P2 DVD review

P2 coverP2 ****

Regie: Franck Khalfoun

Met: Rachel Nichols, Wes Bentley, Simon Reynolds

Speelduur: 94 min.

Zwaar onderschatte horrortopper van de makers van de uitstekende remake van The Hills Have Eyes.

Koop de DVD van P2 bij Free Record Shop!

Het verhaal: Het is kerstavond en de ambitieuze Angela Bridges (Rachel Nichols) is de enige die nog aan het werk is in een kantorencomplex. Als al haar werk gedaan is besluit ze dan toch ook haar te begeven naar het kertsfeestje van haar familie. Angela’s auto wil echter niet starten en de garage is compleet verlaten. Als ze ontdekt dat de garage ook afgesloten is en dat haar trouwe GSM geen bereik heeft begint ze lichtjes in paniek te geraken. Als de ietwat vreemde nachtwaker Thomas (Wes Bentley) zijn hulp aanbiedt, accepteert Angela nerveus zijn aardige gebaar. Voor ze het goed en wel beseft komt de knappe Angela terecht in een absolute nachtmerrie vol psychologische terreur, folteringen en een dodelijk kat-en-muis spelletje… Zal ze levend uit de parkeergarage kunnen ontsnappen?

Ons verdict: In 2003 zette het jonge Franse creatieve duo Alexandre Aja en Grégory Levasseur de internationale horrorwereld compleet ondersteboven met Haute Tension. Deze ongezien brutale en intense horrorprent – die geproduceerd werd door Luc Besson – maakte zo een immense indruk op beroemd horrorcineast Wes Craven, dat deze Aja en Levasseur prompt naar Hollywood liet overvliegen. Dit resulteerde in de ijzersterke remake van The Hills Have Eyes en de rest is geschiedenis. De bikkelharde remake groeide niet alleen uit tot één van de beste horrorfilms van de laatste jaren, de prent oversteeg bovendien het ondertussen gedateerde origineel. Na het wereldwijde succes van de remake gingen de twee Fransmannen zich toeleggen op het scenario en de productie van P2. De regie lieten ze over aan debutant Franck Khalfoun, die de rol van Jimmy speelde in Aja’s Haute Tension. Hoewel het moet gezegd dat het scenario van P2 aanvankelijk nogal overkomt als simpel en weinig origineels, ontpopt de film zich als een intense en spannende survivalhorror in de stijl van – jawel – The Hills Have Eyes, maar dan in een ondergrondse parkeergarage. Het geweld is bikkelhard en bij momenten verrassend goor en de verduiveld knappe Rachel Nichols is uitstekend als de dragende kracht achter de film. Wes Bentley, ooit gezien als de meest veelbelovende acteurs van de jonge generatie is behoorlijk als de geschifte nachtwaker, maar maakt soms toch enkele uitschuivers. Origineel en verfrissend is dat P2 eigenlijk bijna compleet gedragen wordt door de twee eerder vermelde acteurs. Het kat-en-muis spelletje dat ze voeren is over het algemeen geloofwaardig en zou je best in real life ook eens kunnen overkomen. Al onze lof ten spijt P2 betekende de eerste flop voor Aja en Levasseur en de horror/thriller wist wereldwijd niet eens 11 miljoen dollar binnen te rijven. Laat dat je echter niet tegen houden, want P2 is TOP!

De DVD: Het anamorfische 2.35:1-beeld is over het algemeen goed scherp, met een uitstekend contrast en schaduwdetail. Zwartniveau is solide en de warme, volle kleuren ogen natuurlijk. Soms hebben we wat filmgrain bemerkt en ook enkele digitale compressiefouten, maar voor de rest is het beeld vrij van storende oneffenheden. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goede plaatsing en richting. De heldere dialogen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker en ruis is niet aan de orde. De Engelse DTS-track biedt ietsje meer spreiding en detail, maar het verschil is ondanks de hogere bitrate minimaal. De mooie cover maakt helemaal geen vermelding van enige extra features, maar in realiteit blijken er toch een handjevol zaken aanwezig te zijn. Zo start de DVD met een boel trailers van andere horrorfilms die bij distributeur Warner Bros verschenen zijn, maar hebben we ook een prima ‘Making of’-featurette “A New Level of Fear” (12 min.) en de vijf minuten durende featurette “Designing Terror”. Regisseur Franck Khalfoun maakt eveneens een korte introductie in een kort clipje van om en bij de drie minuten. De commentaartrack die wél aanwezig was op de USA-release is vermist, maar die had dan weer geen DTS-track. Hoe dan ook een prima uitvoering van een spannende horrorfilm!

Bekijk hier alvast de trailer:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.