld oogt haarscherp, met een uistekend contrast en goed schaduwdetail. Zwartniveau is solide en de heldere kleuren spatten van het scherm. Vuiltjes en beschadigingen zijn niet aan de orde en buiten wat minimale filmgrain en een enkel digitaal compressiefoutje is er weinig op de beeldtransfer aan te merken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima, met goed wat dynamiek en spreiding. De muziek klinkt mooi en komt goed tot zijn recht. De dialogen komen netjes uit de middenste speaker en zijn gedurende heel de speelduur goed te verstaan, zonder ergens te verdwijnen in de geluidseffecten. Ruis of andere dramatische oneffenheden hebben we niet direct waargenomen. De extra’s bestaan uit: de originele bioscooptrailer, leuke galerijen met artwork en storyboards van de film, een korte achter de schermen featurette, een handjevol weggeknipte scènes, een kort filmpje met bloopers, een feature die ingaat op de zombiemake-up en tenslotte een resem film clips en enkele cross-promotional trailers.

Bekijk hier alvast de trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter